Férfi kézi: Világsztárok is gratuláltak a PSG-hez – Máthé Dominik

Vágólapra másolva!
2021.06.28. 10:00
null
Máthé Dominik jövő nyártól már nem ellenfélként találkozik a PSG játékosokkal (Fotó: Imago)
A francia PSG-hez 2022 nyarán igazoló 22 éves, 31-szeres válogatott játékos arra buzdítja a fiatalokat, higgyenek magukban, s ha lehet, menjenek külföldre.

 

 

– Elkezdte már tanulni a francia nyelvet?
– Még korai lenne, túl friss az élmény, különben is egyelőre nekem még Norvégiában van dolgom, és a januári, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon is a lehető legjobb teljesítményt akarom nyújtani – mondta a Nemzeti Sportnak az Elverum 22 esztendős, 31-szeres válogatott jobbátlövője, Máthé Dominik, aki csütörtökön két évre szóló szerződést írt alá a francia Paris Saint-Germainnel, amelyhez 2022 nyarán csatlakozik. – Felkészülten szeretnék megérkezni Párizsba, mentálisan és fizikailag is, minél több játékidővel, tapasztalattal a hátam mögött. Remélhetőleg hétfőn az is kiderül, hogy az ősszel megint a Bajnokok Ligájában indulhatunk az Elverummal.

MÁTHÉ DOMINIK

Született: 1999. április 1. Nyíregyháza
Magasság/testsúly: 201 cm/108 kg
Posztja: jobbátlövő
Klubjai: Nyíregyháza SN (2010–2013), PLER (2013–2014), Balatonfüredi KSE (2014–2020), Elverum (norvég, 2020–2022), PSG (francia, 2022–)
Válogatottsága/góljai: 31/98
Bajnokok Ligája-mérkőzései/góljai: 15/59
Norvég bajnoki mérkőzései/góljai: 14/47
NB I-es bajnoki mérkőzései/góljai: 71/218
Kiemelkedő eredményei: vb-5. (2021), vb-10. (2019), Eb-9. (2020), junior-vb-15. (2019), junior Eb-11. (2018), norvég bajnok és kupagyőztes (2021), az év junior-kézilabdázója Magyarországon (2018)

– A hazai és külföldi sztárok közül sokan gratuláltak a párizsi szerződéséhez. Meglepte, hogy ennyien követik a pályafutását?
– Hihetetlenül jól esik, hogy mennyien hívtak, írtak, üzentek. Többek között a francia Luc Abalo és Nikola Karabatic, a dán Hans Lindberg, a német Stefan Kretzschmar, valamint Császár Gábor és Nagy László is gratulált. Egyébként nekem már az is sokat jelent, hogy gyerekkorom egyik nagy kedvencével, a PSG kézilabdacsapatának ügyvezető igazgatójával, Thierry Omeyerrel foghattam kezet. Megdolgoztam ezért a lehetőségért, habár tudom, még sok munka áll előttem. Ez a siker nemcsak az enyém, hanem a családomé, a barátaimé, a menedzsereimé is, akik mindvégig mellettem álltak, támogattak, rengeteg áldozatot hoztak értem. Nem jutottam volna el idáig a Balatonfüred és az Elverum nélkül sem, mindkét helyen végig bíztak bennem. Császárral arról beszélgettünk, ha mondjuk a Szegedbe vagy a Veszprémbe igazolok tavaly, akkor nem valószínű, hogy végül Párizsban kötöttem volna ki. Csak arra tudom buzdítani a fiatalokat, hogy higgyenek magukban, s ha lehet, menjenek külföldre, mert nemcsak nekem, de Ligetvári Patriknak és Szita Zoltánnak is bejött a váltás.

– Mikor vált biztossá, hogy a PSG játékosa lesz?
– Az utolsó pillanatig nagyon izgultam, ugyanis a szerződés aláírásáig még át kellett esnem egy sor vizsgálaton. Csak akkor nyugodtam meg igazán, amikor a kezembe vettem a tollat. Körülbelül egy hónappal ezelőtt fogadtam el a párizsiak ajánlatát, de nem szerettem volna a különféle teszteken és vizsgálatokon elhasalni.

KÁRPÁTI Krisztián
Máthé Dominik korábbi edzője,
a Pick Akadémia szakmai vezetője
„Folyamatosan kapcsolatban voltam Dominikkal, miután a Szeged is képben volt. Jó lett volna, ha a Tisza partján folytatja, hiszen mégiscsak nálam nevelkedett, de örülök, hogy kapós lett a nemzetközi játékospiacon és végül leigazolta a PSG. Párizsban sokat tanulhat, fejlődhet, ám előtte van még egy idénye Elverumban, a Bajnokok Ligájában pedig újabb tapasztalatokat gyűjthet. Akárhányszor szintet lépett, mindig megállta a helyét, szerintem most sem lesz másképp. Talán jót tesz majd a franciáknak, hogy kevesebb sztárjátékosuk és több fiatal tehetségük lesz jövőre. Dominiknak Nedim Remili pótlását kell megoldania, amely szép kihívás lesz, de meg fogja oldani.”

– Sok helyről keresték?
– Az egyiptomi világbajnokságot követően figyeltek fel rám, de akkor még másfél éves szerződés kötött az Elverumhoz. Az elmúlt hónapokban a Bundesligából is voltak ajánlataim, majd egyik nap jött a telefon a menedzseremtől, hogy Omeyer érdeklődik irántam. Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy engem akar a PSG, egy álmom vált valóra.

– A franciák jelenlegi keretéből több kulcsember is távozik a jövőben. Nem bánja, hogy 2022-ben például a dán Mikkel Hansen is eligazol Párizsból?
– A célok ennek ellenére változatlanok: a francia bajnokságot és kupát meg kell nyerni, ahogy a Bajnokok Ligájában is az az alap, hogy bejussunk a négyes döntőbe. Tény, hogy lesznek változások a Paris Saint-Germainnél, új csapat épül, ám ennek én is a részese lehetek. Szerintem a jövőben továbbra is minőségi játékosok érkeznek majd a klubhoz, köztük két új kapus és egy balátlövő. Luka Karabatic biztosan marad, a testvéréről, Nikoláról viszont még nem tudok semmit, mindenesetre nagyon szeretnék vele legalább egy évet együtt játszani.

– A lett válogatott Dainis Kristopans személyében egy 215 centis, 135 kilós vetélytársa lesz a jobbátlövő poszton. Mit kell tennie, hogy mellette elég játékperchez jusson?
– Bizakodó vagyok, mert mégiscsak Omeyer személyes kívánságára kerültem a PSG-hez, Raúl González vezetőedzővel viszont még nem volt alkalmam beszélni. Sok meccs vár ránk, mérkőzésenként legalább egy félidővel számolok, noha azzal is tisztában vagyok, hogy minden percért meg kell küzdenem. Szeretnék minél előbb stabil kezdőjátékossá válni.

– Mivel tölti az idejét?
– A családommal és a barátaimmal vagyok, amennyit csak lehet, mert az elmúlt egy-másfél évben nem sokat láttam őket. Most végre belefér egy kis balatonozás, de nemcsak a pihenés tölti ki a napjaimat, mert az erőnléti edzőmmel már gőzerővel készülünk az új idényre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik