BORBOLA BENCE, SZABÓ MIKLÓS (Moszkva) 2019.10.24 15:00 Frissítve: 2019.10.24 15:28

El: ez a Moszkva már nem az a Moszkva… – helyszíni riport az FTC-meccs előtt

A Ferencváros 18.55-től Európa-liga-csoportmérkőzést játszik a CSZKA Moszkvával. A találkozó délelőttjén a Nemzeti Sport helyszíni tudósítója, Borbola Bence és Szabó Miklós fotós járta be az orosz fővárost.

A MOSZKVAI GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Szabó Miklós)

Noha a külvárosban a húszemeletes lakóházak (száz számra…) ugyanúgy tornyosulnak, mint évtizedekkel ezelőtt, a belvárosra rá sem lehet ismerni. Mintha az ember valamelyik nyugati metropoliszban sétálgatna, divatos üzletek, kiülős éttermek, cukrászdák váltogatják egymást, és akárcsak Amszterdamban vagy Münchenben, öltönyös üzletemberek, szoknyás hölgyek sietnek dolgukra. Az ormótlan régi épületek ugyan megvannak, ám mellettük számtalan új építésű irodaépület nőtt ki a földből, és a centrumon átsuhanó kétszer hat (!) sávos sugárút sem Ladákkal, Moszkvicsokkal, Volgákkal van tele, hanem a legmodernebb autócsodákkal. A Porsche vagy éppen a Ferrari errefelé fel sem tűnik, úgy suhannak el a tömegben, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Pontosabban csak suhannának, hiszen Moszkvában mindent lehet autóval, csak haladni nem…

Dugó dugó hátán, türelmetlen sofőrök, a helyzetet a legkevésbé sem segíti, hogy sok helyen a sávok sincsenek felfestve. Ám hogy az orosz is leleményes nép, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a hétköznapi taxik helyett errefelé állítólag megkülönböztető jelzésű autókat, sőt szirénázó mentőautót is lehet bérelni. A dúsgazdag helyiek közül néhányan könnyedén kifizetik az átszámítva 'majd háromszáz-ezer forintos fuvardíjat, a lényeg, hogy érjenek oda időben a megbeszélt találkozóra. A mérhetetlen drágaság egyébként nem jellemző. Noha előre figyelmeztettek bennünket, készüljünk fel a kétezer forintos kávéra, és étterembe még véletlenül se akarjunk beülni, az orosz rubel alacsony árfolyama miatt normális árak fogadnak bennünket. Az más kérdés, hogy Európában itt a legdrágábbak a lakásárak, a központban egy jobb elhelyezkedésű épületben akár tízmillió forint is lehet négyzetmétere (!), de a turisták szempontjából Moszkva semmivel sem drágább, mint Párizs, vagy London.

A város egyébként tényleg villámléptekkel fejlődik. Az egyik városrész simán elmenne New Yorkban is, üveg felhőkarcolók, modern épületek emelkednek az egekig, nem véletlenül hívják ezt a környéket Moszkva Citynek. A magasba emelkedő tornyok messziről látszódnak, még akkor is, ha az orosz metropolisz hihetetlen méretű. Belegondolni is furcsa, hogy Moszkvában – a vonzáskörzetével együtt – nem kevesebben, mint húszmillióan laknak, kétszer annyian, mint Magyarországon. A Vörös téren is kézzel fogható a monumentalizmus, ha Szerhij Rebrov úgy döntene, nyugodtan tarthatna itt erőfejlesztő futóedzéseket – egy tréningnek megfelelne, ha a labdarúgói a tér egyik végéből elfutnának a másikba. Az más kérdés, hogy a CSZKA Moszkva elleni, esti Európa-liga mérkőzés délutánján kordonokkal zárták le az egész teret, a hadsereg ugyanis megkezdte a november eleji országos ünnepre és felvonulásra a gyakorlatokat.

A turisták által leginkább látogatott területet egyébként nehéz eltéveszteni, hiszen a tér közepén összetéveszthetetlenül emelkedik a magasba a Szent Vazul-székesegyház. A színes kupolákkal ékesített templom számtalan képeslapon, hűtőmágnesen pólón, bögrén, usánkán (jellegzetes orosz sapkaviseleten) tűnik fel, mégis csak Oroszország szimbolikus épületéről van szó. Ha egy hollywoodi film jelenete Moszkvában zajlik, biztosak lehetünk benne, az ikonikus székesegyház feltűnik a háttérben…


A MOSZKVAI GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Szabó Miklós)

A közeli sétálóutcában csütörtök kora délután már magyar hangokat is hallani, az egyik bár előtt négy ferencvárosi drukker koccint éppen az errefelé jól megérdemelt vodkával, állításuk szerint sokkal finomabb, mint odahaza.

A téren nincs hiány turistákból, ám a moszkvaiak egyébként is hozzászoktak a tömeghez.

A metrót nem kevesebben, mint kilencmillióan (!) használják naponta, igaz, 182 állomás van, az más kérdés, hogy egyes megállók között akár nyolcpercnyi is lehet a menetidő, úgyhogy itt nem nagyon mondogatjuk, hogy már csak egy megálló, nem ülök le… Ez az irdatlan embertömeg egyébként meglepően szabályozottan mozog. Jellemzően minden átjáró és feljáró egyirányú, és világosan ki van jelölve, hogy hol, melyik irányba lehet menni, ennek megfelelően, szabályosan hömpölyög a tömeg. A Ferencváros labdarúgói értelemszerűen nem használják a tömegközlekedést, ám a sok emberre, a zsúfolt lelátóra nekik sem árt felkészülniük. A helyiek szerint csütörtök este megtelhet a CSZKA stadionja, az Európa-liga megmozgatja a szurkolókat, már csak azért is, mert mindenki bizakodó, a két vesztes csoportmeccset követően a magyar együttes ellen végre meglehet az első győzelem. Ha valaki azt hitte, ősrégi, a régi időket idéző, atlétikapályás létesítmény a moszkvai együttes otthona, nagyot téved, a hiperszuper harmincezres VEB Arénát három évvel ezelőtt adták át, kívülről üveg borítja, és szerves része egy felhőkarcoló, amelynek az alakja hasonlít az UEFA-kupa serlegére, utalva az első európai kupára, amit orosz csapatként 14 évvel ezelőtt a CSZKA nyert meg.

A MOSZKVAI GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Szabó Miklós)

A Ferencvárosnak csütörtök este ebben az arénában kellene helyt állnia, ha a mennyiség (tömeg) az oroszok mellett szól, a minőség remélhetőleg a magyar csapatnál lesz…

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
H-CSOPORT
18.55:
CSZKA Moszkva (orosz)–FERENCVÁROS (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
18.55:
Ludogorec (bolgár)–Espanyol (spanyol) (Tv: Digi Sport3) – élőben az NSO-n!

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ludogorec 2 2 8–1 +7 6
2. Espanyol 2 1 1 3–1 +2 4
3. FERENCVÁROS 2 1 1 1–4 –3 1
4. CSZKA Moszkva 2 2 1–7 –6 0

 

2021.09.16 23:28:02

Európa-liga DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A »tisztes helytállás« ezúttal nem frázis, hanem valóság volt.

2021.09.16 16:51:45

Európa-liga CSELŐTEI MÁRK

A skótok már kettővel vezettek, majd négy gólt szerzett a Betis, mégis izgalmas lett a vége.

2021.09.16 17:10:01

Európa-liga NAGY ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Bátran és góllal kezdett Leverkusenben a magyar bajnok, de a hazaiak megfordították a mérkőzést.

2021.09.16 11:28:04

Európa-liga P. K.

Topligás klub ellen idegenben legutóbb az ETO tudott nyerni – 1991 óta ez csak a győrieknek jött össze.