Férfi kosárlabda: vereség a portugáloktól is az olimpiai előselejtezőn

BOBORY BALÁZS (Gliwice)BOBORY BALÁZS (Gliwice)
Vágólapra másolva!
2023.08.14. 19:21
null
Vojvoda 16 pontja kevésnek bizonyult (Fotó: MKOSZ / Rébay Viktor)
A magyar válogatott lengyelországi Gliwicében zajló férfi kosárlabda olimpiai előselejtező-torna második fordulójában is vereséget szenvedett: a vasárnap a házigazdáktól elszenvedett kétpontos vereség után a portugálok 12 ponttal, 86–74-re legyőzték Ivkovics Sztojan csapatát. A mieinknek a továbbjutáshoz nagy különbségű sikerre volna szüksége a bosnyákok ellen, amellett, hogy a lengyelek két hátralévő meccsüket is megnyerjék lehetőség szerint minél nagyobb különbséggel.

 

KOSÁRLABDA
FÉRFI OLIMPIAI ELŐSELEJTEZŐ, GLIWICE
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
PORTUGÁLIA–MAGYARORSZÁG 86–74 (22–21, 26–21, 19–23, 19–9)

Gliwice, 919 néző. V: Krejic (szlovén), Chueca (spanyol), Zascsuk (ukrán)
PORTUGÁLIA: Williams 3, Ventura 4, BRITO 17/9, Querioz 8, Relvao 8. Csere: Lisboa 6/6, Voytso 13/3, Monteiro 2, DELGADO 11/3, SÁ 11/9, Guerriero 3/3. Szövetségi kapitány: Mario Gomes
MAGYARORSZÁG: Váradi 3, VOJVODA 16/12, BENKE 14, Golomán 5/3, Keller Á. 10. Csere: PERL 13/3, Lukács 3/3, Somogyi 4, Karahodzsics 6, Pongó Marcell, Csuti, Csátaljay. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 2. perc: 2–5. 5. p.: 11–7. 8. p.: 16–17. 12. p.: 30–26. 15. p.: 35–31. 17. p.: 46–38. 23. p.: 48–48. 29. p.: 65–61. 34. p.: 75–67. 36. p.: 75–72. 38. p.: 81–72
MESTERMÉRLEG
Mario Gomes:
– Nagyon jó mérkőzést játszottunk, sikerült megvalósítanunk azt, amit elterveztünk. Talán az döntött, hogy fizikailag jobbak voltunk a második félidőben, és a dobásaink is beestek. Boldog vagyok, hogy nyertünk.

ÖSSZEFOGLALÓ

Fél óra sem volt a kezdésig és a magyar válogatott kispadján Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány, és az MKOSZ elnöke, Báder Márton kedélyesen beszélgetett. Hogy miről, az a kettejük titka marad, de talán egyikük sem volt elégedetlen a mieink első, lengyelek ellen két ponttal elvesztett mérkőzésén látott teljesítményével, hiszen tartalékos csapatunk az utolsó pillanatig versenyben volt a győzelemért az olimpiai selejtezőtorna egyik esélyese ellen. A nagy kérdés azonban ilyenkor mindig az, hogy egy ennyire feszült, kiélezett mérkőzés után hogy lehet egy nappal később is felkészülni, megfelelően koncentrálni a gliwicei kvartett leggyengébbnek tartott láncszeme, a portugálok ellen, akik általános meglepetésre nagy csatára késztették a legerősebb állományúnak tartott bosnyákokat, és a „surranópályáról” indulva egyik mérkőzésen sincs a vállukon teher, veszítenivalójuk sem sok akad, és mivel kvalitás terén nagyot léptek előre az elmúlt évekhez képest, így a magyar csapat sem számíthatott könnyű feladatra a torna második napján.

A szakmai stáb részéről a videóelemzésért felelős Forray Gábor azt hangsúlyozta, az ellenfél tipikus mediterrán kosárlabdát játszik, játékosai labda nélkül sokat futnak és zárnak el egymásnak, és igyekeznek minél gyorsabban dobni, előszeretettel törnek be és támadják a gyűrűt. Pór Péter, Ivkovics másik segítője ehhez még annyit tett hozzá, hogy fizikailag is „megvannak” a portugálok, azaz rendelkeznek megfelelő magassággal és tömeggel a soraikban.

Ahhoz képest, hogy a lengyelek drukkerek számára teljesen irreleváns volt ez a találkozó, hiszen a hazaiak a nap második mérkőzésén vívták rangadójukat a házigazdák ellen, egész sokan kilátogattak már az első összecsapásra is. Portugál szurkolókat nem, magyarokat viszont bőven fel lehetett fedezni a lelátón, közülük többen is elégedettségüknek adtak hangot a lengyelek elleni produkció kapcsán a vereség ellenére.

Sokkal kevésbé dolgozhattak bennük ilyen érzések a hétfői mérkőzés első félideje után. Pedig semmi olyan nem történt a parketten, amire a szakmai stáb és a játékosok nem számíthattak volna, de láthatóan rozsdásabbak voltak a mieink, lassabb volt a reakcióidejük és kevésbé koncentráltak, mint egy nappal korábban. A motivált portugálok pedig éltek a lehetőséggel, két apró, de villámgyors irányítójuk, Travante Williams és Rafael Lisboa remekül mozgatta a csapatot, Diogo Brito többnyire pontosan célzott, és a magas emberek is remek centermunkát végeztek.

A magyaroknál az első negyedben 11 pontot, közte két triplát szerző Vojvoda Dávid tűnt a legélesebbnek, de bosszantó hibák jellemezték a játékot, és a gyűrűről lecsorgó labdáknál is a portugálok tűntek agresszívabbnak.

JOBB PORTUGÁL MUTATÓK
PortugáliaMagyarország
Mezőnybeli dobószázalék
31/64 (48%)
28/58 (48%)
Hárompontosok dobószázaléka
11/29 (38%)
7/25 (28%)
Büntetők dobószázaléka
13/16 (81%)
11/16 (69%)
Lepattanók (támadó)
36 (12)30 (10)
Legtöbb lepattanó
Delgado 6
Golomán 11
Gólpasszok
2315
Legtöbb gólpassz
Lisboa 7
Somogyi,
Karahodzsics 3-3
Szerzett/eladott labda
8/6
3/8

A második negyed második felében aztán robbantott az ellenfél, sorozatban három triplával nyolc pontra hízlalta előnyét, Somogyi Ádám közelije kellett a dudaszó pillanatában, hogy a nagyszünetre „csak” mínusz hattal menjenek a mieink.

Úgy tűnt, a nagyszünet jót tett a magyar csapatnak, mert sokkal jobban összpontosított védekezésben, keményebb lett és egy 6–0-s rohammal egyenlített is.

A játékvezetők könnyű síppal fújták a mieinkre a faultokat, a portugálok bedobálták a büntetőket, mi pedig nem tudtuk átlépni a saját árnyékunkat, nem sikerült egyszer sem átvenni a vezetést, de legalább az utolsó tíz perc előtt minden nyílt volt még.

Sajnos azonban nem tudott élni az eséllyel a magyar válogatott. Amíg a portugálok lényegében mindent bedobtak és könnyebben is kerültek helyzetbe, addig a magyar csapat küszködött, nem találta az ellenfél harcmodorának és stílusának az ellenszerét és a végére tíz pont fölé kúszott a különbség.

Ahogy ezzel a vereséggel az is eldőlt, hogy a magyar válogatott sorsa már nincs a saját kezében a továbbjutást illetően, s nagyobb az esélye, hogy lemarad a párizsi olimpiáról – ennek elkerüléséhez a lengyeleknek hátralévő két meccsüket meg kell nyerni, miközben mi is legyőzzük a bosnyákokat szerdán.

Amire egyébként nincs túl sok sansz, hiszen szerdán az Ivkovics-legénységre az NBA- és Euroliga-játékosokkal felálló ellenfél vár. Nem lenne baj, ha sikerülne egy huszáros teljesítménnyel búcsúzni a gliwicei tornától, annál is inkább, mert a szövetségi kapitány sokat sejtető nyilatkozatai alapján akár változások is lehetnek a magyar férfi kosárlabda-válogatottnál...

A csoport esti mérkőzésén Lengyelország 85–76-ra legyőzte Bosznia-Hercegovinát. Arról, hogy ez mit jelent a magyar válogatott továbbjutási esélyeire nézve, itt írtunk bővebben.

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Lengyelország
2
2

168–157
+94
2. Bosznia-Hercegovina
21
1
160–160 0
3
3. Portugália 2
1
1
161–158
+33
4. Magyarország
2

2
155–169–14
2
A csoport első két helyezettje jut tovább. Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény, majd az egymás elleni jobb kosárkülönbség, végül az egymás elleni meccseken szerzett több kosár dönt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik