F1: Vettel máig nem érti a döntést, de nem próbálta meggyőzni a Ferrarit

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.01.21. 13:01
null
Vettel hat idényt húzott le a Ferrarival (Fotó: AFP)
A négyszeres Formula–1-es világbajnok Sebastian Vettel nem próbálta meggyőzni a Ferrarit arról, hogy maradhasson, azonban egyáltalán nem tekint kudarcként a maranellóiakkal eltöltött évekre. A német nyíltan beszélt arról is, többször felvetődött benne a visszavonulás gondolata, és megosztotta, meddig tudja még elképzelni magát a királykategóriában.

 

Mint ismert, a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto a 2020-as idénykezdet előtt telefonon közölte Sebastian Vettellel, hogy nem tart igényt a szolgálataira 2021-től. A négyszeres világbajnok ezt követően a visszavonulás lehetőségét sem zárta ki, ám végül felkeltette az érdeklődését az Aston Martin projektje, és hosszú távon elkötelezte magát az akkor még Racing Point néven futó csapattal.

Bár Vettel és a Ferrari nem tudták közösen elérni a kitűzött célokat, és nem legjobb viszonyban váltak el egymástól, a pilóta úgy érzi, sokat tett hozzá a maranellóiakkal eltöltött időszak, ami még a segítségére lehet a jövőben.

Nem kell, hogy megértsem a Ferrari döntését, és egyébként sem változtatna semmin. Én nem így viszonyulok ehhez, és nem is így működöm. Megértettem, és teljes mértékben el is fogadom a döntést. Amikor Mattia felhívott a telefonon, minden világos volt. Nem akartam visszaküzdeni magam, vagy meggyőzni őt arról, hogy gondolja meg magát. Egyáltalán nem. Azt vallom, ha egy ajtó bezárul, akkor egy másik kinyílik. Bár mindez nyilván időbe telt, ami sok kérdést felvetett bennem azt illetően, hogy melyik ajtót szeretném kinyitni. Szó sem volt arról, hogy valamennyi csapat opciót jelentett, ez sokkal inkább arról szólt, hogy a Formula–1-ben akarok-e maradni, vagy sem. Végül meghoztam a döntést, és ki is nyílt egy ajtó" – kezdte a Racer.comnak adott nyilatkozatában.

SZÁMOK A FERRARIS IDŐSZAKBÓL
Nagydíj
118
Pole pozíció
12
Versenyen futott leggyorsabb kör
14
Dobogó55
Győzelem
14

Ez egy nehéz folyamat volt, de ez talán mindenkire igaz volt, hiszen a koronavírus-járvány mindent más megvilágításba helyezett. Nem csak arról szólt, hogy csapatot váltasz, vagy hogy mást csinálsz. Ennek jelentős szerepe volt. Én elég racionálisan nézem a dolgokat, és nem látom magamat negyven évesen a Formula–1-ben. Még van bennem pár év, de tíz évben már nem gondolkozom. Ezzel tisztában kell lenned, és szerintem azok után, amiket elértem a sportban, eljött az idő és a lehetőség, hogy átgondoljam, mit is akarok csinálni. Nyilván már ismerjük a végeredményt, aztán meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok."

Vettel nem fél az új kihívástól, szerinte nem fog túl nagy gondot okozni számára az átállás, és privilégiumnak érzi, hogy mindig maga intézhette a dolgai, és hozhatta meg a döntéseket a pályafutása során.

Nem hiszem, hogy olyan nagy lesz a váltás. Igazán kiváltságosnak érzem magam, hogy mindig magam intézhettem a dolgaimat. Persze megvannak az embereim, akik közel állnak hozzám és segítenek nekem, de félreértés ne essék, sosem voltam elkényeztetve. Privilégiumnak érzem, hogy magam irányíthattam az életem. Tudom, hogy mire kell figyelnem, és nincs szükségem arra, hogy fogják a kezem. Szóval nem hiszem, hogy a váltás problémát fog jelenteni. A Red Bull-os és a ferraris időkben is így volt. Nyilván a Red Bullnál volt egy bizonyos védőhálóm a juniorcsapat miatt, de ezen korlátokon belül mindig szabadon dönthettem. Ahogy visszatekintek erre, kiváltságosnak érzem magam."

A négyszeres világbajnok elismeri, hogy a Ferrarival nem sikerült valóra váltania az álmát, azonban nem érzi azt, hogy a kudarc örökké kísérteni fogja.

„A világbajnoki cím fontos lett volna, szóval nyilván valami elmaradt, de biztos vagyok benne, hogy ez nem fog frusztrálni az egész hátralévő életemben. Minden okkal történik, a jó és a rossz dolgok is, és az elmúlt hat évben én rengeteget tanultam a pályán és azon kívül is. Ez segíteni fog a hátralévő Formula–1-es utam során, és azon kívül is az, amit magamról és az emberekről tanultam. Meggyőződésem, hogy gazdagabban távozom, és ezalatt nem az anyagiakat értem, vagy azt, hogy több győzelmet szereztem, hanem azt, hogy sok tapasztalattal lettem gazdagabb, ami segíteni fog az utamon" – zárta a gondolatait.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik