Vb-jelöltek tornája: Rapport nagyot mentett Ting Li-zsen ellen

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.06.19. 18:59
null
Rapport nagyot küzdött a remiért (Fotó: FIDE / Stev Bonhage)
Újabb döntetlennel folytatta szereplését Rapport Richárd Madridban a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján. A magyar nagymester 40 lépésben osztozott meg a ponton a kínai Ting Li-zsennel (Ding Liren).

 

A világranglista-2. Ting Li-zsen az egész torna legmagasabb értékszámú játékosa, az egyetlen, aki 2800 fölötti (2806) Élő-ponttal érkezett Madridba. Az ittléte kisebb csoda, ugyanis eredetileg az oroszok ukránok elleni háborúját helyeslő Szergej Karjakin kizárása miatt kapott lehetőséget a részvételre. Ehhez az is kellett, hogy 30 jegyzett játszmája legyen tavaly nyár óta. Márpedig Karjakin diszkvalifikációjakor a kínainak csak négy volt belőle, így őrült tempóban játszani kezdett, hazájában külön versenyt is szerveztek neki. Megcsinálta, de cserébe rendesen elfáradt.

Rapport korábban legyőzte már Ting Li-zsent, de kétszer is kikapott tőle hét döntetlen mellett. Ezúttal a sötét bábukat vezetve nyílt alkalma a mérleg javítására.

A világos bábukat irányító kínai szinte végig jobban állt a partiban a számítógépes értékelés szerint. Bár nem mindig lépte a legjobbakat, úgy tűnt, hogy Rapport nem tudja kivédekezni a hátrányosabb állást.

A kínai is azonban kihagyta az igazán erős lépéseket, és végül Rapport anyagilag hátrányosabb, de már teljesen remi állásra egyszerűsített. A parti lépésismétléses döntetlennel ért véget majdnem négyórányi játék után. A játszmát ide kattintva lehet megnézni.

Hétfőn szünnap, kedden a most 1.5 pontos Rapport a világos bábukat vezetheti az idei Grand Prix-sorozat győztese, az amerikai Hikaru Nakamura ellen.

SAKK, VILÁGBAJNOKJELÖLTEK TORNÁJA, MADRID
3. FORDULÓ

Ting Li-zsen (kínai, 2806)–Rapport Richárd (2764) döntetlen
Fabiano Caruana (amerikai, 2783)–Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) döntetlen
Teymur Racabov (Radzsabov, azeri, 2753)–Jan Nyepomnyascsij (orosz, 2766) döntetlen
Alireza Firouzja (francia, 2793)–Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) döntetlen
Az állás: Nyepomnyascsij és Caruana 2-2, Rapport, Firouzja, Nakamura és Duda 1.5-1.5, Ting Li-zsen és Racabov 1-1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik