Domenech modortalan búcsúja, aggódó mexikóiak

Vágólapra másolva!
2010.06.22. 20:48
null
Domenech nem búcsúzott szépen, semmilyen értelemben sem (fotó: Action Images)
Véget értek az A-csoport küzdelmei. Az uruguayiak csoportelsőként jutottak tovább, hét ponttal, a második helyen pedig Mexikó végzett. A Bafana Bafana harmadik helye hatalmas csalódást okozott, hiszen így Dél-Afrika lett az első rendező ország a labdarúgó-világbajnokságokon, amelynek válogatottja nem élte túl a csoportkört. A franciák minden szempontból leszerepeltek, ennél széthúzóbb nemzeti csapattal nem találkoztunk ezen a tornán, de korábban sem gyakran.

Győzött a házigazda válogatottja a franciák ellen, ám hiába szerezte meg a három pontot a Bafana Bafana, rosszabb gólkülönbsége miatt kiesett. Szövetségi kapitányuk, Carlos Alberto Parreira mégsem teljesen elégedetlen.

 ÉRTÉKELJE A FRANCIÁKAT!
Franciaország blamálta magát a világbajnokságon: az előző vb ezüstérmese csoportutolsóként, győzelem nélkül zárt az A-csoportban. A franciák gyenge teljesítményük mellett botrányokkal hívták fel magukra a figyelmet az elmúlt napokban – osztályozza ide kattintva a tornán nagyobb szerepet kapó játékosok, és Raymond Domenech szövetségi kapitány teljesítményét!

„Büszke vagyok a fiúkra, ahogyan az egész ország büszke lehet rájuk. Rengeteget fejlődtek. Csak nézzék meg, milyen játékosokból áll a mi keretünk, és milyenekből a többieké. Ha 2–0-s vezetésünknél a kapufáról bemegy a labda, továbbjuthattunk volna."

Az egyik gólt szerző hátvéd, Bongani Khumalo elmondta, végig reménykedtek a mérkőzés során abban, hogy továbbjuthatnak.

„Nagyon jól tudtuk, hogy mit kell ma tennünk. A korai gól sokat segített, hitet adott nekünk. Amikor vezetést szereztünk, mindannyian hittünk a nagy különbségű győzelemben."

Ez azonban elmaradt, hiszen a második félidő elején több gólszerzési alkalmat is elpuskáztak a hazaiak, és mint Parreira is említette, egy kapufát is lőttek, a népkedvenc Siphiwe Tshabalala révén.

A francia táborban érthető módon mindenki szomorkodott, és Florent Malouda elnézést kért csapattársai nevében is.

„Csalódott vagyok, de a mérkőzés előtt történtek ismeretében csoda lett volna, ha nyerni tudunk – utalt a francia csapat körüli botrányokra Malouda. – Ilyen magatartással nem lehet kivívni a továbbjutást. Elnézést kérek minden játékostársam nevében, le kell ülnünk megbeszélni a dolgokat. Óriási volt a feszültség a csapaton belül, ami nem túl szerencsés egy ilyen fontos mérkőzés előtt. A továbbjutás lehetőségét nem ma packáztuk el. Nem tudom, meg lehet-e bocsátani ezt nekünk."

Szövetségi kapitánya utolsó alkalommal ült a francia nemzeti csapat, a „Les Bleus" kispadján, és bizony egy fél ország könnyebbült meg ettől a ténytől a kiesés ellenére is.

„Szomorú és csalódott vagyok, annak ellenére, hogy ezen a mérkőzésen azt láttam, amit akartam: egymásért, szívvel-lélekkel küzdöttünk. Azonban ha nem megy valami, akkor nem megy. Sok van ebben a csapatban, utódomnak és a francia válogatottnak sok sikert kívánok! Nagyon élveztem a munkát, szerettem ezt a csapatot. A francia válogatott sosem hal meg!" – érzelmeskedett búcsúzóul Domenech, akit Laurent Blanc követ majd a francia kispadon.

Domenech több értelemben is csúnyán búcsúzott, ugyanis egészen modortalanul nem fogott kezet kollégájával, Parreirával. A hírek szerint Thierry Henry is visszavonul a válogatottságtól.

AZ ELMARADT KÉZFOGÁS
 

 

A másik ágon reálisan tekintve a csoportelsőség volt a tét az Uruguay–Mexikó találkozón, és 1–0-s uruguayi sikerrel végződött az összecsapás.

„A lényeg az, hogy nyertünk és az első helyen végeztünk csoportunkban. Ellenfelünk jól járatta a labdát, amivel megnehezítették a dolgunkat" – értékelte az uruguayi győzelmet Diego Forlán, aki annak is örült, hogy így alighanem elkerülik az argentinokat.

Csatártársa, a győztes gólt szerző Luís Suárez elmondta, hogy éppen ezt tervezték a mérkőzés előtt: nyernek és a csoport élén végeznek.

„Keresű a szánk íze. Nagyon szomorúak vagyunk az eredmény és a mutatott játék miatt is. Javulnunk kell, mert a következő körben feltehetően Argentínával fogunk majd találkozni, amely kiváló válogatott, nagyon egységes és igen nehéz támadni ellene" – szomorkodott viszont a lefújás után a mexikóiak csapatkapitánya, Rafael Márquez, aki nagyon jól emlékszik arra, hogy a 2006-os világbajnokságon éppen az argentinok ütötték ki őket a nyolcaddöntőben, hosszabbításban.

Tudja viszont a receptet is: „Dolgoznunk kell, hogy úgy tudjunk majd játszani, mint a franciák ellen".

„Szerintem az uruguayiak elégedettek lettek volna az egy ponttal is, de találtak egy gólt az elején, aztán jól védekeztek" – mérgelődött a lefújás után a mexikóiak fiatal sztárja, Giovani dos Santos. – Mi magunk élet-halál harcra készültünk, hiszen tudtuk: ha kikapunk, akár ki is eshetünk. Mégis vereséget szenvedtünk, de hát ilyen a futball. Sokat kell javulnunk az argentinok elleni meccsre. Visszanézzük a mai mérkőzést, és igyekeznünk kell, hogy ugyanezeket a hibákat ne kövessük el még egyszer."

A két szövetségi kapitány közül egyik sem nyilatkozott felszabadultan a mérkőzés után.

Oscar Tabárez, az uruguayi válogatott szakvezetője szerint voltak jó és rossz periódusaik egyaránt, de ez a tapasztalatlanság számlájára írható, míg Javier Aguirre, a mexikói kapitány kiemelte, hogy újra csapattá kell válniuk legényeinek, és hatalmas csatára számít majd Argentína ellen.

Hogy ki vár az uruguayiakra, nemsokára kiderül.

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
  1. Uruguay 3 2 1 4–0 +4  7  
  2. Mexikó 3 1 1 1 3–2 +1  4  
  3. Dél-Afrika 3 1 1 1 3–5 –2  4  
  4. Franciaország 3 1 2 1–4 –3  1  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik