Ismét érmet hoz a franciák világbajnoki hullámvasútja?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.28. 21:20
null
Ismét a védelem lesz a svájciak erőssége? (Fotók: Action Images)
Amikor december elején kisorsolták a brazíliai labdarúgó-világbajnokság csoportjait, az E-csoport részvevői alighanem nehezebb ellenfeleket is el tudtak volna képzelni maguknak. A francia válogatott a játékosként vb-t nyerő Didier Deschamps irányításával folytatná a hullámvasutazását egy újabb érem reményében, a svájciak a betonvédelmükben bíznak, az ecuadoriak pedig abban, hogy a tét nem nyomja őket agyon otthonuktól távol. Mindeközben Honduras csak a lehetőségre vár, hogy újabb skalpo(ka)t kaparintson meg.

SVÁJC
Zóna:Európa
Kvalifikáció dátuma:2013. október 11.
Világbajnoki szereplések száma:9 (1934, 1938, 1950, 1954, 1962, 1966, 1994, 2006, 2010)
Legjobb eredmény:negyeddöntő (1934, 1938, 1954)
Selejtezők itt!

SVÁJC

A svájciak veretlenül zártak az európai selejtezők E-csoportjának első helyén, és ezzel sorozatban harmadik alkalommal kvalifikálták magukat a világbajnokságra.

Az előző két szereplésük alkalmával ráadásul nem is vallottak szégyent, hiszen 2006-ban a későbbi ezüstérmes franciákat megelőzve jutottak tovább a kvartettjükből, és csak tizenegyespárbajban kaptak ki Ukrajnától – így az egész tornát kapott gól nélkül hozták le!

Legutóbb pedig az aranyérmesként végző spanyolok legyőzésével indítottak – más kérdés, hogy ennek ellenére végül csak a csoport harmadik helyén zártak, de ezúttal is csak a Chile-től elszenvedett vereség (0–1) során kapituláltak.

ERŐSSÉGEK

+ Reteszként záró védelem.Mint már a korábbi tornákon is látható volt, az együttes legnagyobb ereje a hátsó alakzatában rejlik, amely a selejtezők során is óraműpontossággal működött, leszámítva egy kisebb kilengést. Az Izland elleni berni mérkőzésen ugyanis Stephan Lichtsteinerék inkább a termelékenységre álltak át, elöl három gólt szereztek, viszont a gárda 4–1-es előnyről sem tudott nyerni (4–4). Ezt leszámítva viszont a további kilenc meccsen összesen kétszer rezzent meg a svájci háló!

+ Fiatalság, de nem bolondság!Az együttes ráadásul úgy mutat masszívan egységes összképet, hogy a keretben csupán hárman (a kapus Diego Benaglio, illetve a védelemből Lichtsteiner és Steve von Bergen) töltötték már be a harmadik ikszet, és a korelnök Von Bergen is még csak a 31. születésnapját ünnepli majd június 10-én.


GYENGE PONTOK
–Csatárok.
A bejező játékosokat tekintve viszont már csehül állnak a svájciak, csupán három találatot szereztek a csatárok a selejtezősorozatban – igaz, a (támadó) középpályások és a védők (hat gól!) igyekeztek pótolni a hiányt.

Taktikai felállás
Taktikai felállás
– Lassú kezdések.A több szempontból is kivételt jelentő, Izland elleni mérkőzést leszámítva csupán háromszor nem úgy vonult szünetre a csapat, hogy nulla állt a neve mellett az eredményjelzőn

A SZTÁR:XHERDAN SHAQIRI.A svájci mellett koszovói állampolgárságú Shaqiri természetes közege a pálya támadóharmadának jobb széle, de akkor sem jön zavarba, ha a támadó középpályás-szekció közepén vagy bal oldalán kell feltűnnie. A Baselben korán feltűnő szélsőre a debreceniek is jól emlékezhetnek a 2010–2011-es BL-sorozatból, amikor a svájci együttes az ő jó játékának is köszönhetően 5–1-es összesítéssel búcsúztatta a magyar aranyérmest. Shaqirire 2012 februárjában csapott le a Bayern München, amely több mint 11 millió eurót sem sajnált érte, s bár a várt jó játékkal azért még adós,a BL-győzelemből egy góllal azért kivette a részét.A még mindig csupán 22 éves,20 millió euróra taksáltjátékos a selejtezők során két góllal és három assziszttal segítette csoportgyőzelemhez csapatát.

TAKTIKAI FELÁLLÁS: 4–2–3–1.Ottmar Hitzfeld szövetségi kapitány 4–4–2-vel vágott neki a selejtezőknek, amelyek végére már inkább a 4–2–3–1-es felállást favorizálta, amelyben a biztos pontnak számító Benaglio kapus vezérelte hátsó alakulat előtt a középpályán a Behrami, Inler duó felel a belső szűrésért, előttük pedig Shaqiri, Xhaka és Stocker próbálja meg helyzetbe hozni Seferovicot.

Shaqiri segítheti tovább Svájcot a csoportból (Fotó: Action Images)
Shaqiri segítheti tovább Svájcot a csoportból (Fotó: Action Images)

A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:OTTMAR HITZFELD.A svájciak 65 éves mesterét aligha kell bemutatni a labdarúgást követők számára. A játékosként 300 mérkőzésen 169 gólig jutó csatár a Zugnál kezdett, majd az Aarauval kupát, a Grasshoppersszel pedig két bajnoki címet és két kupát nyert. A nagy áttörés azonban Németországban jött el számára, ahol a Dortmunddal két, a Bayern Münchennel öt bajnoki címig, illetve egy-egy Bajnokok Ligája-diadalig jutott – a bajorokkal ráadásul az Interkontinentális Kupát is elhódította.

A SVÁJCI KERET
Kapusok: Diego Benaglio (Wolfsburg – német), Roman Bürki (Grasshoppers), Yann Sommer (Basel)
Védők: Johan Djourou (Hamburg – német), Michael Lang (Grasshoppers), Stephan Lichtsteiner (Juventus – olasz), Ricardo Rodriguez (Wolfsburg – német), Fabian Schär (Basel), Philippe Senderos (Valencia – spanyol), Steve von Bergen (Young Boys), Reto Ziegler (Sassuolo – olasz)
Középpályások: Tranquillo Barnetta (Eintracht Frankfurt – német), Valon Behrami (Napoli – olasz), Blerim Dzemaili (Napoli – olasz), Gelson Fernandes (Freiburg – német), Gökhan Inler (Napoli – olasz), Xherdan Shaqiri (Bayern München – német), Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach – német)
Támadók: Josip Drmic (Nürnberg – német), Mario Gavranovic (FC Zürich), Admir Mehmedi (Freiburg – német), Haris Seferovic (Real Sociedad – spanyol), Valentin Stocker (Basel)
Tartalékok: Marwin Hitz (Augsburg – német), Timm Klose (Wolfsburg – német), Silvan Widmer (Udinese – olasz), Eren Derdiyok (Bayer Leverkusen – német), Fabian Frei (Basel), Pajtim Kasami (Fulham – angol), Pirmin Schwegler (Eintracht Frankfurt – német)
Ecuador 2009 óta nem nyert tétmeccset
Ecuador 2009 óta nem nyert tétmeccset

ECUADOR
Zóna: Dél-Amerika
Kvalifikáció dátuma: 2013. október 16.
Világbajnoksági szereplések száma: 2 (2002, 2006)
Legjobb eredménye: nyolcaddöntő (2006)
Selejtezők itt!

ECUADOR

A dél-amerikai együttes első világbajnoki szereplésére egészen 2002-ig kellett várni, de akkor rögvest óriási segítséget nyújtott Olaszországnak, hiszen az ellene és Mexikó ellen is alulmaradó együttes a zárókörben két vállra fektette a squadra azzurrát legyőző horvátokat, így végül Robert Jarniék csúsztak le a továbbjutásról.

A La Tri négy évvel később Lengyelországot és Costa Ricát legyőzve kiharcolta a továbbjutást a házigazda németek mögött, David Beckham szabadrúgásgólja azonban végzetesnek bizonyult az angolok elleni nyolcaddöntőben.

A dél-afrikai viadalra nem jutott ki az együttes – az utolsó két fordulóban nullázott, így Uruguay beelőzött a pótselejtezőt érő ötödik helyért, majd a vb meglepetéscsapataként elődöntőig menetelt –, Brazíliába viszont már igen. Köszönhetően nagyszerű hazai szereplésének, hiszen a 2782 méteres magasságban található Estadio Olímpico Atahualpába finoman szólva sem nyerni jártak a riválisok, egyedül Argentína szerzett ott pontot a selejtezők során (1–1)!

Taktikai felállás
Taktikai felállás
GYENGE PONTOK

– Távol az otthon melegétől.Mint azt fentebb említettük, igazi oroszlánbarlangnak számít az ecuadoriak otthona, de idegenben már közel sem szerepel ilyen jól a La Tri, hiszen tétmeccsen hazájától távol 2009. szeptember 9. óta nem nyert...
– Ismeretlen a nullázás. Nem elég, hogy a győzelem nem jön össze jó ideje, a legutóbbi 12 nem hazai pályán játszott mérkőzésén még azt sem sikerült elkerülnie a gárdának, hogy gólt kapjon.

ERŐSSÉGEK
+ Felszabadultan a legnagyobbak dolgát is megnehezíthetik. Bár tétmérkőzésen szenvednek idegenben, felkészülési találkozókon azért kimozdulva sem teljesítettek rosszul a dél-amerikaiak, az elmúlt három évben a vb-re egyaránt kijutó Egyesült Államok, Costa Rica, Portugália és Ausztrália ellen is nyertek idegenben (illetve utóbbi esetben Londonban, háromgólos hátrányból fordítva), de Amszterdamban is jók voltak egy ikszre a hollandok ellen. Kérdés, hogy a tét ezúttal is nyomasztóan hat-e Ecuadorra...
+ Küzdeni, a végsőkig! Ecuador ellen nem lehet biztosra venni a végeredményt, amíg le nem fújták a találkozót. A hollandokkal játszott mérkőzés mellett további négy összecsapáson szereztek gólt a 89. percet követően, illetve ezen felül még négy találatot szereztek a 70. perc után.

Valencia megiramodásai sokat érhetnek (Fotó: Action Images)
Valencia megiramodásai sokat érhetnek (Fotó: Action Images)

A SZTÁR:ANTONIO VALENCIA. Ki más. Bár Caicedónál csupán négyen (Suárez, Messi, Falcao, Higuaín a szerény névsor...) voltak eredményesebbek a dél-amerikai selejtezők során, mégiscsak a Manchester United villámléptű szélsője az együttes első számú játékosa. A jobb oldalon még védőként is bevethető játékost 2009-ben szerződtették a „vörös ördögök", a 2011–2012-es idényben pedig őt választották meg a szurkolók a szezon játékosának.

TAKTIKAI FELÁLLÁS: 4–4–2

Rutinos védők segítették Banguera és Domínguez dolgát is – mikor melyikük védett –, a középpálya belsejében Dzsudzsák Balázs csapattársa, Noboa és a szaúdi al-Hilalban játszó Castillo robotol serényen, míg a két szélen a manchesteri „vörös ördög" Valencia, valamint Montero rohamoz, és szolgálja ki a selejtezők során hét gólt is szerző Caicedót.

A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:REINALDO RUEDA. Az 57 éves kolumbiai szakember a hazájában dolgozott először nemzeti együttesnél, az U17-es korosztálytól kezdve az U20-asokon és az U21-eseken át az U23-asokat irányította, később a felnőttegyüttest is trenírozta 2004 és 2006 között, majd Honduras élére nevezték ki, és nagy sikerként ki is vezette a közép-amerikai ország válogatottját a 2010-es vb-re. Ott azonban sok örömre nem volt okuk, egyedül éppen Svájc ellen szereztek pontot, a szakvezetőnek pedig a kritikák miatt távoznia kellett. Azóta az ecuadori csapatot edzi, és jutott ki ismét egy Mundialra.

AZ ECUADORI KERET
Kapusok: Máximo Banguera (Barcelona), Alexander Domínguez (Liga de Quito), Adrián Bone (El Nacional)
Védők: Óscar Bagüí (CS Emelec), Gabriel Achilier (CS Emelec), Frickson Erazo (Flamengo – brazil), Walter Ayoví (Pachuca – mexikói), Jorge Guagua (CS Emelec), Juan Carlos Paredes (Barcelona), Cristian Ramírez (Fortuna Düsseldorf – német)
Középpályások: Segundo Castillo (al-Hilal – szaúdi), Carlos Gruezo (VfB Stuttgart – német), Renato Ibarra (Vitesse – holland), Fidel Martínez (Tijuana – mexikói), Christian Noboa (Dinamo Moszkva – orosz), Pedro Quinónez (CS Emelec), Luis Saritama (Barcelona), Antonio Valencia (Manchester United – angol)
Támadók: Felipe Caicedo (al-Dzsazira – katari), Jefferson Montero (Monarcas Morelia – mexikói), Joao Rojas (Cruz Azul – mexikói), Armando Wila (Universidad Católica – chilei), Enner Valencia (Pachuca – mexikói), Jaime Ayoví (Tijuana – mexikói)
Franciaország ismét felül a hullámvasútra?
Franciaország ismét felül a hullámvasútra?

FRANCIAORSZÁG
Zóna: Európa
Kvalifikáció dátuma: 2013. november 19.
Világbajnoksági szereplések száma: 13 (1930, 1934, 1938, 1954, 1958, 1966, 1978, 1982, 1986, 1998, 2002, 2006, 2010)
Legjobb eredménye: világbajnok (1998)
Selejtezők itt!

FRANCIAORSZÁG

Érdekes hullámvasutazáson vesznek részt a franciák a világbajnokságok során. A Michel Platini fémjelezte „kékek" 4., majd 3. helyezése után a következő két eseményre nem jutottak ki, az 1998-as hazai rendezésű viadalon viszont aranyérmesként zártak.

Négy évvel később címvédőként három topbajnokság gólkirályával (Thierry Henry – Arsenal, Premier League, 24; David Trezeguet – Juventus, Serie A, 24; Djibril Cissé – Auxerre, Ligue 1, 22) óriásit égve, még csak gólt sem szerezve végeztek a csoport utolsó, a vb 28. helyén.

Rá négy évre megint jött a hullámhegy, a csoportban Svájc mögött (újabb összefonódás a kvartetten belül) ugyan csak a második helyet kaparintották meg, Zinedine Zidane újabb káprázatos teljesítményeinek köszönhetően azonban a spanyolokat, majd a címvédő brazilokat, az elődöntőben pedig az angolokat kiejtő portugálokat is legyőzték, így bejutottak a döntőbe. A híres Zidane, Materazzi-affér végén az olaszok tizenegyesekkel diadalmaskodtak, így Raymond Domenech csapatának meg kellett elégednie az ezüstéremmel

Taktikai felállás
Taktikai felállás

Igaz, ezt négy évvel később alighanem gond nélkül aláírták volna utólag a franciák... Már a tornára kijutás sem volt egyszerű, az írek elleni pótselejtezőn Henry lesen kezelte le (szó szerint) a labdát Gallas gólja előtt. Az Uruguay elleni gól nélküli iksz után a már visszavonult Zidane azt mondta, hogy Domenech elveszítette az irányítást az együttes felett, majd jött az emlékezetes incidens Anelkával. A csapat pedig ismét leszerepelt, egy pontot szerezve a 29. helyen végzett.

Ha folytatódik a hullámvasutazás, akkor ismét kicsúszhat egy érem az ezúttal már Didier Deschamps dirigálta társaságnak, bár intő jel lehet, hogy a két jól sikerült tornát egyaránt Európában rendezték meg, a két leégést pedig az öreg kontinenstől távol mutatták be a gallok. A kijutás idén sem volt tükörsima, a címvédő spanyol válogatott mögött a második helyet szerezték meg a csonka I-csoportban, a pótselejtezőn pedig Kijevben 2–0-s vereséget szenvedtek. A párizsi visszavágón azonban 3–0-ra legyőzték Ukrajnát, így pedig, ha nem is könnyen, de biztosították a helyüket Brazíliában.

ERŐSSÉGEK
+ Forma. 2013 első felében nem szerepelt túl fényesen a gárda, a németek, a spanyolok, az uruguayiak és a brazilok ellen is alulmaradt, továbbá a címvédőtől elszenvedett vereséggel kezdve öt találkozón maradt gólképtelen. Szeptember közepe óta viszont ismét régi szép arcát mutatja, leszámítva az ukránok elleni kisiklást. Fehéroroszországnak négyet, Ausztráliának hatot vágtak a „kékek", a finneket, illetve az ukránokat a visszavágón 3–0-ra, a hollandokat 2–0-ra, a norvégokat pedig tegnap 4–0-ra győzték le.
+ Támadósor. Mint látható, ismét beindult a gólgyár, Benzema és Giroud egyaránt négyszer köszönt be a közelmúltban, ahogyan Ribéry is, aki emellett még négy gólpasszt is kiosztott, míg az előkészítők között Valbuena jeleskedett, csak a norvégok ellen három asszisztig jutott, összességében pedig hétszer találtak be a társai az ő átadásaiból!
+ Védelem. Nemcsak a támadók, hanem a védők is jól teljesítenek – az ukrajnai zakót leszámítva –, a legutóbbi hat mérkőzésen ötször is megőrizte kapuját a francia válogatott.

Ribéry lehet a francia válogatott sztárja (Fotó: Action Images)
Ribéry lehet a francia válogatott sztárja (Fotó: Action Images)

GYENGE PONTOK
– Valahol, nem Európában. Uruguay, Argentína, Dél-Korea és Japán, Dél-Afrika: csoportkör. Brazília, Chile, Mexikó (1970), Egyesült Államok: nem vettek részt a tornán. Az egyetlen kapaszkodó, hogy a második mexikói tornán bronzig jutott az együttes, bár ha azt nézzük, hogy Brazíliában is másodszor rendeznek tornát, és figyelembe vesszük a franciák hullámgörbéjét (1., 28., 2., 29.), minden adja magát egy bronzéremhez – legalábbis „számmisztikailag”.
– Távol az otthontól. Bár otthon valóban szépen muzsikál az együttes, vendégként nem ilyen szép a helyzet. A 2012 novembere óta lejátszott hat találkozóból csupán a fehéroroszok elleni 4–2 alkalmával jött össze a siker, a többi összecsapáson azonban még a gól sem.

A SZTÁR: FRANCK RIBÉRY. A Bayern Münchennel egy szezonnal korábban mindent (Bajnokok Ligája, Európai Szuperkupa, klubvilágbajnoki cím, Bundesliga, Német Kupa) megnyerő szélső óriási csatában szorult az Aranylabda-szavazás dobogójának alsó fokára. A nemzetközi elitbe a 2006-os világbajnokságon berobbanó villámgyors zsebrakéta ázsiója óriásit emelkedett az ezüstéremig tartó menetelés során, az OM klasszisát az Arsenal, a Real Madrid és a rivális Lyon is vitte volna a torna után, 2007-ben azonban mégis a Bayern lett a befutó, akkori klubrekordot jelentő 25 millió euróért. A bajorok azóta sem bánják a transzfert, a francia-német koprodukció pedig a már említetteken felül további három bajnoki címben és Német Kupa-győzelemben csúcsosodott ki – eddig.

TAKTIKAI FELÁLLÁS: 4–3–2–1
Deschamps az elmúlt időszakban többféle felállást is kipróbált, volt itt 4–3–2–1, két védekező és három támadó középpályásos formáció, valamint három középpályásos és három támadós is. Lloris helye a kapuban stabil, csakúgy, mint a védelem két szélén Debuchynek és Evrának (középen azért voltak változtatások). A középpályán a Pogba, Cabaye, Matuidi hármas állandósulni látszik, a Juve sztárpalántája által fémjelzett sor előtt a támadósorban pedig Ribéry mellett a Real Madrid befejező csatára és egy feltörekvő fiatal is gyakran kap helyet.

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: DIDIER DESCHAMPS. Játékosként az 1998-as csapattal már a magasba emelhette a világbajnoki trófeát, most pedig szövetségi kapitányként is átélné ugyanazt. A korábban a nemzeti együttes mezét 103 alkalommal magára öltő középpályás 2001-ben váltott az edzői posztra, a Monacóval ezüstérmet szerezve BL-be vezette együttesét, ahol aztán többek között a Real Madridot is kiejtve egészen a döntőig menetelt, de a José Mourinho vezette Porto megálljt parancsolt nekik. A 2006–2007-es idényben visszavezette az élvonalba a másodosztályba száműzött Juventust, amelyet játékosként öt fantasztikus szezonon keresztül erősített, majd a Marseille mestereként bajnoki címet és egy újabb ezüstöt szerzett, mielőtt 2012-ben szövetségi kapitánynak nevezték ki.

A FRANCIA KERET
Kapusok: Hugo Lloris (Tottenham – angol), Steve Mandanda (Marseille), Mickaël Landreau (Bastia)
Védők: Raphaël Varane (Real Madrid – spanyol), Mamadou Sakho (Liverpool – angol), Mathieu Debuchy (Newcastle – angol), Laurent Koscielny (Arsenal – angol), Lucas Digne (PSG), Eliaquim Mangala (Porto – portugál), Bacary Sagna (Arsenal – angol), Patrice Evra (Manchester United – angol).
Középpályások: Yohan Cabaye (PSG), Paul Pogba (Juventus – olasz), Blaise Matuidi (PSG), Moussa Sissoko (Newcastle – angol), Clément Grenier (Lyon), Rio Mavuba (Lille), Mathieu Valbuena (Marseille).
Támadók: Karim Benzema (Real Madrid – spanyol), Franck Ribéry (Bayern München – német), Antoine Griezmann (Real Sociedad – spanyol), Olivier Giroud (Arsenal – angol), Loic Rémy (Newcastle – angol).

 

Honduras az esélytelenek nyugalmával készülhet
Honduras az esélytelenek nyugalmával készülhet

HONDURAS
Zóna: CONCACAF
Kvalifikáció dátuma: 2013. október 15.
Világbajnoksági szereplések száma: 2 (1982, 2010)
Legjobb eredménye: csoport-4. (1982, 2010)
Selejtezők itt!

HONDURAS

Honduras Kanada kivégzésével (8–1) harcolta ki a továbbjutást a CONCACAF-zóna 3. selejtezőkörében, a döntőben pedig az Egyesült Államok és Costa Rica mögött, de Mexikó, Panama és Jamaica előtt végezve megkaparintotta a még automatikusan vb-szereplést érő 3. helyet.

A Los Catrachos számára 1982-ig kellett várni az első világbajnoki szereplésre, és nem is bőgtek le a közép-amerikaiak: a házigazda spanyolokkal és a csoportgyőztes északírekkel ikszeltek, Jugoszlávia ellen pedig csak a 88. percben, 11-esből kapott góllal maradtak alul. A következő lehetőségig újabb 28 év telt el, s ahogy már Reinaldo Ruedánál említettük, egy ponttal, szerzett gól nélkül zárt a negyedik helyen Spanyolország, Chile és Svájc mögött.

ERŐSSÉGEK
+ Hatékony támadók. Legalábbis ami a selejtezőket illeti. Ott ugyanis Bengtson és Costly is szépen termelt – előbbi Kanada ellen triplázott –, mindketten négy találattal fejezték be a döntő szakaszt. Costly a mostani rivális Ecuadornak is bemutatkozott már, felkészülési meccsen duplázott ellene.
+ Nem ijednek meg a nagy nevektől. Kanada mellett az Egyesült Államok is vesztesen távozott Hondurasból, és Mexikónak is meg kellett ott elégednie egy ponttal.

Taktikai felállás
Taktikai felállás
GYENGE PONTOK

– Sztárok hiánya. Mint lejjebb látható, kiemelkedő sztárok nincsenek az együttesben, így pedig adja magát a kérdés, hogy a nagy mérkőzéseken képes lesz-e valaki előrelendíteni a csapat szekerét.
– A hátsó egység nem meggyőző. A brazilok elleni floridai felkészülési meccs megmutatta, hogy a védelem azért a legnagyobb csapatokkal szemben kevés lehet. Neymarék ellen a szünetig tartotta magát Honduras, a második félidőben azonban megsorozták őket, és végül 5–0-ra kikaptak.

A SZTÁR: EMILIO IZAGUIRRE. A mértékadó transfermarkt.de szerint a Celtic balhátvédjének piaci értéke alulról közelíti a négymillió eurót, ezzel pedig a keret legértékesebb játékosának számít. A 28 éves futballista 2010-ben került a skót együtteshez, 2011-ben pedig gyakorlatilag minden fórumon megválasztották az év játékosának.

TAKTIKAI FELÁLLÁS: 4–4–2. Suáreznél a négy védő és középpályás állandónak tetszik, ellenféltől függően azonban egy visszavont ékkel vagy két támadóval szerepelteti övéit.

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: LUIS FERNANDO SUÁREZ. Az 54 éves kolumbiai szakember játékosként Libertadores-kupát nyert az Atlético Nacionallal, de szövetségi kapitányként egyelőre még adós a jó eredménnyel. Érdekesség, hogy míg Rueda hondurasi kapitányból lett ecuadori, Suáreznél fordított sorrendben zajlott le ez a csere.

A HONDURASI KERET
Kapusok: Noel Valladares (Olimpia), Donis Escober (Olimpia), Luis López (Real Espana)
Védők: Arnold Peralta (Rangers – skót), Bryan Beckel (Olimpia), Maynor Figueroa (Hull City – angol), Víctor Bernárdez (San Jose Earthquakes – amerikai), Juan Pablo Montes (Motagua), Emilio Izaguirre (Celtic – skót) Osman Chávez (Csingtao – kínai), Juan Carlos García (Wigan – angol)
Középpályások: Jorge Claros (Motagua), Luis Garrido (Olimpia), Óscar Boniek García (Houston Dynamo – amerikai), Andy Najar (Anderlecht – belga), Roger Espinoza (Wigan – angol), Marvin Chávez (Colorado Rapids – amerikai), Wilson Palacios (Stoke City – angol), Mario Martínez (Real Espana)
Támadók: Rony Martínez (CD Real Sociedad), Jerry Bengtson (New England Revolution – amerikai), Jerry Palacios (Alajuelense – Costa Rica-i), Carlo Costly (Real Espana)


A CSOPORT LEGÉRDEKESEBB FAZONJA: RIO MAVUBA

Rio Antonio Mavuba nem szokásos afrikai háttérrel rendelkezik. Gyakran találkozhatunk a „tengerre született” kifejezéssel, Mavuba esetében ez azonban nem (csak) átvitt értelemben igaz. Rio édesapja, Mafuila „Ricky” Mavuba maga is futballista volt, és az 1974-es világbajnokságon részt vett a zairei válogatottal. Fiának az édesanyja révén angolai gyökerei is vannak, és az angolai polgárháború idején, 1984. március 16-án egy hajón látta meg a napvilágot, nemzetközi vizeken – születési helyéül is csak annyi szerepel, hogy tengeren született. A most 30 éves játékos nem szereti emlegetni különleges múltját.

Mavuba, a „tenger szülötte”
Mavuba, a „tenger szülötte”

„Az szerepel az útlevemben, hogy tengeren született – mondta Mavuba. – Ami a többit illeti, nem szeretek beszélni róla. Sőt, soha nem is akartam tudni az átkelés történetét.”

Szerencsére a polgárháború elől menekülő Mavuba és családja politikai menekült státuszt kaptak Franciaországban, ahol új életet kezdhettek. Édesanyja Rio kétéves korában, édesapja 12 esztendővel később hunyt el, ő pedig belevetette magát a futballba, és hat évvel később már rendszeresen játszott a Bordeaux-ban. 2004 szeptemberében kapta meg a francia állampolgárságot, és bár hívták a Kongói Demokratikus Köztársaság (a korábbi Zaire) válogatottjába is, a „kékek” mellett döntött.

„Franciaországban nőttem fel, francia vagyok – felelte anno határozottan a középpályás. – Ha Claude LeRoy (a Kongói DK akkori szövetségi kapitánya) elhívna, hogy nézzek meg egy kongói mérkőzést, örömmel mennék, de játszani a francia válogatottban fogok innentől.”

A 2004-es touloni utánpótlástornától a 2006-os U21-es Eb-ig a francia korosztályos nemzeti együttes csapatkapitányaként szerepelt, 2004 augusztusában pedig a nagyválogatottban is bemutatkozhatott a Bordeaux középpályása – ez csupán a 32. felnőtt mérkőzése volt pályafutása során! 2007-ben a Villarrealhoz szerződött, ám a „sárga tengeralattjárónál” nem találta meg a számításait, így 2008 januárjában előbb kölcsönben, majd nyáron végleg a Lille-hez tette át székhelyét, ahol azóta 210 bajnokin lépett pályára, és aranyérmet szerzett a 2010–2011-es szezonban.

SZAVAZÁS

Melyik két csapat jut tovább a vb-n az E-csoportból?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

NSO-VERDIKT A CSOPORTRÓL

A franciák világbajnoki hullámhegyére egyelőre nem fogadnék nagy tételben, de ebben a négyesben minden Ribéryék kezére játszik, és alighanem gond nélkül be is húzzák a csoportot. A második helyért már nagyobb csata alakulhat ki, de kőkemény védekezésének köszönhetően Svájc aligha kap ki másik két riválisától, ami elég lehet a továbbjutáshoz. Érdekes lesz, hogy Ecuador hazai pályától távoli, vagy Honduras vb-nyeretlenségi sorozata szakad-e meg (esetleg mindkettő) – jelen állapotban előbbi csapatnak van nagyobb esélye a harmadik helyre.

Tipp: 1. Franciaország, 2. Svájc, 3. Ecuador, 4. Honduras.

AZ E-CSOPORT PROGRAMJA
2014. 06. 15., 18.00 Brazíliaváros Svájc–Ecuador
2014. 06. 15., 21.00 Porto Alegre Franciaország–Honduras
2014. 06. 20., 21.00 Salvador Svájc–Franciaország
2014. 06. 21., 00.00 Curitiba Honduras–Ecuador
2014. 06. 25., 22.00 Manaus Honduras–Svájc
2014. 06. 25., 22.00 Rio De Janeiro Ecuador–Franciaország
Jön az újabb francia hullámhegy?
Jön az újabb francia hullámhegy?

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik