Példák, minták – Deák Zsigmond jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.12.19. 23:09

Messi, Mbappé, Modric. A 2022-es labdarúgó-világbajnokság arany-, ezüst- és bronz­érmes válogatottjainak legnagyobb alakjai. A véletlen úgy hozta, hogy ugyanazzal a betűvel kezdődik a vezetéknevük, ugyanaz a mezszámuk (10-es), s nyilván szintén közös tulajdonságuk, hogy fantasztikus játékosok. Utóbbi tényről eddig is szekérderéknyi szakirodalom, elemzés látott napvilágot, a katari vb alatt-után ez a mennyiség szignifikánsan nőtt, nő és nőni fog, erre mérget vehetünk. Éppen ezért nem is erről akarok írni, hanem arról, milyen emberek ők. Holtbiztosan nem tudhatom, hiszen személyesen nincs szerencsém ismerni őket, viszont a mai világ trendjének megfelelően olyan szintű rivaldában élik az életüket, hogy gyakorlatilag több gesztusukat, megnyilvánulásukat látom, mint a saját gyerekeimét. S őszintén szólva boldogan tapasztalom, hogy az általában válogatott marhaságokat feldobó és terjesztő közösségi háló esetükben egyszerűen „nem tud” mást csinálni, mint a sporttól, a futballtól elvonatkoztatva értéket teremteni, példát adni.

Legkevésbé talán Kylian Mbappénál, ő ugyanis csak most töltötte be a 24. életévét, s bár kiforrott klasszisnak mondható, az élet, a pályafutása zenitje még előtte, noha már így is vb-első és -második hely, gólkirályság van a tarsolyában. De például Aranylabda vagy BL-győzelem még nincs (nem sokáig, erre szívesen fogadok), családot sem alapított, maradjunk annyiban, neki még csak a sportemberi nagyságát tapasztaljuk s tiszteljük. Lionel Messi és Luka Modric kapcsán viszont az általánosan vett emberit is. Hiszen 35 és 37 esztendős, háromgyermekes családapákról beszélünk, akik „szakmájukban” a csúcsra értek, ám minden rezdülésük azt mutatja, foci, pénz, hírnév ide vagy oda, a legfontosabbak azok, akik igazán közel állnak hozzájuk. Megható, szívmelengető látni, ahogy a fiaikat, lányaikat, feleségüket, szüleiket, szó szerint vett szeretteiket ölelgetik a legnagyobb diadalok „árnyékában”, ha lehet így írni.

Most megjegyezhetnénk, ugyan már, ezt csinálja mindenki, pedig egyrészt nem ezt csinálja, másrészt az utóbbi időben annyi minden máz, lényegtelen látszat, „lelki bóvli” jött a hagyományos, bevett, hogy ne mondjam, normális értékek mellé, helyére. No ekkor igazán fontos, mit közvetít a közösségi háló milliárdjainak egy ismert és népszerű sportember. Példát, vagy hogy az M betűnél maradjunk Messiék esetében, mintát. A felejthetetlen teljesítmény mellett ezt is köszönjük nekik.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik