Vb 2022: Katarban találhat újra magára Harry Maguire

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.11.20. 13:22
null
Gareth Southgate szerint az angolok sokat profitálhatnak abból, ha Harry Maguire (6) összeszedi magát (Fotó: AFP)
Harry Maguire, a Manchester United angol védője viszontagságos időszakot tudhat maga mögött, Gareth Southgate szövetségi kapitány azonban rendületlenül bízik benne.

Nagyot fordult a világ Harry Maguire-rel. Az 194 centiméter magas, robusztus testalkatú középhátvéd négy éve, az oroszországi világbajnokságon kirobbanthatatlan volt az angol válogatott védelméből. A Belgium elleni csoportmérkőzéstől eltekintve minden összecsapást végigjátszott, Tunézia ellen gólpasszt adott, Svédország ellen gólt szerzett, és a negyedik hellyel záruló tornát követően jelentősen megugrott az érdeklődés iránta. Egy év múlva, a Manchester United nyolcvanmillió fontért vásárolta meg a Leicestertől, Virgil van Dijket megelőzve a világ legdrágább védője lett, ám amíg a holland a Liverpoollal többek között bajnok és Bajnokok Ligája-győztes lett, ő profi pályafutása során eddig egyetlen trófeát sem emelhetett a magasba.

Mindez nem kizárólag az ő hibája. A The Athletic elemzése rámutat, a Manchester United csapatkapitányának látványos formaingadozását már a 2021–2022-es idényben is leginkább az együttes szervezetlensége okozta. Ole Gunnar Solskjaer és Ralf Rangnick irányításával a United támadói sokszor nem kísérték vissza az emberüket, a vártnál kevesebbet segítettek a védőknek, klasszis védekező középpályások híján pedig az ellenfél támadói rendre akadálytalanul robogtak a kapu felé. Harry Maguire-nek az ilyen kritikus szituációkban sokszor a saját kezébe kellett vennie az irányítást, egy pillanat alatt kellett döntést hoznia, hogy kimozduljon a támadókra, megkísérelve a labdaszerzést, de megkockáztatva, hogy helyet hagy maga mögött, vagy hátráljon inkább, és amikor rosszul választott, többször kapott gól lett a vége.

Mindez nem feltétlenül jelenti, hogy rossz játékos. A levegőben kiemelkedő hatékonysággal nyeri meg párharcait, gyakorlatilag nem lehet elfejelni előle a labdát, ráadásul a támadások építéséből is kiveszi a részét. A középpályásokat, de még a beinduló támadókat is pontos passzokkal tudja játékba hozni, a védekezőfeladatok ellátásánál alapvetően jóval hatékonyabb. A gond leginkább az önbizalmával van. Amióta görögországi nyaralásán 2020-ban verekedésbe és vesztegetési botrányba keveredett, mintha nem találná a helyét, rengeteg a bizonytalan megmozdulása, zúdul rá a negatív kritika, és a gödörből az edzőváltások ellenére sem tudott kimászni. Az idén nyáron Erik ten Hag, az MU menedzsere úgy nyilatkozott, bízik benne, hogy visszanyeri a formáját, és fontos játékosként számol vele, ehhez képest az ősszel kilenc mérkőzésen mindössze 511 perc játéklehetőséget adott neki, izomsérülése előtt és után is többször a kispadra nevezte. Egyedül Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya támogatja rendületlenül, szenvedélyesen kelt ki a szurkolók ellen, amikor védőjét az Elefántcsontpart ellen 3–0-ra megnyert felkészülési mérkőzésen kifütyülték, és az sem volt kérdés, hogy nevezze-e a világbajnoki keretbe. Hogy a tornán milyen szerepet kap, az a jövő kérdése. Még az is lehet, hogy ha újra alapemberként számolnak vele, jól szervezett csapatban a régi fényében tündököl.

„Harry Maguire nemcsak nekem, az egész válogatottnak fontos – mondta védőjéről sajtótájékoztatóján Gareth South­gate. – Azért válogattam be, mert vele nagyobb esélyünk van nyerni, mint nélküle. Ennyire egyszerű. Több játékos küzd önbizalomhiánnyal a keretben, de nála a legfontosabb, hogy ez a probléma megoldódjon, mert minden negatív kritika rajta csapódik le. Nehéz időszakot él meg, de ha kiverekszi magát belőle, hasznunkra lehet. Szükségünk van rá.”

James Maddison aligha játszik Irán ellen
Az angol válogatott csütörtöki és pénteki edzését is kihagyta James Maddison. A Leicester középpályása csapata legutóbbi bajnoki mérkőzésén rúgást kapott a térdére, le kellett cserélni, és mivel nem épült fel teljesen, Gareth Southgate szövetségi kapitány jó eséllyel Anglia első világbajnoki csoportmérkőzésén, az Irán elleni hétfői összecsapáson nem számolhat vele. „Valójában egy héttel korábban, az Everton otthonában sérültem meg, a kockázatot vállalva léptem pályára a West Ham ellen – idézi a futballistát a The Athletic. – Gólt szereztem, nyertünk, de sajnos a sérülésem rosszabb lett. A röntgen kimutatta, nincs nagyobb probléma, egy ideig külön kell készülnöm a többiektől, de az orvosi stáb megerősített benne, hogy részt vehetek a tornán.”

 

B-CSOPORT
November 21., 14.00
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Anglia–Irán x–x
November 21., 20.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Egyesült Államok–Wales x–x
November 25., 11.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Wales–Irán x–x
November 25., 20.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
Anglia–Egyesült Államok x–x
November 29., 20.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Wales–Anglia x–x
November 29., 20.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Irán–Egyesült Államok x–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik