Hátország, gyilkos ösztön, Messiék lövései – a német siker kulcsa

Vágólapra másolva!
2014.07.14. 16:30
null
Schweinsteiger és Messi párharcában inkább előbbi volt domináns, de nem feltétlenül ez döntötte el a finálét (Fotó: Action Images)
Hogy a nationalelf megérdemelten szerezte meg negyedik világbajnoki címét, alighanem vállalható kijelentés. Ehhez azonban rögvest hozzá lehet tenni: nem elsősorban az argentinok ellen nyújtott teljesítménye miatt. A győzelem titka az InStat segítségével.

 

ARGENTÍNA: SZERVEZETT, TAKTIKUS, DE HIÁNYZIK A GYILKOS ÖSZTÖN?

Hibáztathatják az argentin lapok – tévesen – Nicola Rizzolit, amiért nem állította ki Manuel Neuert a Gonzalo Higuaínnal történt ütközés után, mégis, az albiceleste játékosai alighanem tudják jól: ez a meccs elsősorban rajtuk, pontosabban a ziccerek kihasználásán múlt.

Gonzalo Higuaín, Lionel Messi és Rodrigo Palacio lábában egyaránt ott volt a győzelem, ám Argentína – akárcsak az 1990-es fináléban! – az egész mérkőzésen nem találta el a kaput, s ha – legalábbis az Olé szerint – Rizzoli ítélete „megbocsáthatatlan bűn”, akkor bizony ez is az, amelynek terhével néhány argentin játékos alighanem kénytelen is lesz megküzdeni az elkövetkező hónapok emlékezései során.

A statisztikák forrása: InStat Football
A statisztikák forrása: InStat Football

Ám a Higuaín, Palacio, Sergio Agüero, Ezequiel Lavezzi négyes csupán egy gólt hozott össze a vb hét meccse során, ez pedig nem elegendő a vb-győzelemhez. Lehet, hogy Alejandro Sabella valóban nincs jóban Carlos Tévezzel, lehet, hogy a Juventus gólvágójának kihagyása valóban jót tett a csapategységnek, ám talán maga Sabella sem utasította volna vissza, ha a döntőben ott van bevethető opcióként. Azonban ez fölösleges feltételezés, nem volt ott, a helyzetkihasználáson pedig elment a meccs.

Pedig az argentinok gyakorlatilag mindent megvalósítottak abból, ami a győzelemhez kellett. A négyes védelmi vonal előtt az egyaránt a szűrésre összpontosító Javier Mascherano, Lucas Biglia és Enzo Pérez óriási munkát végzett. Ahogy az várható volt, a németek birtokolták többet a labdát, magasan feltolt védekezésükkel a meccs nagy részében nyomás alatt tartották a dél-amerikaiakat, ám az argentin védelem egészen a 113. percig remekül zárta le a területeket. Német gyakorlatilag nem kapott üresen labdát a 16-oson belül (emlékeznek még a brazilok védekezésére?), Joachim Löw csapatának a gól mellett az egyetlen kiemelkedően veszélyes akciója Benedikt Höwedes kapufán csattanó fejese volt – szöglet után.

A németek elveszített labdái a döntőben
A németek elveszített labdái a döntőben
Az argentinok elveszített labdái a döntőben
Az argentinok elveszített labdái a döntőben

Ám az argentinok élete nem csak tolódás és bruszt volt, a német taktika lehetőségeket is adott nekik – így lehetett például Kroos meggondolatlan visszafejeléséből ziccer –, a két szélső védő, Marcos Rojo és Pablo Zabaleta a várakozáshoz képest kifejezetten sokszor kapcsolódott be a támadásokba, miközben a túloldalon Höwedes a félpálya után gyakorlatilag lecövekelt. Argentína szervezett volt és taktikus, működött a kontra, könnyen a kezébe kerülhetett volna a mérkőzés, már-már klasszikus német erényeket csillogtatott – egyvalamit leszámítva: hiányzott a kapu előtti gyilkos ösztön.

A JÁTÉK MEGVÁLTOZÁSA SCHÜRRLE BEÁLLÁSÁVAL

Amivel azonban Németország megérdemelten megnyerte a világbajnokságot, az benne volt a tegnapi összecsapásban is, tudniillik válogatott szinten a nationalelfnél jelenleg nincs komplettebb csapat. Miközben Argentínából négy játékos talált be a vb-n, és játékosai neve mellé mindössze 2 assziszt került, a németek közül nyolcan is beköszöntek, és hét játékos összesen 12 (!) gólpasszt jegyzett. Óriási különbség.

Korai sérülése miatt nem igazán derült ki, hogy a megsérült Sami Khedira helyére a kezdőbe meglepetésre kerülő Christoph Kramer mennyire volt jó vagy vakmerő választás Löwtől, de az a hosszabbításban világossá vált, hogy a kereten belül mindenki iránt megvan a bizalom: a gladiátorokat megidéző Bastian Schweinsteiger helyére Kevin Grosskreutz érkezett volna a kulcsfontosságú percekre, ám végül egyetlen percet sem játszott a vb-n.

A német játékosok helyezkedése a mérkőzésen (9 Schürrle, 8 Özil) – A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
A német játékosok helyezkedése a mérkőzésen (9 Schürrle, 8 Özil) – A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Az argentin játékosok tényleges helyezkedése a mérkőzésen (20 Agüero, 18 Palacio) – A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Az argentin játékosok tényleges helyezkedése a mérkőzésen (20 Agüero, 18 Palacio) – A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

Kramer lecserélése egyébként kulcsmomentum volt a mérkőzésen, ugyanis a helyére érkezett az elmúlt meccseken kirobbanó formában játszó Schürrle, aki lehet, hogy már amúgy is erőteljesen kopogtatott a kezdő ajtaján – és ezúttal is hozzátett a csapatjátékhoz. A Chelsea szélsőjének frissessége – és Mesut Özil középre húzódása – egyértelműen jót tett az első fél órában bántóan egyoldalas német csapatnak, amelynek veszélyesebb akciói a folytatásban már inkább a bal oldalra összpontosultak. Schürrle három beadással próbálkozott az összecsapáson, nála csak Philipp Lahm (8/3) és Thomas Müller (6/1) volt szorgalmasabb, ám a csereember mindhárom próbálkozása pontos volt, és mindennél fontosabb, hogy a harmadik el is döntötte a meccset.

Miroslav Klose a padon kezdte a vb-t, az utólag a vb-keretbe kerülő Shkodran Mustafi három meccsen is pályára lépett, Kramer kezdett a fináléban. A cserék öt gólt tettek hozzá a német csapathoz a vb-n, négyet az egyenes kieséses szakaszban. A nationalelfen nem érződött a Bundesliga-szezon egyik legjobbja, Marco Reus hiánya, kérdéses, hogy egyáltalán elfért volna-e a kezdőben… A világbajnokságot, amelyen minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kapott egy-egy válogatott kispadja, Mario Götze révén stílszerűen egy csere villanása döntötte el: Németország bizonyította, hogy jelenleg minden más csapaténál erősebb a hátországa.

MESSI VS. SCHWEINSTEIGER

A FIFA Lionel Messit választotta a világbajnokság legjobbjának, szakmaisága rajta. Ki tudja, mi lett volna nélküle az argentinokkal a csoportkörben, ugyanakkor az is igaz, hogy az egyenes kieséses szakasz utolsó három meccsén nem tudta hozzátenni az argentin játékhoz azt a pluszt, amit már számtalanszor bizonyított, hogy képes. A vb-döntőben négy próbálkozása volt, egyik lövése sem talált kaput.

Ahogy a fentiekben láttuk, nem feltétlenül ez döntötte el a párharcot, de ha győztest kell hirdetnünk a Schweinsteiger elleni párharcában, akkor ismét azt kell mondanunk: a német középpályás árnyékából, akárcsak a tavalyi Bayern–Barcelona BL-elődöntő első meccsén, nem tudott érdemileg kilépni az argentin.

Messi InStat-adatlapja – A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Messi InStat-adatlapja – A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Schweinsteiger InStat-adatlapja – A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Schweinsteiger InStat-adatlapja – A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

Az argentin tízes a mérkőzésen 29-szer passzolt, ebből 1-szer Higuaínhoz, 1-szer Lavezzihez (ha az első félidei helyzetnél őt választja a balján…) és egyszer sem Palacióhoz! Sergio Agüero beállásával ugyan némileg több levegőhöz jutott (5 passz neki, 4 tőle), de lényegi változás nem történt. A fenti mutató ugyanakkor nem egyértelműen Messi gyengesége, hiszen Lavezzi (Messihez 2, Higuaínhoz 1 passz) és Higuaín (Lavezzihez 1, Messihez 0) mutatói is nagyon gyatrák. (Az argentinok passzmutatóit itt tekintheti meg! A németet itt!) A németek soraikban a párharcait 75 százalékos (!) mutatóval megnyerő Jérome Boatenggel és a 60 százalékos Schweinsteigerrel ennyit engedtek. A világbajnokok akaraterejéről, elszántságáról pedig mindennél többet elárul, hogy utóbbi lendületét a hosszabbításban már szinte csak szabálytalanságok árán tudták megállítani az argentinok. Németország győzött, csapatként, Argentína alulmaradt, csapatként.

VB 2014
DÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–ARGENTÍNA 1–0
– HOSSZABBÍTÁS UTÁN
Rio de Janeiro, Maracana, 74 738 néző. Vezette:Rizzoli (olasz)
NÉMETORSZÁG:Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Kramer (Schürrle, 31.) – Th. Müller, Kroos, Özil (Mertesacker, 120.) – Klose (Götze, 88.).Szövetségi kapitány:Joachim Löw
ARGENTÍNA:Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Mascherano, Biglia – E. Pérez (Gago, 86.), Messi, Lavezzi (Agüero, a szünetben) – Higuaín (Palacio, 78.).Szövetségi kapitány:Alejandro Sabella
Gólszerző: Götze (113.)

ZAVARTALAN SZÓRAKOZÁS

Ha mondjuk, repülőgépen ül, a Sony Xperia Z2 okostelefont használva a zavaró háttérzajokat kiszűrve hallgathatja kedvenc zenéjét, vagy nézheti mozifilmjét, játszhat kedvenc programjával. A digitális zajcsökkentő technológia és a dinamikus hangzás a háttérzajt akár 98%-kal képes csökkenteni az MDR-NC31EM Noise Cancelling Headset segítségével. (x)

 

Látogasson el Youtube-csatornánkra is, ahol további érdekességeket mutatunk önnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik