Joachim Löw

Vágólapra másolva!
2008.05.09. 02:45
Joachim Löw a 2006-os világbajnokság után vette át a német válogatottat, a Nationalelfet a hazai tornán közönségkedvenccé vált Jürgen Klinsmanntól, s csöppet sincs hálás helyzetben, ugyanis roppant nehéz dolga lesz, ha nagy tornát szeretne nyerni – az elsőt 1996 óta Németországnak.

Löw három kisebb klub (TuS Schönau, FC Schönau, Eintracht Freiburg) után az SC Freiburgban lett profi futballista, s eleinte nem is ment neki rosszul, hiszen az ifjú támadó négy alkalommal is pályára léphetett a német U-21-es válogatottban.

Joachim Löw
nemzetisége: német
születési hely: Schönau
ideje: 1960.02.03.
pozíció: szövetségi kapitány
magassága: 182 cm
súlya: 75 kg
klubja: Werder Bremen
korábbi klubjai játékosként: TuS Schönau 1896, FC Schönau, Eintracht Freiburg, SC Freiburg, VfB Stuttgart, Eintracht Frankfurt, SC Freiburg, Karlsruher SC, FC Schaffhausen, FC Winterthur, FC Frauenfeld
edzőként: VfB Stuttgart, Fenerbahce, Karlsruher SC, Adanaspor, FC Tirol Innsbruck, Austria Wien, német válogatott (pályaedző)
sikerei játékosként: U20-as válogatott
edzőként: Német Kupa-győztes (1997), KEK-döntős (1998), osztrák bajnok (2002), 2002 Eb-ezüstérmes (2008), vb-bronzérmes (2010), Eb-résztvevő (2012)
Kipróbálta magát a Bundesliga I-ben is, az Eintracht Frankfurt, a VfB Stuttgart és Karlsruher SC színeiben, ám ez már meghaladta góllövési képességeit, így rendre visszatért a Freiburghoz. Svájcban, az FC Schaffhausenben és az FC Winterthurban vezetett le, majd 1995-ben korábbi játékostársa, Rolf Fringer invitálására beállt pályaedzőnek a VfB Stuttgarthoz. Alig egy idény múlva már át is vette az irányítást a sváboknál, s egy legendás és sikeres csapatot épített fel, a „Mágikus háromszög”-et, azaz a Balakov-Bobic-Élber-triót azóta is könnyes szemmel emlegetik arrafelé.


Egy Német Kupa-arannyal és KEK-ezüsttel tarsolyában 1998-ban a Fenerbahcéhoz távozott, ám itt igen hamar kitelt becsülete, így a következő szezonban már a Karlsruher SC-t irányította. 2001-ben, az Adanaspor érintésével az FC Tirolból csinált bajnokot, majd miután a klub licence-ét visszavonták, átült az Austria Wien kispadjára, ám innen még az idény vége előtt kirúgták. Miután klubedzőként megbukott, 2004 nyarán Jürgen Klinsmann maga mellé vette asszisztensnek a válogatotthoz, majd főnöke távozása után kézbe kapta a kormányrudat. A mind a média, mind a szurkolók, mind saját játékosai köreiben roppant népszerű, csöndes szavú Löw teljesítette első feladatát, hiszen a selejtezőben részt vevő csapatok közül a germánok kvalifikálták magukat elsőként az Eb-re.

A szövetség is elégedett volt munkájával, hiszen 2010-ig meghosszabbították kontraktusát, s évi 2.5 millió euró üti a kapitány markát. A kontinenstornán az ezüstéremmel alighanem kihozta a maximumot a válogatottból, a világbajnoki selejtezőket is simán vette a csapat.

„Kérdéses, hogy marad-e a vb után (szerződéshosszabbításának ügye függőben van), feladatát a csapatát sújtó sok sérülés nehezíti. Valóban egy „Jogi" türelmére és kitartására van szükség – egy jó vb-szereplés korona lehetne edzői pályafutásán" – írtuk róla a dél-afrikai vb előtt, ahol végül is az egész versengés legüdébb csapatjátékát mutatta a Nationalelf, és elégedettek voltak a szurkolók és vezetők a bronzéremmel is. Az Euro 2012-re az egyik nagy esélyesként utazik a német válogatott, ahol, ha nem győz, alighanem megbukik mesterük is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik