Brazília: itt az idő, hogy véget érjen a spanyol elnyomás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.29. 11:47
null
Scolari és Parreira 2012 decemberében vette át a selecao irányítását (Fotó: Action Images)
A Konföderációs Kupa elődöntőjében Uruguayt 2–1-re legyőző, a fináléban Spanyolországgal találkozó brazil válogatottnak Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány segítőjeként dolgozó Carlos Alberto Parreira szerint nem kell változtatnia a taktikáján ahhoz, hogy legyőzze a spanyolokat, és egyébként is eljött az ideje, hogy valaki véget vessen a világ- és Európa-bajnok válogatott – sokakat nyomasztó – egyeduralmának.

„Itt az idő, hogy véget érjen a spanyolok sikerkorszaka – kezdte pénteki sajtótájékoztatóját a korábbi világbajnok szakvezető. – Luiz Felipe Scolarival és az edzői stáb többi tagjával úgy döntöttünk, nem fogunk változtatni a taktikánkon, tovább kell folytatnunk a torna elején megkezdett utunkat. Hazai pályán játszunk, támadni, kezdeményezni fogunk, ahogy tettük eddig is.”

A brazil válogatott a Konföderációs Kupa csoportkörében meccsenként hármas lőttgól-átlagot produkált, az olasz védelemnek négy alkalommal is betalált. Az elődöntőben Uruguay ellen nehezen, de végül megszületett a mindent eldöntő második gól. A keret két legeredményesebb támadója Neymar és Fred, három-három találattal, míg a spanyoloknál az ötgólos Fernando Torres a legjobb, nagyrészt a Tahiti elleni négy találatának köszönhetően.

„Mindenki erről a párosításról álmodott a döntőben – folytatta Parreira –, bár a szurkolók talán nem örülnek túlzottan a spanyoloknak. Mi állunk a nemes feladat elé, magabiztosak és erősek vagyunk, számunkra nagyszerű pillanatban jön a vasárnapi finálé.”

A szakember a szövetségi kapitány munkáját, illetve az elmúlt időszak eredményeit is dicsérte.

„Scolari fantasztikus munkát végzett a kerettel. Március óta ötször játszottunk korábbi világbajnok nemzet (Anglia, Franciaország, Olaszország, Uruguay – a szerk.) ellen, és egyetlen vereséget sem szenvedtünk. Most egy újabb világbajnokkal csapunk össze, de tudjuk, hogy jól fogunk szerepelni. Olaszország az elődöntő első félidei játékával megmutatta, hogy elszántsággal, fegyelmezettséggel és kellően intelligens futballal le lehet győzni Spanyolországot.”

A Konföderációs Kupának a házigazda brazilok címvédőként vágtak neki, a 2009-es dél-afrikai torna fináléjában a spanyolokat búcsúztató Egyesült Államokat győzték le. A spanyol nemzeti válogatott legutóbb 2011 novemberében, Angliától szenvedett vereséget (1–0) felkészülési mérkőzésen, azóta 26 találkozóból 22-t megnyert (ebből kettőt büntetőkkel) és négy alkalommal ikszelt. Brazília 2013 márciusa és tíz mérkőzés óta veretlen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik