F1: megérkezett az új tulajdonos, szebb jövőt ígér

Vágólapra másolva!
2016.09.08. 10:32
null
Chase Carey Bernie Ecclestone mellett dolgozva tanulhatja ki az F1 csínját-bínját
Bár jövő tavaszra teljesen az amerikai Liberty Media kezébe kerül a Formula–1, az új tulajdonos ígéretet tett rá, hogy a sorozat központja Európa marad. A sportág új elnöke, Chase Carey minden eddiginél népszerűbb és hatalmasabb F1-et vizionál.

„A Formula–1 világméretű sportág, amelynek új térségeket kell meghódítania, mint Ázsiát és Amerikát, de mindennél fontosabb a jelenlegi piacok megtartása, és ezalatt a sportág bölcsőjét, Európát értem – mondta a 21st Century Fox alelnöke, akit John Malone, a Liberty Media elnöke kijelölt arra, hogy Bernie Ecclestone mellett dolgozzon az F1 vezetőségében. – Semmi sem lehet olyan életbe vágó, mint az európai alapok újjáépítése, erre lesz a legnagyobb szükség a biztos terjeszkedéshez. Amerika és Ázsia piacainak meghódítása a hosszabb távú cél. Ez nem megy egyik napról a másikra, de a digitális média lehetőséget ad a közelítéshez. Ezt eddig nem használta ki az F1.”

A Liberty Media az F1-et működtető Delta Topcóban máris 18.7 százalékos részesedést szerzett, és 2017 tavaszáig száz százalékban felvásárolja a vállalatot. Összesen 4.4 milliárd dollárt költ a részvényekre, s 4.1 milliárdból visszafizeti az adósságokat – így az F1 értéke 8 milliárd dollár lesz. A Liberty Media és a Delta ezt követően összeolvad, és ebből lesz az új Formula One Group, amelyben az eddigi F1-es tulajnak, a CVC Capital Partnersnek is lesz részesedése, de nem szól bele a döntésekbe. Ecclestone három évig marad igazgatóként, azt teszi, amit eddig is.

Carey (aki várhatóan sokkal aktívabb lesz, mint elődje, Peter Brabeck-Letmathe) szerint a Liberty Media befektetése minimális kockázattal jár, hiszen 2026-ig 9.3 milliárd dolláros bevételre számíthat.

„Az F1 fő bevételi forrásai a versenyrendezési díjak, a közvetítési díjak és a szponzoráció. Mindhárom területen van lehetőség a fejlődésre, és ezekhez csatlakozhat a digitális platform” – mondta az új elnök.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik