Ecclestone: Az legyen a világbajnok, aki a legtöbb versenyt nyeri!

Vágólapra másolva!
2008.11.18. 15:18
Bernie Ecclestone legújabb ötlete szerint a Formula–1-es világbajnokságon eltörölnék az egyéni pontversenyt, és minden viadalon érmeket kapnának a dobogósok. A vb-győztes a legtöbb aranyérmet szerző pilóta lenne. A száguldó cirkusz gazdasági vezetője az angol The Times című lapnak nyilatkozott legújabb tervéről.
Ecclestone (balra) ismét kitervelt „valamit”
Fotó: Action Images (archív)
Ecclestone (balra) ismét kitervelt „valamit”
Ecclestone (balra) ismét kitervelt „valamit”
Fotó: Action Images (archív)
Ecclestone (balra) ismét kitervelt „valamit”

Bernie Ecclestone legújabb ötlete szerint az olimpiai éremtáblázathoz hasonlóan dőlne el a Formula–1-es világbajnokság egyéni pontversenye, vagyis akinek a legtöbb első helye lenne, az a világbajnok, és ha az elsőségek számában megegyezik két pilóta, akkor a több második, majd a több harmadik (és így tovább) helyezés döntene.

„Ahogy az más sportágakban is megszokott, a versenyzők érmeket kapnának a versenyek után, és az nyerné a világbajnokságot, aki a legtöbb aranya szerezte” – nyilatkozta Ecclestone a Timesnak.

A 78 éves sportvezető szerint ezzel sokkal izgalmasabbá válhatna a sorozat, ugyanis minden pilótának az volna az érdeke, hogy minél több futamon az élen végezzen.

Ecclestone azt szeretné, ha csak a konstruktőrök összevetésében maradna az eddigi pontozásos rendszer, azaz egyéniben senki sem kapna külön pontokat. Ugyanakkor a helyezéseket számon tartanák a rangsorolás miatt.

Az elképzelést valószínűleg többek közt az idei emlékezetes szezonzáró Brazil Nagydíj "ihlette", amelyen a végül egy ponttal győztes Lewis Hamilton az egész viadalon csak arra figyelt, hogy a negyedik, ötödik helyen haladjon, tudva, hogy már négy pont megszerzésével is (ami az 5. helyért jár) az övé a világbajnoki cím.

Ecclestone új ötlete szerint az idén hat GP-n diadalmaskodó Felipe Massa lett volna a világbajnok, nem pedig az öt futamon legjobbnak bizonyuló Lewis Hamilton.

A Reuters hírügynökségnek azt is elmondta a brit sportvezető, hogy eddig többen is támogatásukról biztosították az új ötletét, de a javaslatot egyelőre sem a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA), sem a Formula–1-es csapatok szervezete (FOTA) nem tárgyalta.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik