A nagy kérdés: mire megy Besic Messivel a Maracanában?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.15. 13:10
null
Messivel és Agüeróval is szembekerülhet a Maracanában Besic (Fotó: Reuters)
A brazíliai labdarúgó-világbajnokságon Muhamed Besic végre összemérheti erejét Lionel Messivel az Argentína–Bosznia-Hercegovina mérkőzésen, de a franciák és a svájciak is bemutatkoznak a tornán.

 

ARGENTÍNA–BOSZNIA-HERCEGOVINA

„Nem áldozunk fel egyetlen embert sem, hogy csakis Messit fogja” – dörögte a bosnyák kapitány, Safet Susic, ami futballnyelven csakis azt jelenti, hogy dehogynem. Az sem titok, hogy az emberfogó a ferencvárosi Muhamed Besic lesz, aki az NB I-ben készült fel a nagy feladatra (és nagy kérdés, látjuk-e még őt magyar pályákon).

SZÁMOK NYELVÉN

• A bosnyákok most először szerepelnek vb-n, az eddig legjobb újoncteljesítmény (nem számítva természetesen az első világbajnokságot, amelyen az ott szereplő összes csapat újonc volt…) egy-egy bronzérem a portugáloktól (1966) és a horvátoktól (1998).

• Messi egyetlen gólt szerzett 571 perc alatt két világbajnokságán (2006, 2010), mindehhez 31 lövésre volt szüksége.

• Kétszer találkozott egymással eleddig a két csapat, 1998-ban Gabriel Batistuta triplájával (is) nyertek az argentinok 5–0-ra, nemrégiben Agüero duplája döntött (2–0).

• Az európai csapatok elleni legutóbbi kilenc vb-mérkőzése közül Argentína csak kettőt nyert meg, háromszor ikszelt.

• A selejtezők során az argentinok 35 gólt szereztek, ennél csak a 36-ig jutó németek voltak eredményesebbek. Dzeko viszont egymaga 10-szer betalált a kvalifikációk során, négyszer fejjel, míg Zvjezdan Misimovic 30 gólhelyzetet készített elő.

„Nincsenek komolyabb sérültjeink, még Edin Dzeko is jól van. Hárman ugyan küzdenek kisebb gondokkal, de ők is pályára léphetnek. Nem hiszem, hogy jó ötlet lenne valakit Messire állítani, még ha Besic tökéletesen fel is készült erre a feladatra fizikálisan. Messi ugyanis gyakran percekre leáll, kivonja magát a mérkőzésből, ha meg nála van a labda, biztosan lesz valaki a közelében, ugyanis az argentin bárhol felbukkanhat a pályán. Ezért nincs értelme külön emberfogót állítani rá.”

Az mindenesetre biztos, hogy Vedad Ibisevicet ténylegesen is „feláldozza” Susic, hogy a támadó helyett egy védekező középpályást játszasson.

A másik oldalon Gonzalo Higuaín bokáját fájlalja, de minden bizonnyal pályára lép Lionel Messi és a saját bevallása szerint gólkirályi címre törő Sergio Agüero között, csatártársa, Rodrigo Palacio viszont kihagyja a mérkőzést, a Higuaínénál sokkal komolyabb bokasérülése miatt. Alejandro Sabella öt csatára 124 gólt termelt összesen az elmúlt idényben, de nem szerepelhetnek egyszerre, a szakértők pedig azt emelik ki, hogy kiegyensúlyozatlan a csapat, és ezt kihasználhatják a bosnyákok, akik előtt Kamerun 1990-es példája lebeg.

Messitől mindenki a csodát várja, a válláról viszont segít levenni a terhet Diego Maradona.

„Ne törődj az idiótákkal, bármilyen sokan is vannak, csak vedd könnyedén a dolgokat!” – hangzott az atyai tanács az argentinok kisistenétől. Sabella is elismerte, hogy nem élnek át könnyű perceket a torna előtt, idegesség és lelkesedés keveredik bennük, és nem könnyű ilyenkor nyugodtnak maradni.

Talán nem is kell.

A mérkőzés érdekessége még, hogy az argentinok az ellenlábas Brazília „szentélyében”, a Maracanában kezdik a világbajnokságot.

VB 2014
A VASÁRNAPI (HÉTFŐRE ÁTNYÚLÓ) PROGRAM

F-CSOPORT
00.00: Argentína–Bosznia-Hercegovina (tv: M1) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Rio de Janeiro
,
Maracana (Estádio Jornalista Mário Filho). Vezeti: Joel Aguilar (salvadori)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
ARGENTÍNA:
Romero – Zabaleta, Garay, F. Fernández, Rojo – Gago, Mascherano, Di María – Agüero, Messi, Higuaín. Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella
BOSZNIA-HERCEGOVINA:
Begovic – Mujdza, Bicakcic, Spahic, Lulic – Medunjanin, Besic – Pjanic, Misimovic, Salihovic – Dzeko. Szövetségi kapitány: Safet Susic

FRANCIAORSZÁG–HONDURAS

Négy éve szégyent hozott magára a francia válogatott, és most sem utazott el a tornára kedvező előjelekkel, lévén legjobbja, Franck Ribéry hátsérülése miatt lemaradt a vb-ről – a támadó visszautasította az intenzív kortizonos gyógyszeres kezelést annak érdekében, hogy hamarabb felépüljön.

Őt a bal oldalon Karim Benzema (ekkor Olivier Giroud lenne az egy szem csatár) vagy Antoine Griezmann helyettesítheti, akiért sorba állnak a legnagyobb európai klubok, élükön a Real Madrid és a Barcelona; míg a középpályán a Yohan Cabaye, Mathieu Valbuena, Paul Pogba hármastól várják a csodát.

„Harcos felfogásban játszanak, ezt láthattuk az angolok ellen is, ez az egyik ismertetőjelük – dicsérte az ellenfelet Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya. – De nem aggódom, hogy túl agresszívek lesznek, mert ha átlépnek egy bizonyos határt, a játékvezető megbünteti őket, persze ez ránk is igaz.”

Kollégája, Luis Fernando Suárez csapatát a hondurasi futball sötét oldalát bemutató, nem túl hízelgő – és éppen francia gyártású – „A hondurasi nyomorultak” című dokumentumfilm megtekintésével motiválta, és mint legjobb csatáruk, Jerry Bengtson nyilatkozta: „Lesz bennünk egy kis tüske, de mindent beleadunk, hogy megmutassuk, nem vagyunk nyomorultak. Majd meglátják!”

Bengtson volt Honduras házi gólkirálya a vb-selejtezők során 9 találattal, a franciáknál Ribéry, 5 góllal (de hat asszisztot is adott). A gallok legutóbbi kilenc vb-s csoportmérkőzésükből csak egyet nyertek meg, Togo ellen, 1998 óta nem győztek nyitó mérkőzésükön; sőt, legutóbbi hat vb-találkozójukon mindössze egyetlen akciógólt vágtak. Honduras sincs éppen kirobbanó formában: legutóbbi hét mérkőzésén csak Venezuelát verte meg, utóbbi négy vb-fellépésén góltalan maradt.

E-CSOPORT
21.00: Franciaország–Honduras (tv: M1) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Porto Alegre
,
Beira-Rio (Estádio José Pinheiro Borba). Vezeti: Sandro Meira Ricci (brazil)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
FRANCIAORSZÁG:
Lloris – Debuchy, Sakho, Koscielny, Evra – Pogba, Cabaye, Matuidi – Valbuena, Benzema, Griezmann. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
HONDURAS:
Valladares – Beckeles, Bernárdez, Figueroa, Izaguirre – Espinoza, Garrido, W. Palacios, Chávez – Bengtson, Costly. Szövetségi kapitány: Luis Suárez

SVÁJC–ECUADOR

Bemutatkoznak a svájciak is, akik mindenképpen győzni szeretnének Ecuador ellen. Mesterük, Ottmar Hitzfeld szerint sokkal jobbak, többet támadnak és kreatívabbak, mint négy évvel ezelőtt. Amikor a spanyolok elleni sikerrel indítottak…

„Az álom az, hogy továbbjutunk a második körbe, ahol aztán tovább álmodozunk – így a német, aki a vb után nyugdíjba megy. – Négy évvel ezelőtt megkezdtük a csapat átalakítását, látszanak ennek az eredményei. Szervezettebbek vagyunk, gyorsabban támadunk. Játékosaim feszültek, de ez természetes ilyenkor, ám rutinosak is, ez ellensúlyozza. Az ellenfélnek akad néhány jó játékosa, kontrái veszélyesek. Mindenkinek megvannak a gyengeségei és az erősségei, biztos vagyok benne, hogy ők is jól felkészültek belőlünk.”

A másik oldalon Felipe Caicedo várhatja talán a legfurcsább érzésekkel az összecsapást, és nemcsak azért, mert jó barátja Gelson Fernandes, aki egykoron csapattársa volt a Manchester Cityben.

„Gyerekként kerültem Svájcba, ott váltam profi labdarúgóvá – így az ék, aki hét találatával a selejtezőkön csapata házi gólkirálya volt, és karrierje során csaknem 25 millió eurót fizettek érte csapatai. – Sohasem felejtem el az ott töltött éveket, ám most csak a győzelem lebeg szemem előtt. Mindannyian bízunk edzőnkben, Reinaldo Ruedában, aki hihetetlen erős csapategységet teremtett a válogatottnál.”

És aki ráncolhatja homlokát: Segundo Castillo sérülés miatt kiesett ugyebár már korábban, Christian Noboa és Edison Méndez sem teljesen egészséges.

Akár csak az előző párharcban, a két csapat itt is először találkozik egymással. A svájciakkal kapcsolatban mindenképpen említsük meg, hogy legutóbbi hét vb-mérkőzésükön összesen egyetlen (!) gólt kaptak, és a kvalifikációk során veretlenek maradtak (legutóbb 2012-ben kaptak ki, Dél-Koreában). Ecuador a vb-ken vagy nyert, vagy veszített, de soha nem ikszelt hét mérkőzésén; ha nem kapott gólt (3-szor), akkor mindig diadalmaskodott. Ha ehhez hozzátesszük azt a statisztikai adatot, miszerint a svájciak még soha nem vertek meg dél-amerikai csapatot nagy tornán, láthatjuk, a számok elárulják: bármi megtörténhet ezen a mérkőzésen.

E-CSOPORT
18.00: Svájc–Ecuador (tv: M1) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Brazíliaváros
, Estádio Nacional de Brasília. Vezeti: Ravsan Irmatov(üzbég)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
SVÁJC:
Benaglio – Lichtsteiner, Schär, Von Bergen, R. Rodríguez – Behrami, Gökhan Inler – Shaqiri, G. Xhaka, Stocker – Drmic. Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld
ECUADOR:
A. Domínguez – Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayoví – A. Valencia, Gruezo, Noboa, Montero – E. Valencia, F. Caicedo. Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda

KERETEK:

E-CSOPORT

Honduras
Kapusok: 22 Donis Escober (Olimpia), 1 Luis López (Real Espana), 18 Noel Valladares (Olimpia)
Védők: 12 Edder Delgado (Real Espana), 21 Brayan Beckeles (Olimpia), 3 Maynor Figueroa (Hull City – angol), 5 Víctor Bernárdez (San Jose Earthquakes – egyesült államokbeli), 4 Juan Pablo Montes (Motagua), 7 Emilio Izaguirre (Celtic – skót). 2 Osman Chávez (Csingtao Jonoon – kínai), 6 Juan Carlos García (Wigan – angol)
Középpályások: 20 Jorge Claros (Motagua), 19 Luis Garrido (Olimpia), 14 Óscar Boniek García (Houston Dynamo – egyesült államokbeli), 17 Andy Najar (Anderlecht – belga), 15 Roger Espinoza (Wigan – angol), 10 Marvin Chávez (Colorado Rapids – egyesült államokbeli), 8 Wilson Palacios (Stoke City – angol), 23 Mario Martínez (Real Espana)
Támadók: 16 Rony Martínez (CD Real Sociedad), 11 Jerry Bengtson (New England Revolution – egyesült államokbeli), 9 Jerry Palacios (Alajuelense – Costa Rica-i), 13 Carlo Costly (Real Espana)
Szövetségi kapitány: Luis Suárez (kolumbiai)

Ecuador
Kapusok: 1 Máximo Banguera (Barcelona), 22 Alexander Domínguez (LDU Quito), 12 Adrián Bone (El Nacional)
Védők: 18 Óscar Bagüí (Emelec), 21 Gabriel Achilier (Emelec), 3 Frickson Erazo (Flamengo – brazil), 10 Walter Ayoví (Pachuca – mexikói), 2 Jorge Guagua (Emelec), 4 Juan Carlos Paredes (Barcelona)
Középpályások: 15 Michael Arroyo (Atlante – mexikói), 14 Oswaldo Minda (Chivas USA – egyesült államokbeli), 23 Carlos Gruezo (Stuttgart – német), 5 Renato Ibarra (Vitesse – holland), 20 Fidel Martínez (Tijuana – mexikói), 8 Edison Méndez (Independiente Santa Fe – kolumbiai), 6 Christian Noboa (Dinamo Moszkva – orosz), 19 Luis Saritama (Barcelona), 16 Antonio Valencia (Manchester United – angol), 7 Jefferson Montero (Monarcas Morelia – mexikói), 9 Joao Rojas (Cruz Azul – mexikói)
Támadók: 11 Felipe Caicedo (al-Dzsazira – katari), 13 Enner Valencia (Pachuca – mexikói), 17 Jaime Ayoví (Tijuana – mexikói)
Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda (kolumbiai)

Svájc
Kapusok: 1Diego Benaglio(Wolfsburg – német), 21Roman Bürki(Grasshoppers), 12Yann Sommer (FC Basel)
Védők: 20Johan Djourou(Hamburg – német), 6Michael Lang(Grasshoppers), 2 Stephan Lichtsteiner (Juventus – olasz), 13Ricardo Rodríguez(Wolfsburg – német), 22 Fabian Schär(FC Basel), 4PhilippeSenderos(Valencia – spanyol), 5Steve von Bergen(Young Boys), 3Reto Ziegler(Sassuolo – olasz), 14Valentin Stocker(FC Basel)
Középpályások: 7Tranquillo Barnetta(Eintracht Frankfurt – német), 11Valon Behrami(Napoli – olasz), 15Blerim Dzemaili(Napoli – olasz), 16Gelson Fernandes(Freiburg – német), 8 Gökhan Inler(Napoli – olasz), 23Xherdan Shaqiri(Bayern München – német), 10Granit Xhaka(Mönchengladbach – német)
Támadók: 19Josip Drmic(Nürnberg – német), 17Mario Gavranovic(FC Zürich), 18 Admir Mehmedi(Freiburg – német), 9Haris Seferovic(Real Sociedad – spanyol)
Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld (német)

Franciaország
Kapusok: 1Hugo Lloris(Tottenham – angol), 23Mickaël Landreau(Bastia), 16 Stéphane Ruffier (Saint-Étienne)
Védők: 4Raphaël Varane(Real Madrid – spanyol), 5 Mamadou Sakho(Liverpool – angol), 2Mathieu Debuchy(Newcastle – angol), 21Laurent Koscielny(Arsenal – angol), 17 Lucas Digne(PSG), 13Eliaquim Mangala(Porto – portugál), 15 Bacary Sagna(Arsenal – angol), 3Patrice Evra (Manchester United – angol)
Középpályások: 6Yohan Cabaye(PSG), 19 Paul Pogba(Juventus – olasz), 14 Blaise Matuidi(PSG), 18Moussa Sissoko(Newcastle – angol), 12Rio Mavuba(Lille), 8Mathieu Valbuena(Marseille), 7Rémy Cabella(Montpellier), 22 Morgan Schneiderlin (Southampton – angol)
Támadók: 10Karim Benzema(Real Madrid – spanyol), 11Antoine Griezmann(Real Sociedad – spanyol), 9Olivier Giroud(Arsenal – angol), 20Loic Rémy(Newcastle – angol)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

F-CSOPORT

Bosznia-Hercegovina
Kapusok: 1Asmir Begovic(Stoke City – angol), 12Jasmin Fejzic(Aalen – német), 22Asmir Avdukic (Borac Banja Luka)
Védők: 7Muhamed Besic(Ferencváros – magyar), 4Emir Spahic(Leverkusen – német), 13Mensur Mujdza(Freiburg – német), 5Sead Kolasinac(Schalke 04 – német), 3Ermin Bicakcic (Braunschweig – német), 15Toni Sunjic(Zorja Luhanszk – ukrán), 6Ognjen Vranjes(Elazigspor – török), 2Avdija Vrsajevic(Hajduk Split – horvát)
Középpályások:
8Miralem Pjanic(Roma – olasz), 16Senad Lulic(Lazio – olasz), 23Sejad Salihovic (Hoffenheim – német), 20Izet Hajrovic(Galatasaray – török), 18Haris Medunjanin(Gaziantepspor – török), 17Senijad Ibricic(Erciyesspor – török), 10Zvjezdan Misimovic(Kujcsou Renhe – kínai), 21 Anel Hadzic(Sturm Graz – osztrák), 14Tino Susic(Hajduk Split – horvát)
Támadók: 11Edin Dzeko(Manchester City – angol), 9Vedad Ibisevic(Stuttgart – német), 19Edin Visca (Istanbul BB – török)
Szövetségi kapitány: Safet Susic

Argentína
Kapusok: 1Sergio Romero(Monaco – francia), 21Mariano Andújar(Catania – olasz), 12Agustín Orión (Boca Juniors)
Védők: 2 Ezequiel Garay(Benfica – portugál), 17Federico Fernández(Napoli – olasz), 4 Pablo Zabaleta(Manchester City – angol), 16Marcos Rojo(Sporting CP – portugál), 23José María Basanta (Monterrey – mexikói), 3Hugo Campagnaro(Internazionale – olasz), 15Martín Demichelis (Manchester City – angol)
Középpályások: 5Fernando Gago(Boca Juniors), 6 Lucas Biglia(Lazio – olasz), 14Javier Mascherano(Barcelona – spanyol), 7Ángel Di María(Real Madrid – spanyol), 11 Maxi Rodríguez (Newell's Old Boys), 19Ricardo Álvarez(Internazionale – olasz), 13Augusto Fernández(Celta Vigo – spanyol), 8Enzo Pérez(Benfica – portugál)
Támadók: 20Sergio Agüero(Manchester City – angol), 10Lionel Messi(Barcelona – spanyol), 9Gonzalo Higuaín(Napoli – olasz), 22Ezequiel Lavezzi(PSG – francia), 18Rodrigo Palacio(Internazionale – olasz)
Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella

AZ E- ÉS AZ F-CSOPORT PROGRAMJA
E-CSOPORT
9 2014. 06. 15., 18:00 Brazíliaváros Svájc–Ecuador
10 2014. 06. 15., 21:00 Porto Alegre Franciaország–Honduras
25 2014. 06. 20., 21:00 Salvador Svájc–Franciaország
26 2014. 06. 21., 00:00 Curitiba Honduras–Ecuador
41 2014. 06. 25., 22:00 Manaus Honduras–Svájc
42 2014. 06. 25., 22:00 Rio de Janeiro Ecuador–Franciaország
F-CSOPORT
11 2014. 06. 16., 00:00 Rio de Janeiro Argentína–Bosznia-Hercegovina
12 2014. 06. 16., 21:00 Curitiba Irán–Nigéria
27 2014. 06. 21., 18:00 Belo Horizonte Argentína–Irán
28 2014. 06. 22., 00:00 Cuiabá Nigéria–Bosznia-Hercegovina
43 2014. 06. 25., 18:00 Porto Alegre Nigéria–Argentína
44 2014. 06. 25., 18:00 Salvador Bosznia-Hercegovina–Irán

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik