I. SZ. 2022.01.21 16:31 Frissítve: 2022.01.22 14:21

Női kézilabda: az idény végén visszavonul az ETO kapusa

Az idény végén befejezi sportolói pályafutását Amandine Leynaud, a győri ETO női kézilabdacsapatának francia kapusa. Erről a győriek számoltak be a klub honlapján.

Amandine Leynaud nyáron szakít a versenyszerű kézilabdázással (Fotó: Török Attila)

 

„Életem legnehezebb döntése volt, hogy kimondjam: befejezem nyáron a kézilabda karrierem – idézi a klubhonlap a francia kézilabdázót. – Úgy érzem, ennek most jött el az ideje. Szerencsés vagyok, hogy 2021-ben olimpiai aranyérmet nyertem a francia válogatottal, és így fejezhettem be szereplésem a nemzeti csapatban. Nyilván ez hatással volt a győri szerződésemre is. Itt a Győri Audi ETO KC-ban, a világ legjobb klubcsapatában mindent megnyertem és elértem, amit szerettem volna. Még mindig tele vagyok energiával és motivációval, célom, hogy az utolsó szezonomban is segítsem a csapatot közös céljaink elérésében, és szeretném, ha a csúcson fejezhetném be pályafutásom a klubomban is.”

A francia világklasszis a Metz, a Valcea majd a Vardar Szkopje csapatait megjárva 2018 nyarán szerződött Győrbe, a klub tájékoztatása szerint eddig 131 tétmérkőzésen viselte a zöld-fehér mezt, és ezeken a mérkőzéseken 6 gólt is lőtt az ellenfelek kapujába.

Első győri évében a Bajnokok Ligájában, a magyar bajnokságban és a Magyar Kupában is trófeát szerzett. A 2019–2020-as idényben egyetlen sorozatban sem hirdettek győztest, míg tavaly újra Magyar Kupa-aranyérmet szerzett, illetve ezüstérmes lett a bajnokságban és bronzérmes a Bajnokok Ligájában.

Bartha Csaba klubelnök méltatta a távozó játékost.

„Amandine nem csak fantasztikus kapus, hanem remek ember mind a pályán, mind a pályán kívül. Igazi vezéregyéniség, aki nem csak a klubcsapatában, hanem a nemzetközi kézilabdázás színterén is példaképként szolgálhat mindenki számára, személyét hatalmas tisztelet és megbecsülés övezi” – idézi az ETO honlapja az elnököt.

Leynaud a francia válogatottal mindent megnyert: olimpiai, világ- és Európa-bajnok is lett.

2022.05.21 23:29:43

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az idén is kalkulálható, ha nem is három, hanem kettő, a végletekig feszült, fordulatos összecsapás, a teljes kézilabdás év méltó lezárása, csúcsra járatása. Általában ez a fő érv mindenféle playoff, ráadás mellett. Az ellenérv pedig úgy szól, hogy mesterségesen gerjesztett izgalom ez, olyan, mintha a maratoni futás mezőnyét 42 kilométerhez érve arra köteleznék, várják be egymást, aztán az utolsó, nem egészen kétszáz méternek veselkedjenek neki egyszerre, hadd szórakozzon a nép.

2022.05.20 18:02:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az FTC 22 góllal nyert a Vác ellen • Kovács Anna és Triscsuk Krisztina is pályafutása utolsó meccsét játszotta.

2022.05.18 22:06:33

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A vezetőség a BL-ben idén nem várta el a négy közé jutást.

2022.05.17 16:36:22

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), VARGA ÁDÁM (percről percre)

A Veszprém ugyan kikapott Dániában, de nem forgott veszélyben a továbbjutása.

2022.05.09 14:50:45

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az Éles Kézisuliból nőtt ki a fiatal magyar játékosokra építő, MK-döntős Fejér-B.Á.L. Veszprém.