nemzetisport.hu 2015.01.16 15:26 Frissítve: 2015.03.30 01:20

NS Hosszabbítás: tíz éve nincs köztünk Kulcsár Anita

Tíz éve, 2005. január 19-én hunyt el autóbalesetben Kulcsár Anita. Néhány hónappal később a világ legjobb kézilabdázójának választották, és valóban az is volt. Mellette pedig az emberi tulajdonságaival, sokoldalúságával, mentalitásával, a családhoz és a tanuláshoz való hozzáállásával igazi példakép, akit sokkal jobban kellene ismernie a mai gyerekeknek az egész országban. A Nemzeti Sport szombati Hosszabbítás mellékletéből ajánljuk:

Tíz éve vesztette életét Kulcsár Anita (Fotó: NS-archív)

 

Ott volt Sydneyben, Zágrábban és Bukarestben, a magyar női kézilabda-válogatott történetének legdrámaibb helyszínein, Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, és január 19-én már tíz éve lesz, hogy nincs köztünk, végzetes autóbalesete miatt. Mindenszentekkor megannyi virág és mécses veszi körül a sírját Győrben; Szerencsen, a szülőhelyén sportcsarnok, kiállítás és alapítvány őrzi a nevét, a magyar kézilabdázásban viszont hiába keressük a méltó emlékét. Ötletekben erős volt az ország egy évtizede: hogy az év első meccsét, tornáját majd neki ajánlják, hogy az év felfedezettjének járó díjat róla nevezik el. Pedig ezeknél is sokkal, sokkal többet érdemelne, és nem a halála, hanem az élete miatt, mert olyan kézilabdázó és olyan ember volt Kulcsár Anita.

A szakma és a szurkolók szeretete egyöntetűen, kétharmados többséggel választotta meg a nemzetközi szövetségnél a világ legjobbjának 2004-ben, így ő lett a nagy magyar mesterhármas egyik tagja, hiszen egy évvel előbb Radulovics Bojana, egy évvel később Görbicz Anita nyerte el a sportág legrangosabb elismerését. Kulcsár Anita az egyesületi pályafutásának köszönhetően is mindenkié, Kelet- és Nyugat-Magyarországé, Szerencsé, Nyíregyházáé, Győré, Székesfehérváré, Dunaújvárosé.

„Szerencsen nálam kezdett el kézilabdázni negyedikes korában, egy év múlva a legmeghatározóbb játékos lett, minden posztra be lehetett tenni, rá fejeződtek be a támadások, az ő egyéni képességeire építhettünk, hiszen általános iskolás korban figurákról még nem nagyon beszélünk – meséli Kulcsár Sándorné, Anita édesanyja, aki pedagógus évei után maga is Győrbe költözött hat éve. – Családi hagyomány lett nálunk, hogy középiskolába Nyíregyházára kerültek a gyerekek, testnevelés tagozatra, hiszen a fiam is ott tanult. Amikor a felvételin Orendi Mihály meglátta az atlétikai stadionban, azt mondta, Németh Angéla utóda lesz. Amikor viszont Hadobás István, a kézilabdaedző meglátta egy lövését, azt mondta, egy baja van, hogy nem a Kölcseybe jár. Ment érte a harc…”

A Kulcsár Anitáról készült megemlékezésünk, az édesanyjával folytatott beszélgetés további részletei a Nemzeti Sport szombaton megjelenő, Hosszabbítás című mellékletében.

2020.10.28 10:46:23

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Mélyről kapaszkodott vissza a magyar csapat, amely a győztes gólt is megszerezhette volna a legvégén.

2020.10.27 12:57:28

Kézilabda H. D.

A férfi Európai Kézilabdaliga 2020–2021-es idényének adatbankja.

2020.10.26 19:28:20

Kézilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Az 1965-ben vb-t nyerő Csenkiné Varga Zsuzsanna minden szavából süt az életszeretet.

2020.10.24 20:51:49

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Így kellene hosszú távú edzéstervet készíteni, versenynaptárt toldozgatni, elmaradt meccsek esetén új, provizórikus időpontokat rögtönözni, nem utolsósorban játékosoknak szerződéseket kínálni. Éltetni a reményt és a kézilabdát.

2020.10.24 15:35:37

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Visszatértek a vírusból felépült játékosok, a továbbjutás szempontjából is fontos meccset nyert az FTC.