S. T. J.
2023.11.19 23:25 Frissítve: 2023.11.20 23:27

Komjáti András: 70; Utazás Az évszázad mérkőzése körül

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk:

 

„Bár amikor lendületbe kerül egy csapat, azt mondják, inkább ne lett volna szünet, én úgy érzem, nekünk most a legjobbkor jött a szusszanásnyi pihenő” – nyilatkozta lapunknak Varga Bence. A Kecskeméti TE 27 esztendős kapusa elárulta, a válogatott meccsek miatti szünetet kihasználva az öltözőben egymás között meghatároztak egy célt, hogy az idei évből hátralévő mérkőzéseken hány pontot akarnak szerezni. Igaz, a pontos szám titok. A kapus őszintén bevallotta, nagyon zavarja, hogy míg az előző idényben tizenkétszer zártak kapott gól nélkül, ezen az őszön csak egyszer sikerült hátul nullára lehozniuk egy bajnokit.

November 20-án tölti be a hetvenedik életévét a Vasas-legenda Komjáti András. Angyalföldi kötődése mindenki előtt ismert, azt már kevesebben tudják, hogy Győrben született és a Győri Dózsában kezdett futballozni. Ifjúsági válogatottként került a piros-kékekhez, bár hívta az MTK, a Honvéd és az Újpesti Dózsa is, s az ETO-ban is szívesen látták volna. Mivel a Győri Dózsa nem adta ki, fél évet ki kellett hagynia. A Vasas színeiben 435-szor lépett pályára az élvonalban, ennél többször senki sem viselte a csapat mezét. A lapunknak adott születésnapi interjúban elmondta, egyértelműen az 1976–1977-es bajnokegyüttes volt a legerősebb Vasas, amelyben futballozott.

Közeleg november 25., a 6:3 hetvenedik évfordulója. Ennek apropóján Népsport mellékletünkben felidézzük Az évszázad mérkőzésének előzményeit, magát a meccset és az utóhangokat. Írásunkból megtudhatják azt is, hogy Sir Stanley Rous, az angol szövetség főtitkára már a helsinki olimpia magyar sikert hozó elődöntője után előállt a mérkőzés ötletével. A teljhatalmú Rákosi Mátyás azonban nem lelkesedett az ötletért, de végül nem állította le az előkészületeket. Felidézzük azt is, hogy a hazafelé úton jelentős késést szedett össze a csapatot szállító Arlberg-expressz, mert a határ után olyan településeken is megállította az ünneplő tömeg a vonatot, ahol egyébként nem kellett volna megállnia.

előfizető vagyok, elolvasom a lapot Nincs előfizetésem, digitálisan olvasnám a lapot Előfizetnék a nyomtatott lapra
2023.12.10 13:51:20

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A háromszoros világbajnok egy teljes napját végigkísérte a CSC legújabb epizódja.

2023.12.10 12:44:36

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Edzői hitvallása: egy trénernek meg kell tanulnia azonos hullámhosszon lenni a tanítványával.

2023.12.08 13:36:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A szertornában a gerendát kedvelte, úszóként a váltót – ma is inspirálja a sport közösségteremtő ereje.

2023.12.06 17:14:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A játszótér köré húzott futópályán szuszogva-lihegve araszoló kocasportoló is legfeljebb csak érti, mintsem a tulajdon bőrén érzi, mennyi lemondásból és nevetséges kompromisszumból áll össze egy olimpiai részvétel kiharcolása – főleg a saját mindennapi kínszenvedéseivel összehasonlítva. És akkor még csak egyetlen olimpiai szereplésről beszéltünk, nem a nyolcadikról. Merthogy a tőrvívó Mohamed Aida történetesen erre készül, a nyolcadik ötkarikás részvételre.