RÁCZ PÉTER
VINCZE SZABOLCS
2022.10.12 10:45 Frissítve: 2022.10.12 10:45

Sakk: színes joghurt, árulás, mobiltelefon – a csalások rövid története

A világbajnok Magnus Carlsent legyőző Hans Niemann különleges, nem szakmai újításáról beszél a világ, ami miatt újra előtérbe került a nem megengedett eszközök használata a sportágban.

Hans Niemann a sakkozók szerint több mint száz alkalommal nyúlhatott meg nem engedett eszközhöz (FOTÓ: AFP)

Napjaink egyik leghíresebb sakkozója Hans Niemann.

A 19 éves amerikai legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent idén a Sinquefield Cup nevű tornán Saint Louisban (a játszmát ide kattintva lehet megnézni), de nemcsak ez a bravúr keltette fel a közvélemény figyelmét, hanem a norvég világelső kijelentése is, hogy a világranglista 40. helyén álló játékos csalással érte el az eredményeit. A legtöbb cikkben rezgő análgyöngyökről írtak, amelyeken keresztül a külső segítség az internetes közvetítést figyelve és a játszmát számítógéppel elemezve morzejelek segítségével üzeni meg, hogy melyik bábuval hová lépjen.

Mivel eddig semmit sem tudtak bizonyítani, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Niemann csalt, de az élsakkozók közül többen gyanús jelekről beszélnek. Például Hikaru Nakamura, az egyik legjobb amerikai játékos megfigyelte, hogy a partik utáni elemzések során Niemann sakktudása sokkal gyengébb, mert nem látja az egyes pozíciók igazi mélységét, nyoma sincs a játszmáiban látott magas szintnek. Bármi is az igazság, technikai értelemben egészen újszerű csalásról van szó – már ha Niemann tényleg csalt, bár a vádak szerint több mint száz partiján tisztességtelen módszerekkel élt.
A sakk alapvetően tiszta sportág, de a története sohasem volt teljesen mentes a tisztaságot befolyásoló eseményektől. A csalás elsősorban technikai vagy emberi jellegű, márpedig a sakkozók időről időre nagyon találékonynak bizonyultak. Játszma közben tilos beszélgetni és a sakkban is létezik doppingellenőrzés, a koncentrációt javító anyagok között vannak tiltottak, a koffeinbevitelt is szabályozzák.

Magnus Carlsen sohasem adott fel mérkőzést, Niemann ellen állt fel először az asztaltól – nyilván nem véletlenül (Fotó: AFP)

 

A második világháború utáni időszakban a szovjet játékosok olykor előre megbeszélték a partikat egymás között, gyorsan remiztek, hogy energiát spóroljanak a nehezebb meccsekre. És ezt néha felsőbb utasításra, kötelezően is meg kellett tenniük.

Anatolij Karpov és Viktor Korcsnoj nem kedvelte egymást, utóbbi az 1978-as vb-döntőben megszabta, hogy Karpov csak egy bizonyos színű joghurtot ehet meccs közben, mert tartott attól, hogy segítői a joghurt színeivel üzennek, mit lépjen.

„Nincs olyan dopping, ami okosabbá tesz” – Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke
– A sakkot és a csalást ritkán emlegetik együtt.
– Kicsit nekem is abszurdnak tűnik, hogy olyan sportágban, olyan egyszerű helyzetben, amikor két ember mozdulatlanul ül egymással szemben, és csak kézzel nyúlnak bábukhoz, megtörténhet, hogy csalásról beszélünk. Pedig kevés ennyire őszinte sportág létezik, egyrészt nincs olyan dopping, ami okosabbá tenne. A sakkot most különösen nehéz helyzetbe hozza, hogy rávetül
a csalás árnyéka.
– Hogyan lehet csalni?
– Az egyik, ha a sakkozó gépi segítséget vesz igénybe, ami leginkább online sakkversenyeken fordulhat elő, a másik, hogy humán segítséget, azaz valaki segíti őt az adott partiban.
– Az online sakkpartik népszerűvé válásával mi változott?
– Az internetes partikon a sakkozónak webkamerák használatával láttatnia kell magát, és intelligens szoftverek elemzik, azon az alapon, hogy tökéletes parti nincs, csak számítógép tud mindig tökéleteset húzni – márpedig ha valaki ezt a szintet állandóan hozza, az csakis gépi segítséggel történhet. A legjobbak is úgy vesznek részt ezeken a versenyeken, hogy elfogadják a mesterséges intelligencia döntését. Ez viszont már túlmutat a sakkon.
– Mire gondol?
– Vajon eljuthat-e a sport oda, hogy a szabályai betartását nem emberek ítélik meg, hanem gépek? Hogy nincs szükség élő bíróra, hiszen mindent számítógép tart karban? Ez már filozófiai kérdés, és ha sakkcsalások kiszűrésére használt mesterséges intelligenciát vesszük alapul, egy nap eljuthatunk ide. A konkrét esetben nem tudjuk, hogy Niemann csalt-e, de a technika fejlődésével a lehetősége sajnos mindenkinek megvan rá.
– Magyarországon volt hasonló eset?
– A koronavírus-járvány alatt az egyik korosztályos versenyen felvetődött valakinél a számítógép használatának vádja, az ügy végül beismeréssel és bocsánatkéréssel zárult.

 

Karpov és Garri Kaszparov sem voltak puszipajtások. A 80-as években, világbajnoki páros mérkőzéseik idején Kaszparov egyik szekundánsa információkat szivárogtatott ki a felkészülésről, jelentős anyagi juttatás fejében. Elsősorban sportfogadás céljából kértek tőle tippeket (milyen megnyitást játszik, mi lesz a függőben maradt játszma következő lépése, stb.), de az információ csodák csodájára eljutott Karpov stábjához is.

Nagy pénzdíjjal kecsegtető, akár több száz résztvevős nyílt tornán előfordult már, hogy néhányan összefogtak, kijelöltek valakit, leadták neki a pontot, ha összesorsolták velük, így segítve őt a jobb helyezéshez és a pénzdíjhoz, amit utána elosztottak egymás között.

A fogott figura lép szabályának leghíresebb megsértése Kaszparovhoz fűződik, aki az 1994-es linaresi szupertornán Polgár Judit ellen visszavette az egyik lépését. Videófelvétel bizonyította, hogy az orosz legenda a másodperc töredékéig elengedte a bábut, majd újra megfogta, és egy másik mezőre helyezte. A csalás egyértelmű volt, mégsem lett következménye, mert a versenybíró éppen nem azt a játszmát figyelte, és utólag nem lehetett reklamálni.

Kaszparov visszaveszi a lépését Polgár Judit ellen

A kilencvenes évek második felében a számítógépes programok játék­erőben már utolérték a legjobb embereket is, ennek jele volt Kaszparov veresége a Deep Blue ellen. Az egyre erősebb szoftverek teljesen átformálták a felkészülést, és megjelenésükkel a csalók előtt is új lehetőségek nyíltak. Elég volt kimenni a mellékhelyiségbe, ott mobilon elemezték a partikat, vagy külső segítség figyelte a játszmát, és SMS-t küldött a vécén ülő játékosnak. A Nemzetközi Sakkszövetség betiltotta a mobilok, okoseszközök használatát, de a csalókat ez sem tántorította el.

A hazai csapatbajnoki mérkőzéseken a mobilokat, elektronikus eszközöket mindig ki kell kapcsolni a játszma idejére, de a játékos még így sem tarthatja maga mellett a táskában, erre a versenybíró mindig felhívja a figyelmet.

A világbajnok Ruszlan Ponomarjov ennek a szabálynak esett áldozatul 2003-ban a csapat Eb-n. Az ukránnak éppen születésnapja volt, elfelejtette kikapcsolni a mobilját, és egy ismerőse a parti közben hívta, hogy felköszöntse. A csörgés pillanatában Ponomarjov azonnal elveszítette a játszmát, pedig nyilvánvaló volt, hogy nem kapott külső segítséget.

Az online tornákon sokkal nagyobb az esély a csalásra, de a legfontosabb versenyeken bekapcsolt kamerával kell játszani, és a környezetet is láttatni kell. A chess.com oldalon rendezett tornák alkalmával a szakértőkből álló csapat megvizsgálja a gyanús eseteket.

Ma már a szupertornákon kiemelt figyelmet fordítanak a védelemre. A verseny helyszínére csak úgy mehetnek be a játékosok, ha keresztülsétálnak egy fémkereső kapun, vagy ha megvizsgálják őket kézi detektorral – ezek után nagy kérdés, hogy ha Niemann tényleg becsapott mindenkit, akkor az intézkedések ellenére hogyan tudta becsempészni és használni a fent említett segédeszközt. Egy biztos, a csalók a jövőben sem adják fel.

Csalás a legmagasabb szinten
A 2006-os világbajnokság címegyesítő döntőjében Veszelin Topalov vádolta meg Vlagyimir Kramnyikot azzal, hogy túl sokat jár ki vécére – ez volt a híres toiletgate. A bolgár nagymester gyanúja szerint az orosz a mellékhelyiségben kapott információkat egy oda beépített rendszer segítségével. A csalást nem tudta bizonyítani, a két játékos között pedig megromlott a viszony. A sakkolimpiát sem kerülte el a botrány, a 2010-es játékokon három francia nagymester bukott le, egyikük otthonról, egy számítógépes program segítségével számolta ki a legjobb lépéseket, majd SMS-ben továbbította a szövetségi kapitánynak, aki aztán a terem különböző pontjaira állva és ülve üzente meg egyik játékosának, mit lépjen. A két sakkozó öt-öt év, a kapitány életfogy­tiglani eltiltást kapott.

 

2023.02.01 00:00:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A részvétel mellett a győzelem is fontos.

2023.01.30 15:25:15

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Bizonyára szinte mindenki felismeri azokat az ikonikus lábbeliket, amik az elmúlt évtizedekben elképesztő slágernek számítottak.

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.

2023.01.26 12:03:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Megkockáztatom, a zene és a sport rokon tevékenységi körök, kéz a kézben járnak.”

2023.01.18 11:38:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Rendszeresen figyelje meg a vizeletét, amikor WC-re megy! (x)