MTI 2020.05.01 17:24 Frissítve: 2020.05.01 18:15

Vívás: Mohamed Aida a halasztás ellenére sem mond le a 7. olimpiájáról

A tőrvívó Mohamed Aida számára annak ellenére nem okoz nehézséget a tokiói olimpia egyéves elhalasztása, hogy 44 esztendősen az idő már nem neki dolgozik.

Mohamed Aida továbbra is sporttörténelmet akar írni a hetedik olimpiájával (Fotó: Dömötör Csaba)

A világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok vívó pénteken az M1 aktuális csatornán elmondta, továbbra is nagy motivációt jelent számára, hogy a magyar sportolók közül elsőként vegyen részt hét olimpián, ennek érdekében igyekszik felvenni a versenyt nála fiatalabb vetélytársaival.

„Az esélyeim erre a pontszámok alapján megvannak, én erre készülök, nem szeretném alább adni. Az idő nyilván nem nekem dolgozik. Valószínűleg nem megy olyan egyszerűen, mint tizen- vagy huszonévesen, hogy ismét formába lendüljek. Azt viszont már idén is bizonyítottam, hogy ebben a sportágban sok minden fejben dől el” – mondta Mohamed Aida.

Az UTE sportolója kiemelte, tapasztalata mindenképpen az előnyére válhat, hiszen a megfelelő kondíció és forma visszaszerzése mellett nagyon sok múlik azon, hogy egy vívó miként áll oda a feladathoz, és arra mentálisan mennyire felkészült.

Emlékeztetett, a már tokiói kvalifikációval rendelkező magyar csapatban csak a hazai ranglista vezetőjének biztos a pozíciója, a többi helyről a szakágvezető edző, Feczer Viktor javaslatára az elnökség dönt. A ranglistán jelenleg stabilan második Mohamed kiemelte, miután nem szereti a bizonytalanságot, és sorsát más döntésétől függővé tenni, szeretne a hazai ranglistán első lenni.

Mohamed Aida szerint jó döntés született, hogy a világjárvány miatt egy évvel elhalasztották az olimpiát, mert hozzá hasonlóan minden sportoló felkészülése akadályozva van, és azt sem látni, hol lesz pontosan a vége, a sportélet mikor áll majd vissza a normál kerékvágásba.

„Nem gondolom, hogy számomra az egyéves halasztás különösebb problémát jelentene, de azért sajnálhatom, mert a leállás előtt jó formában vívtam. Próbálom azt a lendületet folytatni, és így legalább tényleg van mire építenem. Végre újra megvolt bennem az a régi érzés, amit önfeledten át tudtam adni a vívásomnak” – mondta. Hozzátette, mostanában egyre sűrűbben álmodik arról, hogy vív és nagyokat küzd.

„Nem gondolom, hogy az egyéves halasztás miatt felállok és abbahagyom a vívást, sőt nem szeretnék senkinek szívességet tenni ezzel" – hangsúlyozta.

2020.10.29 23:19:15

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Iharos Sándor tudta ezt, s erről nem volt képes szólni egész életében. Ezért élt úgy, ahogy élt, saját lelkének sosem megbocsátva, »menekülve«, roncsolva magát, mert ama békesség, amiről az evangélium beszél, nem adatott meg neki.

2020.10.28 19:03:53

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Interjú az 1956-ban meggyilkolt öttusázó-költő Gérecz Attila monográfusával, Hajnal Gézával.

2020.10.27 19:05:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A derék japánoknak mintha nem lenne szerencséjük a játékokkal: a háromból ez már a második olyan nyári olimpia, amellyel problémáik adódnak.

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.