„Mariocanazo”, „a szép futball győzött” - így látta a világ

Vágólapra másolva!
2014.07.14. 10:37
A világsajtó szerint a német válogatott megérdemelte a vb-címet, Argentína egy része szerint viszont Rizzoli ellopta a aranyat.

A német címlapokon nem nagyon van mit magyarázni: a Bild és a Kicker is a győztesek túláradó örömével deklarálja, hogy Németország a világbajnok.Bild és a Kicker is a győztesek túláradó örömével deklarálja, hogy Németország a világbajnok.

 

Argentínában a lapok felvetik az olasz játékvezető, Nicola Rizzoli felelősségét is a vereségben. Az Olé a „Szív bajnokai” című vezető anyaga mellett az 1990-es döntő bíróját, a mexikói Edgardo Codesalt emlegeti, aki a lap szerint eldöntötte az akkori meccset. Az Olé erős szavakat használ: a szerkesztők szerint Rizzoli ellopta a vb-aranyat, hiszen nem állította ki Manuel Neuert, amikor ütközött Gonzalo Higuaínnal, továbbá nem adott az esetért tizenegyest. Szerintük ez megbocsáthatatlan bűn, hiszen a német kapus letarolta ellenfelét, miközben „kereste” a labdát.


A La Nación napilap – miközben nyitó cikkében vigasztalja a csapatot és büszkeséggel tölti el teljesítménye – is foglalkozik az esettel, ám sokkal visszafogottabb, kérdésben veti fel, hogy büntető járt volna-e az eset miatt, és a lap szakértője egyetért a játékvezető döntésével, ám hozzáteszi, ezt nyilván sokan vitatni fogják.


A tekintélyes brit sajtóorgánumok közül a The Times, a Guardian és a BBC is szokásos visszafogottságával rögzíti az eseményeket. The Times: Csúnya játék vezetett odáig, hogy végül a szépség győzzön. Guardian: A világ tetején. Götze kései villanásával negyedszer világbajnok Németország. BBC: Németország negyedszer világbajnok.


További lapok a nagyvilágból. La Gazzetta dello Sport (olasz): Vb-ünnep. Németország negyedszer világbajnok. Corriere dello Sport (olasz): Németország lábai előtt a világ. Tuttosport (olasz): Németorszááág! Götze szerezte a győztes vb-gólt a 113. percben. L’Équipe (francia): Monumentális. Marca Online (spanyol): Mindig Németország. As Online (spanyol): Götze másolta Iniestát. Globo Esporte (brazil): Mariocanazo. FIFA: Götze csodagólja bajnokká koronázta Németországot.

 

 

Brazíliából tudósító munkatársaink Sony Xperia Z2 okostelefonja a formatervezés magasiskolája. (x)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik