Vívó-vb: „Még nem fogtuk fel, mondogatjuk egymásnak, hogy nyertünk!”

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.07.23. 21:32
null
Fotó: International Fencing Federation
A fantasztikus aranyéremmel záruló női kardcsapatdöntő után a kairói vb-n Szűcs Luca, Katona Renáta, Battai Sugár Katinka és Pusztai Liza beszámolt az érzéseiről, és edzőjük, Gárdos Gábor is értékelt.

 

„Egész nap kiegyensúlyozottnak éreztem magam, s bár a döntőben volt egy holtpontom, az valószínűleg azért volt, mert megéreztem, hogy nyerünk – mondta Szűcs Luca. – Akkor elkezdtem stresszelni, de a csapat mellettem állt, ahogyan egész nap, szerintem az volt a siker kulcsa, hogy ennyire segítettük egymást. Hogy miénk a világbajnoki aranyérem, még nem fogtuk fel, mondogatjuk egymásnak, hogy nyertünk!”

„Sokan azt hiszik talán, hogy rangidősként enyém volt a tyúkanyó szerepe, de erre nem volt szükség, ez nagyon egységes csapat, és a demokrácia érvényesül, mindenkinek ugyanannyi szava van – fogalmazott Katona Renáta. Egyébként amikor felébredtem, volt egy olyan érzésem, hogy ezúttal sikerül, onnantól meg abban bíztam, hogy jó a megérzésem. Nagyszerű csapatunk van, de nagyon várjuk vissza Márton Pankát.”

„Összeszedettnek éreztem a vívásomat és magamat is egész nap, az pedig, hogy ennyire egységes csapatként küzdöttünk, sokat lendített rajtam is – nyilatkozta Battai Sugár Katinka. – Azt hiszem, mostanra értünk össze igazán, már nem csak a páston jó a kapcsolatunk, és ezt végig éreztem. Fantasztikus, hogy nyertünk, de egyáltalán nem fogom még fel, kell ehhez némi idő.”

„Annyira egyben van ez a csapat, olyan nagy az összhang köztünk, hogy szerintem ezért is értük el ezt az eredményt – értékelt Pusztai Liza. – Boldog vagyok, hogy hosszú idő után végre teher nélkül tudtam vívni. A napnak is úgy indultam neki, hogy az olaszok legyőzése a negyeddöntőben bravúr lenne, úgyhogy nincs veszítenivalónk. A döntőben volt egy nehéz asszóm, de fújtam egyet, és nyertünk. Innen lefelé már nem megyünk, csak felfelé!”

GÁRDOS GÁBOR: CSINÁLJATOK BRAVÚRT!

Hogyan is szól a jellemzése a lányok? Szépek és...?
– Nemcsak a legszebbek, hanem a legjobbak is! – válaszolta Gárdos Gábor, a női kardválogatott vezetőedzője.

Mitől állt össze éppen mostanra ez a csapat?
– A kohéziót erősítette, hogy az Európa-bajnokság óta nagyon együtt vagyunk, és nemcsak a lányok, hanem mi, edzők is. Mindannyian tudjuk, mik a céljaink, és azt is, hogy tudjuk elérni őket.

Hamar eldöntötte, hogy a döntőre a három fiatalt küldi fel a pástra?
– Nem volt kérdés, hiszen a franciák dinamikusak, úgyhogy megmondtam a lányoknak, biztos, hogy a három fiatal kezd, aztán meglátjuk, cserélünk-e. De olyan flow-ba került a két kicsi, vagyis Battai Sugár és Szűcs Luca, hogy csak álltam a pást mellett és néztem, féltem, ha nem nézek oda, azalatt világbajnokok lesznek. Egyébként nagyon nyugodt voltam a döntő alatt végig.

Még akkor is, amikor a finálé végén jött a holtpont?
– Lucánál éreztem, hogy kicsit befeszült, de akkora volt az előnyünk, gondoltam, ez is belefér. Mert azt tudtam, hogy Liza a végén nem kap ki – ő ugyanis az elmúlt másfél év nehézségei után visszatért. Egyébként azt mondtam a fiataloknak a nap elején, hogy kislányaim, másoknak is sikerült, csináljatok már bravúrt ezen a vébén. Megcsinálták.

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, KAIRÓ
NŐI KARD, CSAPAT, DÖNTŐ
Magyarország–Franciaország 45:40
(Battai +8, Szűcs 0, Pusztai –3).      

A VÉGEREDMÉNY
1. Magyarország (Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca)
2. Franciaország (Sara Balzer, Sarah Noutcha, Anne Poupinet, Caroline Queroli)
3. Japán (Emura Miszaki, Fukusima Sihomi, Kobajasi Kanae, Ozaki Szeri)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik