Női kézi Eb: Martín megúszta figyelmeztetéssel a buborékszabály megsértését

Vágólapra másolva!
2020.12.07. 13:15
null
Maradhat... (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, a női kézilabda Eb-n szereplő orosz válogatott szövetségi kapitánya, Ambros Martín megsértette a torna idejére hozott szigorú buborékszabályokat szombaton este. Vasárnap az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) vizsgálatot indított az ügyben, s hétfőn meg is született a döntés: a korábban a Győri ETO Audi KC-t is felkészítő spanyol szakember figyelmeztetést kapott – annak ellenére, hogy a torna előtt azonnali hazaküldést helyeztek kilátásba a szervezők a hasonló esetekre.

A dán TV2 kamerájának felvétele szerint – ami az oroszok csehek elleni szombati mérkőzése után készülhetett – az oroszok spanyol szövetségi kapitánya, Ambros Martín a vörös buborékon kívül tartózkodik, s az orosz kéziszövetség főtitkárával, Gyenyisz Bogomolovval beszélget. Bogomolov a beszélgetés során – szintén szabályellenesen – az állára húzva viseli a maszkot, és kezet is fog Martinnal.

Képek és videó az esetről ide kattintva elérhető.

A BUBORÉKSZABÁLYOK

A vörös zónában (buborékban) a játékosok, az edzők, az egyéb stábtagok és a játékvezetők tartózkodnak. A kék zónában pedig mindenki más, beleértve a média képviselőit. A „kékek” és a „pirosak” nem érintkezhetnek egymással.

Ha valaki nem tartja be a szabályokat, azonnal hazaküldik és nem vehet részt a torna hátralévő részén.

Az eset több ponton is megsérti az EHF vörös buborékra vonatkozó szabályait – lásd oldalsó keretes írásunkat –, és elvárható lett volna az EHF-től, hogy azokat következetesen alkalmazza.

Ennek ellenére a nemzetközi szövetség az Eb hivatalos honlapján megjelenített közleményében – egyebek mellett – arról számolt be, hogy a „higiéniás előírások egyes részeinek be nem tartása miatt öt küldöttséget figyelmeztetésben részesítettek. Ezek a delegációk a cseh, a spanyol, a horvát, a szerb és az orosz.”

A közleményben nem említik név szerint Ambros Martínt, ahogy senki mást sem a szabályokat megszegők közül, viszont két dolgot külön kihangsúlyoznak. Egyrészt, ilyen figyelmeztetésből kizárólag ez az egy darab gyűjthető küldöttségenként, másrészt, hogy „a herningi Jyske Bank Boxen sportcsarnokban további intézkedéseket vezetnek be, hogy a kék és vörös buborékokat egymástól jobban elválaszthassák.

A közlemény zárásként leírják még, hogy a higiéniai protokoll újabb megsértése a szabálysértést elkövető személy akkreditációjának azonnali visszavonásával és a tornáról való kizárásával jár – tegyük azért hozzá, hogy ilyet már hallottunk az EHF-től néhány nappal ezelőtt is.

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik