EFOTT: fókuszban a magyar sport

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.08.13. 13:16
Címkék
A sukorói EFOTT fesztiválon a Digitális Jólét Program vendége volt Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség nemrégiben megválasztott elnöke. A világhírű kézilabda szakedzővel Csisztu Zsuzsa beszélgetett számos érdekes témát boncolgatva. A beszélgetés elején természetesen a napokban véget ért nyári olimpia került terítékre. (x)

„Kilenc különböző sportágban összesen húsz érmet szerzett Magyarország a tokiói játékokon, ami ragyogó eredménynek tekinthető – fogalmazott Mocsai Lajos. – Jól megfigyelhető a kiemelkedő eredményre képes sportolói bázis folyamatos kiszélesedése, hála többek között a sporttudomány és az elemző munka fejlődésének. Egy-egy kiugró siker mögött a versenyzőén kívül nyolc-tíz ember munkája fedezhető fel, a dicsőséghez elengedhetetlen az igazi team munka.”

Hozzátette: a kiemelt sportágak támogatása, továbbá az akadémiai rendszer kialakítása után most tör felszínre a vizsgált időszakban érintett, versenyeztetett generáció. Nagy érték, hogy évről évre nő a fiatal sportolók száma idehaza. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalok 30 százaléka semmiféle sporttevékenységet nem végez, pedig heti háromszor egy-másfél óra testmozgás minden gyógyszernél hatásosabb a súlyos megbetegedések megelőzése érdekében.

„El kell érni, hogy a fiatalokban késztetéssé váljon egészségük megőrzése mind testben, mind lélekben” – hangsúlyozta.

A folytatásban szóba került a felsőoktatás modellváltása, amellyel kapcsolatban Mocsai Lajos kiemelte: mindenütt olyan campusok létrehozására törekszenek, ahol az egészség játssza a főszerepet.

„Egyszersmind meg kell határoznunk a kompetencia egyetem fogalmát. Ez azt jelenti, hogy az élsportolók a képzési időn túl, egyénre szabott tanrenddel, oktatói mentorálással elsajátíthatják a diplomához szükséges tudást. Az osztatlan tanárképzést pedig 10 félévessé alakítjuk, s a harmadik évtől négy specializációt tervezünk: edző, sportmenedzser, rekreáció, és prevenció-rehabilitáció. Egy szó, mint száz: nagyszabású terveink vannak, amelyek a fiatalok igényei mentén lesznek megvalósítva.”

S ha már megvalósítás: a beszélgetés zárásaként Mocsai Lajos utalt rá, sok-sok fiatal (és nem fiatal) álmát megvalósítva arra törekszik, hogy néhány éven belül hazánk Universiadét rendezhessen, amihez megvan a kellő sportdiplomáciai háttér, valamint a felnőtt-világesemények lebonyolítása során felhalmozott szakmai tapasztalat egyaránt.

A beszélgetésen jelen volt Sánta János, a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) e-sport vezetője is, aki az egyre nagyobb teret meghódító e-sport kapcsán elmondta: „Jelentős szurkolói bázisuk van az e-sportoknak, s a versenyzők hatást gyakorolhatnak a rajongókra. Így ha az e-sportolóktól azt látják, hogy számukra is igenis fontos a testedzés, a mozgás, követhetik példájukat.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik