Kézilabda: leleplezték Török Bódog emléktábláját Zuglóban

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.11.15. 18:08
Leleplezték Török Bódog világbajnok kézilabdaedző emléktábláját pénteken Zuglóban.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) honlapjának beszámolója szerint a 2012-ben, 88 éves korában elhunyt edző emléktábláját egykori lakhelyénél, a Stefánia úton helyezték el. Az avatáson részt vettek az özvegyén kívül egykori játékosai, tisztelői, illetve kollégái is.

Az MKSZ nevében beszédet mondott Iglódi Endre, az emlék-albizottság elnöke, majd Ignácz Ilona, az 1965-ben világbajnok magyar női csapat tagja, illetve Tóth-Harsányi Borbála, az 1976-os olimpia bronzérmese.

Pitz András, az MKSZ operatív igazgató-helyettese méltatásában kiemelte, hogy a szövetség számára fontos Török Bódog szellemi öröksége.

„A szövetség szeretné folyamatosan ápolni Török Bódog emlékét, éppen ezért őrzi az egykori mester nevét a női Magyar Kupa négyes döntője, és ezért is avatjuk ma fel emléktábláját itt, az otthonánál” – mondta. Hozzátette, az MKSZ már dolgozik azon, hogy a néhai mesternek méltó helyen és formában szobrot emeljen a közeljövőben.

Az emléktáblát Török Bódog egykori játékosai leplezték le, majd Pitz András és Kim Rasmussen, a magyar női válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya koszorúzta meg.

Török Bódog a magyar kézilabdázás történetében egyedülálló módon 23 éven át töltötte be a női válogatott szövetségi kapitányi posztját, 1955-től 1978-ig. Ebben az időszakban 302 alkalommal ült a nemzeti együttes kispadján. Vezetésével a csapat 1965-ben világbajnoki címet nyert, 1957-ben vb-ezüstérmes, 1971-ben, 1975-ben és 1978-ban vb-bronzérmes lett, a női szakág első olimpiai szereplése alkalmával, 1976-ban pedig szintén a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Később, 1978-tól az MKSZ elnökségi tagjaként, majd a női válogatott szaktanácsadójaként dolgozott. Nyugdíjas éveiben is folyamatos érdeklődéssel figyelte a kézilabdázást, amelytől sosem szakadt el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik