Rg-vb: bolgár arany, átok az oroszokon, Magyarország 25.

Vágólapra másolva!
2014.09.27. 19:23
null
A magyar kéziszercsapat minimális különbséggel és egy hellyel maradt le a stuttgarti vb-ről
Bulgária együttes kéziszercsapata nyerte meg az izmiri ritmikusgimnasztika-világbajnokságon a csapatok összetett versenyét Olaszország és a címvédő Fehéroroszország előtt – az oroszokon meg immár az ötödik világbajnokságon ül az átok, ismét hatalmasat rontottak és egyszerűen képtelenek visszaszerezni a világbajnoki címet. A Boldizsár Blanka, Horváth Csinszka, Lakatos Réka, Ludányi Laura, Sipos Emma, Wehovszky Vivien összeállítású magyar válogatott a 25. helyen végzett, minimális különbséggel maradt le a stuttgarti olimpiai kvalifikációs vb-ről.

Az egyéni versenyzőknek a világbajnokság tétjén kívül mást már nem kellett elviselniük, nem úgy a kéziszercsapatoknak, köztük a Boldizsár Blanka, Horváth Csinszka, Lakatos Réka, Ludányi Laura, Sipos Emma, Wehovszky Vivien összeállítású magyar válogatottnak – nekik ugyanis a riói olimpia irányába vezető első lépés is volt az izmiri vb. Aki nem jut be a legjobb 24 közé, nem jut el a stuttgarti olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, így Rio de Janeiróba sem – nem volt hát kicsi a tét.

A 3 labda, 2 szalaggal bemutatott gyakorlat után alaposan meg is ijedhettünk, lévén egy szalag a versenyterületen kívül landolt, a pontozók meg valósággal elgázolták a kéziszercsapatot – a 11.425-ös pontszám nem sok jót ígért. Tíz buzogánnyal azonban kiválóan dolgozott a magyar csapat, a bírók pedig most nem úthengerrel érkeztek – 14.200-at kapott gyakorlatára válogatottunk, ezzel az első csoport után a 12. helyen állt. Ez azt is jelenthette, hogy a másik csoportból csak 12 csapat férhetett be a mieink elé a stuttgarti vb-kvalifikációhoz. Tizenhárom fért be, a közvetlen riválisok vagy jól dolgoztak (mint Portugália és Lengyelország), vagy megúszták rontásukat (mint az egyiptomiak) – Magyarország minimális különbséggel maradt le a stuttgarti világbajnokságról, a 25. helyen végzett. Ugyan az olimpiai kvalifikációról lehetett tudni, hogy elérhetetlen messzeségben van, de a 24. hely nagyon, nagyon közel volt.

Az esélyesek közül az első csoportban Bulgária, Olaszország, Spanyolország és Fehéroroszország szerepelt. A bolgárok és az olaszok szenzációsan dolgoztak, előbbiek zárták az élen a csoportot. Az összetett címvédő fehéroroszok rögtön rontottak gyakorlatukban, így elszálltak az aranyért folytatott harcban, bár nem annyira látványosan, mint a szintén (10 buzogánnyal) világbajnok spanyolok, akik az egyik labdájukat kiküldték a szőnyegről, és az óriási hiba miatt még az első hatnak is búcsút inthettek.

Az oroszok, akiken évek óta átok ül összetettben – 2007 óta egy világbajnokságot sem tudtak megnyerni, háromszor az olaszok, egyszer a fehéroroszok előzték meg őket – nagyon erős gyakorlattal nyitottak, de az összetett aranyhoz kellett még egy, és a nyomás rájuk nehezedett. Agyon is nyomta őket: egy buzogány messze a versenyterületen kívül landolt, jött még egy ejtés, és az oroszok – akiknek már egy közepes gyakorlat is elég lett volna a világbajnoki címhez – a dobogóról is leszorultak! Szövetségi kapitányuk, Irina Viner nagyon sötét tekintettel ült a lihegőben, a lányok pedig teljesen megsemmisülten – az 1999 és 2007 között sorozatban öt összetett aranyérmet nyerő oroszokon továbbra is ül az átok, képtelenek megnyerni a legnagyobb presztízsű csapataranyat.

Egy biztos: az ő helyükben nem lennénk a verseny után…

A világbajnoki címet megszerző bolgárokéban annál inkább – Bulgária soha nem szerepelt ennyire gyengén az egyéni verseny során rg-vb-n, de csapatával óriásit dobott. A bolgár kéziszercsapat 2011 után szerzett ismét világbajnoki aranyérmet – megérdemelten, nagyon kevéssel a szintén kiváló olaszok és a címvédő fehéroroszok előtt.

33. RG-VB, IZMIR, TÖRÖKORSZÁG
Együttes kéziszercsapat, összetett.
1. Bulgária 34.449, 2. Olaszország 34.282, 3. Fehéroroszország 34.133, 4. Oroszország 33.949, 5. Izrael 33.766, 6. Azerbajdzsán 33.332, … 25. Magyarország (Boldizsár Blanka, Horváth Csinszka, Lakatos Réka, Ludányi Laura, Sipos Emma, Wehovszky Vivien) 25.625

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik