Női kézilabda: egy-egy fontos érkező és távozó is lehet Fehérváron

Vágólapra másolva!
2020.06.03. 10:36
null
Deli Rita szerint a fiatalok továbbra is meg fogják kapni a kellő játékidőt (Fotó: Török Attila)
Két és fél hónapos kényszerszünet után kedden az Alba Fehérvár KC női kézilabdázói is megkezdték a közös gyakorlásokat. Az első hetekben arra fektetik a hangsúlyt, hogy a játékosok visszanyerjék állóképességüket és megfelelő fizikai állapotba kerüljenek.

A Fejér megyeiek az előzetes várakozástól elmaradva a tabellán közvetlenül a kiesőjelöltek előtt, a 12. helyen zártak a világjárvány miatt április elején végeredmény nélkül befejezettnek nyilvánított bajnokságban.

AZ FKC AZ NB I-BEN AZ ELMÚLT ÖT IDÉNYBEN
2019–2020*: 12. hely
2018–2019: 7. hely
2017–2018: 8. hely
2016–2017**: 6. hely
2015–2016: 6. hely
* Az MKSZ elnöksége a koronavírus-járvány miatt felfüggesztette az idényt, nem állapított meg helyezéseket.
**Ettől az idénytől 14 csapatosra bővítették a mezőnyt.

Az előző idényben nagyon sok hátráltató tényezőnk volt sérülések és babavárás miatt is kulcsjátékosok estek ki –, amelyek befolyásolták a szereplésünket – mondta az edző, a korábbi 110-szeres válogatott, olimpiai ezüstérmes Deli Rita, aki bátran mély vízbe dobta a tehetségeket. – Az őszi szezonunk sokkal jobban sikerült, mint a félbehagyott tavaszi. Pozitívuma volt az elmúlt hónapoknak, hogy több fiatal játékos meghatározó szerephez jutott. Tervünk volt, hogy beépítjük a tehetségeket, többen már gyerekkoruk óta nálunk kézilabdáznak. Sok játékpercet kaptak, tapasztalatot tudtak szerezni éles mérkőzéskörülmények között. Biztos vagyok benne, hogy az eddig megszerzett rutin ősztől a javukra és a csapat javára is válhat. A szurkolók megismerhették Dubán Nikolett, Rózsás Josephine, Boldizsár Bianka, Utasi Linda és Gerháth Kincső nevét, akik jól állták a sarat, és igyekeztek élni a lehetőséggel. Szeretném, ha arányaiban úgy alakulna, hogy az azonos posztokon játszóknál a fiatalok megfelelő elegyet tudjanak alkotni a rutinosabb társaikkal. Tehetségeink továbbra is megkapják a megfelelő játékidőt, ahogy ez már az előző idényben is így volt.”

Deli szerint váratlan volt, hogy egyik nap még edzettek a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, másnap viszont telefonon kellett a játékosokkal közölni, hogy egy ideig biztosan nem találkozik a keret. A karanténidőszak alatt a játékosok rendben végrehajtották az egyéni feladatokat.

A héten újrakezdett edzéseken elsőként felméréseket végzünk, utána látjuk pontosan, hogyan is telt valójában az elmúlt időszak – szögezte le Deli. – A Ferencváros, a Győr és a Siófok kivételével minden klubnál és keretben lényegi átrendeződés és változás tapasztalható. Bízom benne, hogy a lehetőségeinkhez mérten jó csapatunk lesz. Még nem teljes a keretünk, ezért sem szeretnék helyezésről beszélni. Célunk, hogy fejlődjünk és előrelépjünk a magunk szintjén. Remélem, hogy a szeptemberi bajnoki rajtra fiatalos lendületű csapatunk állhat ki.”

Ami a játékosmozgást illeti, az előző idény előtt igazolt francia jobbszélső, Sabrina Zazai a hazája másodosztályú bajnokságában szereplő Mérignacban folytatja, a kapus, Mistina Kitty is visszatér a békéscsabai nevelőklubjába, a balszélső Pelczéder Orsolya az MTK-hoz, az átlövő Walfisch Mercédesz pedig az Érdhez szerződött. Információink szerint a 2016 nyara óta az Albát erősítő, kétszeres vb-ezüstérmes francia kulcsember, Claudine Mendy is távozhat, a 30 éves klasszis balátlövő családi okok miatt térhet haza.

A balszélső Szarka Adrienn és a jobbszélső Töpfner Alexandra szerződést hosszabbított, érkezik az FTC-től a balszélső Háfra Luca és információink szerint visszatér Triscsuk Krisztina is – a Dunaújvárostól érkező, orosz származású 53-szoros magyar válogatott, Európa-bajnoki bronzérmes irányító-átlövő 2005 és 2013 között már erősítette a Fehérvárt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik