K. E., T. A., V. Á., V. J., B. D. K. 2022.01.24 17:29 Frissítve: 2022.01.25 21:47

Gyász: elhunyt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter

Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász.

Csollány Szilveszter 1970–2022 (Fotó: Árvai Károly)

 

Még december elején számoltunk be róla, hogy Csollány Szilveszter megfertőződött a koronavírussal, és súlyos állapotban lélegeztetőgépre került egy budapesti kórházban.

A tornász 2000-ben Sydneyben gyűrűn nyert olimpiai bajnoki címet, 2003-ban visszavonult, az utóbbi időben Ausztriában dolgozott edzőként. A Magyar Tornaszövetség (MATSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közös közleményét az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül közöljük.

„A Magyar Tornaszövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt.

Az olimpiai bajnok tornász nemcsak sportolóként ért el kimagasló eredményeket, hanem kiváló férj és nagyon jó édesapa is volt.”

A sportvilág több képviselője megrendülten nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

„Szívembe markol ez a hír, fojtogat a sírás, megszólalni is alig tudok. Csodálatos embert, fantasztikus sportolót veszítettünk el, ez óriási veszteség a magyar tornasportnak és a magyar sportéletnek. Fájdalmas, hogy ennyire fiatalon távozott közülünk” – mondta Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, kétszeres olimpiai bajnok magyar tornász.

„Sajnos elment Szilas... Megdöbbentett a hír, azóta nem térek magamhoz. Csollány Szilveszter volt a nagy példaképem, az olimpiai aranyérme döbbentett rá arra, hogy talán én is odaérhetek a legjobbak közé. Tizenöt éves voltam ekkor, két esztendővel később pedig már együtt léphettünk pódiumra a magyar válogatott tagjaként a debreceni világbajnokságon. Isten veled, Szilas!” – így Berki Krisztián, olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok magyar tornász.

„Nagyon nehéz bármit is mondani – mit is mondhatnék most, amikor meghalt Szilas... Nagyon bíztam a gyógyulásában, meg sem fordult a fejemben, hogy itt hagy bennünket... Sok-sok közös élmény és emlék fűz össze kettőnket, és nem csak a sport kapcsán, hiszen mi például nyertünk együtt halászléfőző versenyt is. Reménykedtem abban, hogy újra együtt lehetünk, hogy újra főzhetünk együtt, hogy minden jóra fordult. Nincs annál borzalmasabb, mint amikor egy szülő eltemeti a gyermekét, de én is hasonlót érzek, hiszen a sok együtt töltött év magával hozta azt is, hogy gyermekemként tekintettem rá” – fogalmazott Vereckei István, Csollány Szilveszter edzője.

„Az én szememben Szilas mindig is egy erőtől kicsattanó titán, a gyűrűk ura marad. Egyszerre lettünk olimpiai bajnokok, s bár nem voltunk barátok, haverok voltunk, bajnoktársak. És amikor az ember elveszíti az olimpiai bajnok társát, az olyan, mintha a féltestvérét veszítené el, hiszen nekünk mindig egy kicsit összeér a kezünk. És ő már a második áldozata ennek a szörnyű járványnak, Igaly Dia volt az első... Nagyon jó lenne, ha vége lenne már... Fiatal ember volt még...” Kammerer Zoltán, Sydney kajakos olimpiai bajnoka.

„Nincsenek szavak... Sydney 2000... Az égiek vigyázzanak Rád, Szilas!!!”Kovács Ágnes, Sydney úszó olimpiai bajnoka.

„Miért??? Nyugodj békében, Szilas!” – írta Facebook-oldalán Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó.

„Nyugodj békében Szilas!” – búcsúzott Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár.

„Szeretnénk kinyilvánítani őszinte részvétünket Szilveszter családja, barátai, valamint az egész magyar tornászközösség felé” – írta közleményében az Európai Tornaszövetség.

NÉVJEGY
Név: Csollány Szilveszter
Született: 1970. április 13., Sopron 
Sportága: torna 
Klubjai: UTE, Dunaferr SE, Bp. Honvéd
Edzői: Szólás Nándor, Limperger István, Vereckei István
Kiemelkedő eredményei: olimpiai bajnok (gyűrű, 2000), olimpiai 2. (gyűrű, 1996), világbajnok (gyűrű, 2002), 5x vb-2. (gyűrű, 1992, 1996, 1997, 1999, 2001), Európa-bajnok (gyűrű, 1998), Eb-2. (gyűrű, 2000), 4x Eb-3. (gyűrű, 1990, 1992, 1994, 2002)
Csollány Szilveszter olimpiai győzelme


Elhunyt Csollány Szilveszter
A gyűrűk ura – Csollány Szilveszter pályafutása képeken
Az én szememben a gyűrűk ura marad – Kammerer Zoltán
A miniszterelnök is gyászolja Csollány Szilvesztert
Szárnyalj, Szilas, a mennyben is! – Csollány Szilveszterre emlékezünk
Amikor 50 éves lett – korábbi interjúnkkal emlékezünk Csollány Szilveszterre
Edzője saját gyermekeként tekintett Csollány Szilveszterre
Élje át újra, ahogyan Csollány Szilveszter olimpiai bajnoki lett – videó
Nem térek magamhoz – Berki Krisztián Csollány Szilveszter haláláról
Szívembe markol ez a hír – Magyar Zoltán Csollány Szilveszterről
Sportolók, klubok és sportszakmai szervezetek búcsúja Csollány Szilvesztertől
2023.03.20 22:01:43

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2023.03.17 16:42:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az indulástól a napilappá válásig – a 120 éves Nemzeti Sport történetének első harminc esztendeje.

2023.03.16 17:50:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Szuperkupában a BL-címvédő már nem az Európa-liga győztesével küzdene meg, hanem három kiválasztott csapattal. Biztos vagyok benne, hogy a kiválasztottak közé a Dortmund, az Atlético Madrid vagy éppen a mostani negyeddöntős Benfica, Napoli kettős sohasem kerül be. Mert velük nem lehet elérni olyan mértékű terjeszkedést, mint a BL-t az idén legfeljebb hírből ismerő Arsenallal vagy Manchester Uniteddel.