Karate: nagyszabású tervekkel jubilál a magyar szakszövetség

Vágólapra másolva!
2023.03.16. 16:30
null
Hárspataki Gábor bronzérmet szerzett a tokiói olimpián (Fotó: AFP)
Jelentős események elé néz a honi karate 2023-ban: a sportág képviselői gőzerővel készülnek a jövő heti Európa-bajnokságra, valamint az októberi világbajnokságra, amit első alkalommal rendez meg hazánk.

 

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Karate-szakszövetség (MKSZ) csütörtökön a Magyar Sport Házában, a hazai karate prominens személyeinek részvételével. Először Mészáros János, az MKSZ elnöke szólalt fel, aki kijelentette: az ötvenéves évfordulóját ünneplő sportág fantasztikus időszakot tudhat maga mögött – 1972-ben vált legálisan gyakorolhatóvá a karate, mára pedig az egyik legnagyobb sportággá vált itthon, többek között olyan eredményekkel, mint Hárspataki Gábor bronzérme kumitében a 2021-es tokiói olimpián. „A világbajnokság méltó esemény lesz az eltelt ötven év lezárására, megkoronázására.”

Tahon Róbert MKSZ-főtitkár a Karate Világszövetség (WKF) bizalmáról beszélt, hiszen az elmúlt évtizedben már a harmadik világversenyt adja Magyarországnak a 2013-as felnőtt, valamint a 2020-as kadet, junior és U21-es kontinenstorna után. Míg Falusi Márton MKSZ-alelnök, a vb-t szervező bizottság vezetője rámutatott: rekordszámú résztvevőre, várhatóan több mint 1500 versenyzőre számítanak az utolsó nagy megméretésre a szabályváltozások előtt: eddig minden ország kategóriánként egy versenyzőt indíthatott, ám ezentúl egyéniben csak a legjobb 32-32 vehet részt a vb-n, amely helyekre kvalifikáció útján juthatnak majd be – emellett kettébontják az egyéni és csapat versenyszámokat.

„Vélhetően ez is arra fogja ösztönözni az országokat, versenyzőket, hogy egy utolsó alkalommal mindenki megpróbáljon világbajnoki mezőnyben részt venni.”

Szót kapott még Büchler Zsolt szövetségi kapitány, valamint az Eb-n tatamira lépő Hárspataki Gábor és Tadissi Martial is, akik jövőbeli terveikről és reményeikről, valamint arról beszéltek, hogy a vb-re való felkészülés lassan a célegyenesbe ér. A kapitány elárulta, hogy teljes csapattal indul útnak a magyar válogatott, és első alkalommal képviselteti magát Magyarország minden kategóriában egy világversenyen.

A karate Európa-bajnokságot március 22. és 26. között rendezik Guadalajarában, míg a világbajnokságot október 24. és 29. között Budapesten.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik