Női kézi Eb: parázs iksz a francia–orosz csúcsrangadón

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2020.12.11. 19:53
null
Nem bírt egymással a francia és az orosz válogatott (Fotó: Kolektiff images)
Nem bírt egymással a két, eddig hibátlan csapat a dániai női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében, a Franciaország–Oroszország csata 28–28-as döntetlennel ért véget a herningi 1. csoportban. Az első félidőt uralta Ambros Martín együttese, utána magára talált a címvédő, a vége igazságosnak mondható iksz. A későbbi meccsen a svédek nem tudták átlépni az árnyékukat, ezzel elvesztették esélyüket az elődöntőre, míg győzelmükkel a dánok még bízhatnak abban, hogy eljutnak az éremcsatáig. 

FRANCIAORSZÁG–OROSZORSZÁG

Valódi „csoportdöntőt” vívott egymással az eddig százszázalékos Franciaország és Oroszország. A két csapat legutóbbi egymás elleni tétmérkőzése a 2018-as Eb döntője volt, amelyet a házigazda franciák nyertek meg három góllal. Ugyanekkora különbséggel győzték le az oroszok a franciákat a riói olimpia fináléjában.

A mostani meccs győztese nagy lépést tehetett a csoport első helye felé, amellyel valószínűleg elkerülheti az elődöntőben Norvégiát. Mindkét csapat egy nappal korábban kezdte a középdöntőt, a franciák a spanyolokat, az oroszok Montenegrót múlták felül egyetlen találattal. A franciák a fejbe lőtt Cléopatre Darleux helyére becserélték a győri Laura Glausert.

Az első félidő az oroszok fölényét hozta. Ambros Martín együttese elővett egy tőle ritkán látott három-kettő-egyes védekezést, támadásban pedig láthatóan felszabadultan játszott, vagy úgy is írhatjuk, hogy a franciáknál a védekezéssel és a kapusteljesítménnyel is problémák voltak.

Az oroszoknál a jobbszélső Julija Managarova igen gólerősen játszott, de jól működött a Bobrovnyikova-Makejeva páros kapcsolat is. Olivier Krumbholznak négygólos hátrányban időt kellett kérnie, de utána többször volt öt is a két csapat közötti különbség. A szünet előtti percekben kezdett magára találni a francia támadógépezet, a legvégén emberhátrányban a mínusz egyért is támadhattak, de Orlane Kanor elhamarkodott egy lövést, Viktorija Kalinyina pedig az üres kapuba ívelt (16–19).

A francia felzárkózásban nagy szerepe volt Alexandre Lacrabere-nek, aki gólokkal és gólpasszokkal segítette csapatát. Hiába lőtt nagy gólokat Antonyina Szkorobogatcsenko, az orosz támadások hatékonysága visszaesett a második félidőben, így a franciák Estelle Nze Minko találataival fordítottak (24–23).

Az oroszok több mint hét percig nem találtak be, közben a megiramodó Laura Flippes térdére ráesett Kalinyina, a szélsőt úgy kellett letámogatni a pályáról. Dmitrijeváék vissza tudták venni a vezetést, erre a franciák megpróbálkoztak a kapus nélküli játékkal is. A portugál játékvezetői kettős éppen a legrosszabbkor kezdte elveszíteni a fonalat, mindkét irányba voltak vitatható ítéletei.

Amandine Leynaud a hajrában mutatott be több fontos védést, a franciák kétszer is megszerezték a vezetést az utolsó két percen belül, de mindig érkezett az orosz válasz, a vége így igazságosnak mondható döntetlen (28–28) lett.

A Győri ETO játékosai közül Nze Minko öt góllal zárt, Leynaud nyolc, Glauser két védést mutatott be.

DÁNIA–SVÉDORSZÁG

Az esti skandináv derbin az volt a tét, melyik csapat tudja üldözőbe venni a francia, orosz duót. A svédek nagyon fogadkoztak, hogy megmutatják a dánoknak, ehhez képest nem tudták átlépni a saját árnyékukat. Láthatóan nagyon építettek a lövőikre, a meccs elején be is jöttek a távoli bombák, azonban amint nem voltak annyira hatékonyak kintről, egyből bajba kerültek.

Tizenegy perc alatt csak egyszer találtak be az első félidőben, ezalatt a dánok kerültek fölénybe, a szünetre azonban csak egy gól maradt az előnyük. A második játékrészben végig egymás nyakán maradtak a csapatok, azonban a svédek csak egyszer, a félidő elején tudtak vezetni, egyébként futniuk kellett az egyenlítésért.

Az utolsó két percen belül emberhátrányba is kerültek a svédek, azonban még így is meglett volna az esélyük az ikszre, azonban Nathalie Hagman a második hetesét is kihagyta a meccsen, amely összességében már az ötödik rontott büntetője volt a csapatának. Mindez soknak bizonyult.

A dánok 24–22-es győzelmükkel továbbra is harcban vannak az elődöntőért, a svédek esélyei viszont elszálltak. A dánoknál a Győri ETO átlövője, Anne Mette Hansen ötször talált be. A svédeknél Isabelle Gulldén három góljával már 196-nál jár a kontinenstornákon, és így megelőzte a német Grit Jurackot az Eb örök-góllövőlistájának harmadik helyén.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA
KÖZÉPDÖNTŐ
1. CSOPORT (HERNING)
Franciaország–Oroszország 28–28 (16–19)
Ld:
Nze Minko, Sercien-Ugolin 5-5, ill. Bobrovnyikova, Managarova, Szkorobogatcsenko 5-5

Dánia–Svédország 24–22 (13–12)
Ld:
Tranborg 6, Hansen 5, ill. Thorleifsdottir 4

AZ ÁLLÁS
1. Oroszország 4 3 1 113–99 +14 7
2. Franciaország 4 3 1 101–96 +5 7
3. Dánia 3 2 1 72–64 +8 4
4. Svédország 3 1 2 71–77 –6 1
5. Spanyolország 3 1 2 70–80 –10 1
6. Montenegró 3 3 65–76 –11 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik