Férfi kézi-vb: Sabaté szerint meglepetést okozhat a magyar válogatott

MTI/V. J.MTI/V. J.
Vágólapra másolva!
2020.12.04. 11:27
null
Javier Sabaté szerint lépésről lépésre jobb lesz a magyar csapat (Fotó: Török Attila)
Korábbi szövetségi kapitánya, Javier Sabaté szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott meglepetést okozhat jó szereplésével a januári, egyiptomi világbajnokságon.


„Az éremszerzés nem reális, de a koronavírus-járvány miatt minden lehetséges. Sérülés és betegség miatt biztosan sokan hiányoznak majd a mezőnyből, úgyhogy van lehetőség a meglepetésre – nyilatkozta a spanyol edző az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, reálisnak kell lenni, és a fiatal magyar csapatnak türelemre van szüksége. Meglátása szerint az együttes lépésről lépésre jobb lesz – a világbajnokságot is nagyszerű tapasztalatszerzési lehetőségnek nevezte –, és a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságra lesz igazán ütőképes.

Javier Sabaté honfitársa, Carlos Ortega másodedzőjeként 2012-ben érkezett a Telekom Veszprémhez, ahol 2015-től két idényen keresztül vezetőedzőként dolgozott. Irányításával a csapat a Bajnokok Ligájában előbb második, majd harmadik lett, a SEHA-ligában egy arany- és egy ezüstérmet szerzett, a bajnokságot és a Magyar Kupát mind a két idényben megnyerte.

A magyar válogatottat 2016 és 2017 között bő egy évig irányította szövetségi kapitányként. Ebben az időszakban a nemzeti együttes kijutott a franciaországi világbajnokságra – ahol az olimpiai bajnok Dánia búcsúztatásával a negyeddöntőig jutott –, majd a horvátországi Európa-bajnokságra is.
Sabaté úgy vélekedett, a magyar válogatott jelenlegi szakmai stábja óriási munkát végez a fiatalokkal, hiszen a csapat nagyon jól játszik és egyre jobban szerepel.

„Remélem, ez a tendencia folytatódni fog, mert a magyar kézilabda megérdemli – szögezte le.
Az edző kifejtette, a válogatott ugyanazt a rendszert alkalmazza védekezésben, mint a Veszprém, a Szeged, és még néhány magyar klubcsapat, így mindenki tudja a feladatát a pályán.

A lengyel Wisla Plock vezetőedzőjeként dolgozó Sabaté elmondta, jelenlegi klubcsapatából négyen vesznek majd részt a vb-n, és nagyon reméli, hogy egészségesen térnek haza, bár megjegyezte, hogy akik sok időt töltenek karanténban a világjárvány miatt, azoknak a komoly sérülésveszély miatt nagyon nehéz dolguk van a visszatérésük után.

A tréner megjegyezte, Veszprém olyan számára, mintha az otthona lenne, és a korábbi játékosaival is tartja a kapcsolatot. Elmondása szerint mostani klubjának nincs olyan jelentős költségvetése, mint például a Telekom Veszprémnek, ezért is követi fokozott figyelemmel a magyar mezőnyt.

Jelenleg két magyar válogatott kézilabdázó, Szita Zoltán és Ilic Zoran szerepel Plockban, és lehetséges, hogy a következő szezonban is érkeznek magyar játékosok, mert az edzőnek vannak kiszemeltjei. Sabaté emlékeztetett rá, hogy a balátlövő Szita Zoltán az ő irányítása alatt mutatkozott be a válogatottban.

„Nagyon elégedett vagyok vele, és Zorannal is, aki fiatal, nagyon tehetséges játékos. Ő is nagyon jól dolgozik, sokat fejlődött, de még sok munka vár rá. A játéklehetőséget mind a ketten megkapják – magyarázta a spanyol tréner, aki továbbra is jól beszél magyarul, és már lengyelül is egyre jobban kommunikál.

A férfi vb-t – amelynek mezőnye első alkalommal lesz 32 csapatos – január 13. és 31. között rendezik négy egyiptomi városban. A magyar válogatott a gízai A-csoportban január 15-én a Zöld-foki-szigetek, 17-én Uruguay, 19-én pedig Németország együttesével találkozik. A középdöntőbe az első három helyezett jut.

2021-ES FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport:
Németország, MAGYARORSZÁG, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport: Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport: Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport: Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport: Norvégia, Ausztria, Franciaország, Egyesült Államok
F-csoport: Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport: Svédország, Egyiptom, Csehország, Chile
H-csoport: Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik