Hornyák: Jobb egy erősebb ellenfél; Török: Ez már nem az a világ...

Vágólapra másolva!
2022.07.21. 10:05
null
A Puskás Akadémia szerdán már Portugáliában edzett (Fotó: Puskás Akadémia FC)
A magyar kupacsapatok csütörtöki Ekl-selejtezői előtt a Mol Fehérvár szakvezetőjét, Michael Borist már idéztük a szerdai sajtótájékoztatóról, most lássuk, hogyan várja Puskás Akadémia Vitória Guimaraes elleni idegenbeli mérkőzését Hornyák Zsolt vezetőedző, és milyen érzésekkel utaztak a kazahsztáni Almatiba, a Kajrat elleni meccsre a kisvárdaiak.

 

PUSKÁS AKADÉMIA: HORNYÁK ZSOLT NEM BÁNJA, HOGY AZ EGYIK LEGERŐSEBB ELLENFELET KAPTÁK

Optimista a portugál Vitória Guimaraes elleni Európa-konferencialiga-selejtező előtt Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője, szerinte a nyílt futballt bátran felvállaló vetélytárs játéka jobban fekszik csapatának, mint egy védekezőbb stílusúé.

RENDBEN MEGÉRKEZETT A CSAPAT

A Puskás Akadémia delegációja rendben megérkezett a portói reptérre, majd rövid buszozás után elfoglalta bragai szálláshelyét. A csapat rövid pihenő után a csütörtöki csatának otthont adó Estádio D. Afonso Henriquesbe utazott, ahol a meccs időpontjában, magyar idő szerint este fél tíztől edzett. Noha a PAFC nevezte Wojciech Gollát a keretbe, a légiós sérülés miatt otthon maradt, amiként Jakub Plsek is.

– A Vitória Guimaraest említve mi jut először eszébe?
Hogy az egyik legnehezebb ellenfelet kaptuk az idénybeli első Európa-konferencialiga-párharcunkra – mondta a Nemzeti Sportnak Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője, aki harmadszor vezette nemzetközi kupaporondra az együttest, s csütörtökön a portugál Guimaraes otthonában kezdi szereplését a harmadik számú európai kupasorozatban. – Ennek azonban inkább örülök, jobb ugyanis erős csapattal megmérkőzni, mint például egy horvát vagy szerb középcsapattal, amely ellen szenvedés játszani. Remélem, a nyílt futballt bátran felvállaló portugál csapat játéka jobban fekszik nekünk, mint egy védekezőbb stílusúé.

– Mire számítanak a portugál bajnokság hatodik helyezettjétől csütörtök este?
– Ami biztos, hogy kombinatív futballt próbál majd játszani, alighanem a támadásépítést erőlteti, a földön próbálja járatni a labdát. Minden poszton jó futballistái vannak, ám elöl erősebbnek érzem, mint hátul, s nagyobb hangsúlyt fektet a támadójátékra.

– Nehézség, hogy néhány napja vezetőedzőt váltott az ellenfél?
– Nem tulajdonítok neki jelentőséget. A váltás okát nem tudom, de az edzőcsere lendíthet a társaságon. Van néhány kulcsjátékosuk, akikkel a klub nem tudott megegyezni a folytatásról, többek között Ricardo Quaresmával, ám így is maradtak kiváló labdarúgói.

– Mit várhatunk a PAFC-tól?
– Stabil védelemmel, kontrákra játszva szeretnénk eredményesek lenni. A fiúk két hete másról sem beszélnek, csak a Vitóriáról. Látva a videóelemzéseket a portugálokról, mindenki megbizonyosodhatott arról, a maximumot kell beletennie a párharcba. Ha csapatként futballozunk, fegyelmezetten játszunk és gyorsan építjük támadásainkat, lehet keresnivalónk, jó eredményt érhetünk el. Szeretnénk kihasználni szélsőink gyorsaságát, Luciano Slagveer és Kiss Tamás kellemetlen perceket okozhat a Guimaraes védőinek.

– Csapata a tavasszal hadilábon állt a gólszerzéssel, és aggasztónak tűnhet, hogy háromból két előkészületi meccsen sem talált be. A középcsatáré nemrégiben hiányposzt volt – most is az?
– A helyzetkialakításunkkal elégedett lehettem az ausztriai edzőtáborban, a Bundesliga-csapat Hoffenheim ellen két nagy lehetőséget is kidolgoztunk, ám elpuskáztuk őket. Ami a középcsatár posztját illeti, sokat jelent nekem, hogy két olyan ékem van, mint a nyáron szerződtetett Lamin Colley és a felépülőben lévő Sahab Zahedi. Az előző idényben Libor Kozák sajnos nem oldotta meg a rá bízott feladatot, és emiatt lemaradtunk a Ferencvárostól és a Kisvárdától – ezért is erősítettünk támadóval. Sahab Zahedi minőségi játékos, ha százszázalékos állapotba kerül, rá és Lamin Colley-ra alapozhatom a kilences posztján a játékunkat. Utóbbi rendes srác, jó természetű, nagy a munkabírása, aktív és jól tartja meg a labdát. Beilleszkedett a csapatba, de nehéz megtippelni, hány gólt szerezhet. Két különböző típusú támadó áll rendelkezésemre, később esetleg mindkettőjüket használhatom egyszerre.

– Az NB I élmezőnyében stabilizálta helyét a csapat, ám az európai porondon még várat magára az áttörés. Ez a nyár több sikerélménnyel kecsegtet?
A nemzetközi kupában is szeretnénk megtenni az újabb lépést, ám túlzott elvárásaim nincsenek, mert az építkezésnek megvan a maga menete. Bízom benne, hogy évről évre csiszolódik a játékunk, összeér a keretünk, amelynek magja évek óta együtt van. Lehet, elérkezett az ideje az előrelépésnek, és továbbjutunk a Vitória ellen, ám legyünk reálisak: egyelőre nem tudunk megfelelni minden elvárásnak. Ennél a klubnál a nevelés az elsődleges, emellett ki kell alakítani egy ütőképes csapatot, ha sikerül, az európai színtéren szeretnénk alkotni. Ha bejönnek az igazolásaink, a tizenkét-tizennégy rutinosabb játékosom mellett a fiatalok is helytállnak, jó esélyünk lehet Európában, de ehhez nehéz ellenfélen kell túljutnunk. Ha kiejtjük a portugálokat, azt mondhatjuk, előreléptünk.

– Kész a keret a nemzetközi megméretésre?
Egyedül a középhátvéd posztján, a nemrégiben talpsérülést szenvedő Wojciech Golla megüresedő helyén vagyunk meglőve. Felvetődött a lehetősége, hogy erősítsünk ezen a poszton, nehogy megtörténjen velünk, hogy idény közben még egy emberem lesérül, és kifogyunk belső védőből. Vészhelyzetben Szolnoki Rolanddal orvosolhatnám ezt a problémát, de nem lenne jó, ha sor kerülne rá. A küldetésünknek, illetve az elvárásoknak megfelelően rengeteg fiatal kap helyet a keretünkben, a huszonötből tíz-tizenegy játékosom tizenhat és húsz év közötti, ami ritkaságszámba megy. Szerettem volna ismét a csapatunkban látni a saját nevelésű Kleinheisler Lászlót, Gyurcsó Ádámot és Zsótér Donátot, de be kell látni, a magyar játékosokat bonyolultabb visszacsábítani a klubba, mint légióst szerződtetni. Nem adtam azonban fel ezt a harcot, a jövőben is azt tervezem, hogy zömében vagy akár teljes egészében saját nevelésű játékosokból álló tizeneggyel álljunk ki. Kleinheisler Lászlóért továbbra is zajlik a küzdelem, szeretnénk, ha nálunk folytatná, meglátjuk, sikerrel járunk-e.

A Puskás Akadémia küldöttsége szerdán, a guimaraesi D. Afonso Henriques Stadionban gyertyagyújtással és virágcsokorral, valamint egyperces néma főhajtással emlékezett meg  az egykori válogatott labdarúgóról, Fehér Miklósról, aki 2004 januárjában ebben a stadionban, Vitória–Benfica meccsen esett össze, mert megállt a szíve és az életét már nem tudták megmenteni.
A Puskás Akadémia küldöttsége szerdán, a guimaraesi D. Afonso Henriques Stadionban gyertyagyújtással és virágcsokorral, valamint egyperces néma főhajtással emlékezett meg az egykori válogatott labdarúgóról, Fehér Miklósról, aki 2004 januárjában ebben a stadionban, Vitória–Benfica meccsen esett össze, mert megállt a szíve és az életét már nem tudták megmenteni.

 

 EKL-SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS  
21.30: Vitória Guimaraes (portugál)–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!   
Guimaraes. V:  Nalbandjan (örmény)
A visszavágót július 28-án Felcsúton rendezik.

Török László tétmérkőzésen a Kajrat elleni Ekl-meccsel debütál a Kisvárda FC vezetőedzőjeként (Fotó: kisvardafc.hu)
Török László tétmérkőzésen a Kajrat elleni Ekl-meccsel debütál a Kisvárda FC vezetőedzőjeként (Fotó: kisvardafc.hu)

 

KISVÁRDA: EZ MÁR NEM AZ A VILÁG... – TÖRÖK LÁSZLÓ

A Ferencváros mellett egy másik magyar csapat, a bajnoki ezüstérmes Kisvárda Master Good is a távoli Kazahsztánban – annak délkeleti szegletében – kezdi nemzetközi kupaszereplését, a Kajrattal csap össze. Az európai porondon abszolút újonc szabolcsi együttesre a Fradiénál is hosszabb utazás várt, hogy megérkezzen a kazah-kirgiz-kínai határ menti Almatiba, a világ kilencedik legnagyobb országának legnépesebb, de nem fővárosába. A távolság és a négyórás időeltolódás miatt már kedden útra keltek a kisvárdaiak, akik az öt és fél órás repülőút után magyar idő szerint szerda hajnali egy órakor kerültek ágyba.

„  Kényelmesen elfértünk a gépen, tudtunk pihenni vagy éppen filmet nézni – mondta lapunknak Janisz Karabe­lov, a Kisvárda hatszoros bolgár válogatott középpályása. – Célunk, hogy az első mérkőzésen olyan eredményt érjünk el, amely reményt ad a jövő heti visszavágóra. Nemcsak attól különleges ez a túra, hogy jó messzire kellett utazni az első nemzetközi kupameccsünkre, hanem mert      olyan stílusú ellenféllel találkozunk, amilyennel a magyar bajnokságban nem szoktunk. Stábunk segítségével megfelelően felkészültünk a Kajratból, ezen semmi sem múlhat.”

A Kisvárda vezetőedzője, Török László a kisvardafc.hu-nak nyilatkozott.

„Ez már nem az a világ, amikor egy kazah csapatot el lehet intézni egy kézlegyintéssel, a Kajrat elleni felkészülésünk nagyon komoly volt, már három-négy hete erre a mérkőzésre helyeztük a hangsúlyt – mondta Török László, a Kisvárda Master Good vezetőedzője, miután a csapat letudta a csütörtöki meccsidőpontban tartott edzést. – A feltérképezést illetően annyiban talán könnyebb dolgunk volt, mint ellenfelünknek, hogy a Kajrat az elmúlt hetekben bajnoki és kupamérkőzéseket is játszott, így róluk nagyobb terjedelem állt rendelkezésünkre szakmailag, mint esetleg nekik rólunk. A stábtagok elkészítették az ellenfél valamennyi játékosának profilját, amit egyénileg is megkaptak a futballistáink, de csapatszinten is elemeztük, valamint az edzésgyakorlatok is a Kajratról szóltak. Ugyan az ellenfél kerete kicsit átalakult az előző bajnoksághoz képest, de így is vannak nagyon jó játékosai, csapatrészenként több is. Az utóbbi hat meccsének eredménye is figyelemfelkeltő, és arra is számolnunk kell, hogy a pálya szinte minden pontján letámadnak majd bennünket. Kimondott erősségük, hogy gyorsan mennek át védekezésből támadásba.”

A kisvárdaiak honlapjának az ellenfél vezetőedzője, Kirill Keker is nyilatkozott.

„Nehéz megmondani, hogy a Kisvárda jelenleg milyen formában van, hiszen nem játszott még tétmérkőzést a nyáron. Erre a kérdésre csak a mérkőzés adja meg a választ. Az edző stábbal és a csapattal együtt is elemeztük a Kisvárda mérkőzéseit, ismerjük az ellenfél erősségeit és gyengeségeit, minden csapatrészben vannak meghatározó játékosai.”

 EKL-SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS  
16.00:
Kajrat Almati (kazah)–Kisvárda Master Good (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Almati. V:   Kjaesgaard (dán)
A visszavágót július 28-án Kisvárdán rendezik.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ – A TELJES CSÜTÖTÖKI PROGRAM
2. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉS

14.00: Kizilzsar (kazah)–NK Osijek (horvát) – élőben az NSO-n!
16.00: Kajrat Almati (kazah)–Kisvárda Master Good (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
16.00:Liepaja (lett)–Young Boys (svájci)
16.00: Tobol (kazah)–Lincoln Red Imps (gibraltári)
17.00: Ararat (örmény)–Paide Linnameeskond (észt)
17.00: Valmiera (lett)–Skëndija (északmacedón)
17.30: Makedonija GP Szkopje (északmacedón)–CSZKA Szófia (bolgár)
18.00: Koper (szlovén)–FC Vaduz (liechtensteini)
18.00: KuPS (finn)–Milsami Orhei (moldovai)
18.00: Lech Poznan (lengyel)–Dinamo Batumi (grúz)
18.00: Molde (norvég)–Elfsborg (svéd)
18.00: SJK (finn)–Lilleström (norvég)
18.00: Szaburtalo Tbiliszi (grúz)–FCSB (román)
18.00: Zira (azeri)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli)
18.30: Pogon Szczecin (lengyel)–Bröndby (dán)
18.30:Ruzomberok (szlovák)–Riga (lett)
18.30: Suduva (litván)–Viborg (dán)
19.00: Mol Fehérvár–Qabala (azeri) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
19.00: Royal Antwerp (belga)–Drita (koszovói)
19.00: B36 Tórshavn (feröeri)–Tre Fiori (San Marinó-i)
19.00:Basel (svájci)–Crusaders (északír)
19.00: Gzira United (máltai)–Radnicski Nis (szerb)
19.00: Levszki Szófia (bolgár)–PAOK (görög)
19.00: Petrocub Hincesti (moldovai)–Laci (albán)
19.00: Rapid Wien (osztrák)–Lechia Gdansk (lengyel)
19.00: Sparta Praha (cseh)–Viking Stavanger (norvég)
19.00: St Joseph's FC (gibraltári)–Slavia Praha (cseh)
19.00: Vorszkla Poltava (ukrán)–AIK (svéd)
19.30: Arisz Limassol (ciprusi)–Neftci (azeri)
19.30: CFR (romániai)–Inder Club d'Escaldes (andorrai)
19.30: Hapoel Beer-Seva (izraeli)–Dinamo Minszk (fehérorosz)
19.45: Istanbul Basaksehir (török)–Maccabi Netanya (izraeli)
20.00: Arisz (görög)–Gomel (fehérorosz)
20.00: Racing Union (luxemburgi)–Csukaricski (szerb)
20.00: Sepsi OSK (romániai)–Olimpija Ljubljana (szlovén) – élőben az NSO-n!
20.30: AZ (holland)–Tuzla (bosnyák)
20.30: Rijeka (horvát)–Djurgardens (svéd)
20.30: Spartak Trnava (szlovákiai)–Newtown (walesi)
20.30: Velez Mostar (bosnyák)–Hamrun Spartans (máltai)
20.45: Motherwell (skót)–Sligo Rovers (ír)
20.45: St. Patrick's Athletic (ír)–Mura (szlovén)
21.00: BATE Boriszov (fehérorosz)–Konyaspor (török)
21.00: Raków Czestochowa (lengyel)–Asztana (kazah)
21.00: Vllaznia (albán)–Universitatea Craiova (román)
21.00: Breidablik (izlandi)–Buducsnoszt (montenegrói)
21.30: Víkingur Reykjavík (izlandi)–The New Saints (walesi)
21.30: Vitória Guimaraes (portugál)–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik