Női kézi: Klujber szerint a mentális fáradtság okozza a rövidzárlatokat

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2023.04.14. 10:32
null
Klujber Katrin elvesztése az első félidő végén kiosztott piros lappal alapjaiban borította fel a magyar válogatott taktikáját. Támadásban Vámos Petra állt a csapat élére, hátul azonban nem sikerült helyettesíteni a kiváló jobbátlövőt (Fotó: Árvai Károly)
Két nehéz, hullámzó mérkőzésen győzte le Izlandot a magyar válogatott, amely sikerével kijutott az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. A találkozót a főszereplőkkel értékeltük, akik a jó csapatszellem mellett egyöntetűen a védekezés hiányosságaira hívták fel a figyelmet.

 

A magyar válogatott igencsak hiányos kerettel, egy félidőt legjobb játékosa – a 2022-es év legjobb magyar kézilabdázójának választott –, Klujber Katrin nélkül játszva, de így is kettős győzelemmel jutott ki a november 29. és december 17. között tartandó dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokságra. A mieink két nehéz mérkőzésen vannak túl – még ha sokan alá is becsülik az izlandi csapatot –, mindenesetre megtették az első lépést az olimpiai kvalifikáció felé.

„Tudtam, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz, és nem gondoltam volna, hogy az első húsz percet így megoldjuk, de utána valahogy nem működött semmi, így megint felzárkózott az izlandi válogatott – mondta a mérkőzés után Golovin Vlagyi­mir szövetségi kapitány. – Klujber Katrin kiállítás a megfogta az egész csapatot, de nagyon örülök, hogy a vezérünket elveszítve Vámos Petra átvállalta ezt a szerepet, kritikus pillanatokban jó döntéseket hozott, és eredményes volt támadásban. Örülni kell a sikernek, higgyék el nekem, Izland nem gyenge ellenfél.”

Ami a játékot illeti, elég hullámzóan teljesít a magyar válogatott az elmúlt időszakban: a két vb-selejtezőn is látszott, hogy hatvan percen belül is képes két teljesen ellentétes arcát mutatni.

„A félidőben megpróbáltuk nyugtatni a csapatot, hogy nincs vége mindennek, attól függetlenül, hogy nincs Klujber, bárki más is meg tudja oldani a feladatot. Erre volt szükség leginkább, mert a kiválása leginkább abban mutatkozott meg, hogy a második félidőben szinte nem tudtunk megindulni, és a védekezésünk sem működött – folytatta Golovin, aki az Európa-bajnokság óta nem lehet maradéktalanul elégedett a lányok teljesítményével. – Ami a játékunkat illeti, felemás érzéseim vannak, az első meccsen nagyjából működött a védekezésünk – a beálló körül is –, most készültünk rá, mégsem ment.”

Vámos Petra, a nemzeti csapat irányítója az egész találkozó alatt eksztázisban játszott. Szerinte teljesen más arcukat mutatták, mint akár egy hónapja a németek ellen, amit egyértelmű pozitívumként értékelt a hibák mellett.

„Főleg a védekezésünk kapcsán van bennem kis hiányérzet, mert a szétnyíló fal miatt sok gólt kaptunk a belső négyes területén – ezt már Vámos Petra, a mérkőzés legeredményesebb magyar játékosa mondta. – Idegenben a helyzetkihasználásunkkal akadtak problémák, az érdi a mérkőzésen talán kevesebb. Vannak hibák, ezt látjuk, és dolgozunk rajta, de azt is meg kell említeni, hogy több hiányzónk volt sérülés vagy betegség miatt, továbbá Klujber Katrin kiválása is kulcsmomentum volt.”

A lefújást követően Klujber Katrin a kijutásnak okkal örült, s bár nehezen találta a szavakat, ami a piros lapját illeti, nem tiltakozott – pedig a videófelvételeken tisztán látszik, hogy az izlandi kapus a hétméteresnél elmozdult álló helyzetéből a labda irányába, amely így találta fejbe.

„Nehéz erről beszélni, ha ez a szabály, akkor járt nekem a piros. Ezt sosem tudom megítélni, most piros lapot ért – így Klujber Katrin. – Nagyon sajnálom, mert így még kevesebben voltunk a pályán, de a lányok nagyon szépen megoldották a feladatot. Ha néha szorosabb is volt az eredmény, a vége a lényeg, hogy ott lehetünk a világbajnokságon. Nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy nélkülem is megcsinálta.”

Ami a válogatottunk hullámzó teljesítményét illeti, a jobbátlövő úgy látja, a húzóemberek mentális fáradtsága okozza ezt a kiszámíthatatlanságot.

„Vannak, akik a klubcsapatukban is sokat játszanak, ezért mentálisan kimerültebbek, ilyenkor jön a kapkodás, kimaradnak a helyzetek – beszélt az okokról a jobbátlövő. – Védekezésben is stabil játékosaink vannak, de ahogy fáradnak, fejben kicsit szétesnek. Ezen dolgozunk, és javulni fog mind a védekezés, mind a támadás.”

A világbajnokság résztvevői
Dánia, Norvégia, Svédország (rendezők), Franciaország, Hollandia, Montenegró (Európa-bajnokság), Angola, Kamerun, Kongó, Szenegál (Afrika-bajnokság), Argentína, Brazília (Dél- és Közép-amerikai bajnokság), Chile, Paraguay (Közép-amerikai bajnokság), Dél-Korea, Irán, Japán, Kazahsztán, Kína (Ázsia-bajnokság), Csehország, Horvátország, Lengyelország, MAGYARORSZÁG, Németország, Ukrajna, Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia (európai selejtező).
Még három hely kiadó a 2023-as, 32 csapatos olimpiai kvalifikációs világbajnokságra: az észak-amerikai és karibi női bajnokságból egy válogatott jut ki az év végi tornára, míg két szabadkártyáról a nemzetközi szövetség (IHF) dönt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik