MTI 2010.10.26 15:22 Frissítve: 2015.02.12 03:24

Ivan Lapcsevics felismerte sporttársa támadóit

Ivan Lapcsevics szerb kézilabdázó a rendőrségi szembesítések során felismerte Marian Cozma támadói közül az elsőrendű vádlott Raffael Sándort, a másodrendű Németh Győzőt és a harmadrendű Sztojka Ivánt - hangzott el a Veszprém Megyei Bíróságon, ahol kedden folytatódott a Cozma-ügy tárgyalása. A meghallgatandó Ivan Lapcsevics, az MKB Veszprém volt kézilabdázója nem jelent meg, így a bíró a rendőrségen tett vallomását olvasta fel.

A Cozma-ügy tárgyalása csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódik (Fotó: Czagány Balázs, NS-archív).

Ivan Lapcsevics vallomása szerint a barátnőjével táncoló Marian Cozma megtámadásának a diszkóban semmi előzménye nem volt. Egyszer csak megjelent 3-4 kopasz alak, és lökdösni, ütni kezdték a sporttársát. Elmondta: Cozmát többen ütötték-rúgták, székkel verték, majd Cozma, Uros Vilovszki szerb kézilabdázó és maga Lapcsevics is menekülni kezdett az alagsori helyiségből fel az utcára. Ott először csak ők hárman voltak, s Cozma ingerülten, feldúlva mutatta nekik az arcán a sérüléseket, Uros Vilovszki ugyanakkor arra kérte, hogy „menjünk haza” – vallotta a szemtanú kézilabdázó.

Elmondta: hamarosan kirohantak azonban az utcára a táncplaccon verekedők közül hárman-négyen, és bokszolóállást vettek fel. Köztük volt az a „nagydarab vezérféle” is, akinek a fekete pólóján egy csillag volt – vallotta Ivan Lapcsevics. (A csillagos pólós „nagydarab vezérféle” Raffael Sándorral azonos.) Ivan Lapcsevics szerint az utcán Marian Cozma tett egy-két lépést a bokszolóállásban lévő cigányok felé, mutatva a sérüléseit, és kérdezve, hogy miért támadták meg, ám erre azok újra nekiestek. Cozma védekezett, és kettőt is leterített az ütéseivel, köztük volt a „vezérféle” is, ám azonnal felugrottak, és támadták tovább a sportolót – vallotta a rendőrségen a tanú, megjegyezve azt is, hogy közben a „kopaszok közül” még mások is kitódultak az utcára.

Ivan Lapcsevics elmondása szerint minden pillanatok alatt lejátszódott, ő csak annyit látott a sötétben, hogy egy jajdulás után Cozma élettelenül a földre zuhant, s a fölé hajoló Zsarko Sesumot, szerb kézilabdás társukat „egy kis kopasz” igen nagy erővel fejbe rúgta. (A valóban alacsony termetű és kopasz Németh Győző korábban már elismerte, hogy ő rúgta fejbe Zsarko Sesumot.) Ivan Lapcsevics azt látta még – vallotta –, hogy ezt követően Uros Vilovszkit legalább húszan kergetni kezdték. A tanú a szúrást nem látta, és arra sem emlékezett, hogy kés lett volna valamelyik támadó kezében.

A felolvasott nyomozati vallomásra Raffael Sándor úgy reagált, hogy az utcán ők védekeztek, és nem támadtak.

Nem jelent meg a keddi tárgyaláson Marian Cozma volt barátnője, Claudia Ardelean sem, így a bíró az ő rendőrségi vallomását is felolvasta. Aszerint Marian Cozmát tánc közben hátulról és váratlanul érte a támadás, s egyszerre többen is ütötték-rúgták, egy kopasz ember pedig székkel is verte, sőt húzkodták a földön, s Marian Cozma képtelen volt felállni. A hölgy elmondása szerint az eseményektől igen zaklatott, szinte sokkos állapotba került, de arra emlékszik még, hogy Uros Vilovszki igyekezett csitítani a verekedő bandát, mondván: „Nyugi fiúk, nem kell a baj!".

Mire felért az utcára, Marian Cozma már élettelenül feküdt a földön, felhúzta a véres pólóját, és egy sebet látott a szíve tájékán – vallotta Claudia Ardelean, megjegyezve, hogy Zsarko Sesum kérésére beszaladt a szórakozóhelyre vízért, és azzal lelocsolták Marian Cozma arcát. Emlékezett arra is, hogy Ilyés Ferenc kézilabdázó, Marian Cozma klubtársa és barátja azt kiabálta: „Megöltétek, megöltétek". A tanú a nyomozati vallomásakor elmondta azt is, hogy a cigányok közül senki sem akarta megakadályozni a verekedést, erre csak Uros Vilovszki és Zsarko Sesum tettek kísérletet, de nem hatott a mindenáron balhézni akaró bandára.

A tárgyalás csütörtökön folytatódik tanúk meghallgatásával.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban  gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zsarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették, mindkettőjükön azonnali műtétet kellett végrehajtani. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

2021.07.12 14:22:57

Kézilabda Papp Bálint (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

Bár a találkozó túlnyomó részében a brazilok vezettek, a hajrá a magyaroké volt.

2021.07.09 17:53:56

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Potyogtak a gólok az olimpiára készülő csapatok találkozóján, de a magyarok jöttek ki jobban a párbajból.

2021.07.06 16:41:59

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát hatgólos sikerrel indították a mieink Montenegró ellen.

2021.07.05 12:45:09

Kézilabda JOCHA KÁROLY

Hanus Ágnes nem tervezte meg a „lelépést”, s később minden csapattársától elnézést kért.

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”