Darts: kezdődik a csapat-vb, a mieink péntek délután Portugáliával játszanak

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2020.11.05. 14:27
null
Kovács Patrik (balra) másodszor, Végső János harmadszor képviselheti a magyar színeket a World Cup of Dartson (Fotó: PDC Hungarian Fan Club)<br />
Pénteken megkezdődik Salzburgban a 2020-as darts csapat-világbajnokság, vagyis a World Cup of Darts, melyen idén a Kovács Patrik, Végső János duóval képviselteti magát a magyar csapat. A mieink a péntek délutáni program harmadik mérkőzésén, nagyjából 14 óra magasságában a José de Sousa, José Marques alkotta portugál kettőssel találkoznak az első fordulóban.

 

Csütörtök délelőtt Ziegenhám Medárd csapatvezető – és a Sport Televízió állandó szakkommentátora – társaságában elindult Ausztriába Kovács Patrik és Végső János, hogy a magyar színeket képviselve megméressék magukat a koronavírus-járvány miatt Hamburgból Grazba, majd onnan Salzburgba áthelyezett PDC csapat-világbajnokságon.

A magyar csapat 2012 óta rendszeres résztvevője az eseménynek, amelyen Végső harmadszor, Kovács másodszor léphet színpadra. A magyar rekorder Bezzeg Nándor hat szerepléssel. A mindenkori magyar páros 2016 óta nem nyert meccset a World Cup of Dartson, akkor a Bezzeg, Kovács kettős Thaiföld 5–3-as legyőzése után Belgiummal szemben búcsúzott a második fordulóban (0:2). Azóta sorrendben 69.92-es (Kanada, 2–5), 69.4-es (Dél-Afrika, 3–5) és 73.92-es (Németország, 1–5) körátlagokkal búcsúzott a magyar kettős a csapat-vb első körében.

Ennél valószínűleg jobb teljesítményre lesz szükség ahhoz, hogy a mieink pénteken meglepjék a kétségkívül esélyesebb portugál duót – eredetileg Szingapúrral játszottunk volna, de az ázsiai országban bevezetett szabályok miatt Paul Lim társa, Harith Lim nem tudott elutazni Ausztriába, így a duónak vissza kellett lépnie –, melynek egyik tagja a PDC világranglistáján 37. helyen álló José de Sousa, aki a múlt héten kilencnyilas leget dobott az Európa-bajnokságon, előtte másfél héttel pedig – a döntőben Michael van Gerwent legyőzve – megnyerte a European Tour-sorozat harmadik, sindelfingeni állomását.

DE SOUSA KILENCNYILASA AZ OBERHAUSENI EB-N


Ami a mieinket illeti: Végső János formájáról keveset tudunk, Kovács Patrikéról annál többet, ő ugyanis a WDF Virtual Cup elnevezésű online versenyen szebbnél szebb sikereket elérve, többek között a háromszoros BDO-világbajnok Martin Adamset is megverve döntőbe jutott! A „címmeccsre” majd a World Cup of Darts után kerül sor.

Visszatérve a csapat-világbajnokságra: a pénteki nyitó fordulóban páros meccseket rendeznek, amelyek az egyik fél ötödik megnyert játékáig tartanak. A második napon, szombaton kerül sor a második körre (innen az elődöntőig két egyes meccs után, szükség esetén játszanak egy párosat), a negyeddöntő, az elődöntő és a döntő (négy egyes meccs után szükség esetén párossal döntenek) vasárnap lesz.

A torna legnagyobb hiányzója a címvédő Peter Wright, Gary Anderson páros, amely a világjárvány miatt biztonsági okokból nem kívánt részt venni a viadalon. Ettől még persze Skócia jelen lesz az eseményen, John Henderson és Robert Thornton kettőse Japán ellen kezd majd, és ha továbbjut, akkor már a második fordulóban összecsaphat a Gerwyn Price, Jonny Clayton walesi duóval.

A hollandokat a világelső Michael van Gerwen és a PDC rangsorában 21., a csapat-vb-n újonc Danny Noppert képviseli, a verseny első kiemeltje – de nem biztos, hogy legfőbb favoritja – pedig az egyéni világranglistán elfoglalt előkelő helyezésének köszönhetően Michael Smith (4.) és Rob Cross (5.), Anglia versenyzőpárosa.

PDC DARTS CSAPAT-VB, SALZBURG
A PÉNTEKI PROGRAM
13.00: 1. forduló, benne: Magyarország (Kovács Patrik, Végső János)–Portugália (Tv: Sport1)
19.00:
1. forduló (Tv: Sport2)

1. FORDULÓ (ÁGRAJZ SZERINT)
Anglia
(1. kiemelt, Michael Smith, Rob Cross)–Fülöp-szigetek(Lourence Ilagan, Noel Malicdem)
Litvánia
(Darius Labanauskas, Mindaugas Barauskas)–Gibraltár(Craig Galliano, Justin Hewitt)
Ausztria(8., Mensur Suljovic, Rowby-John Rodriguez)–Egyesült Államok(Chuck Puleo, Danny Lauby Jr.)
Portugália
(José de Sousa, José Marques)–MAGYARORSZÁG(Kovács Patrik, Végső János)
Észak-Írország
(4., Daryl Gurney, Brendan Dolan)–Kanada(Jeff Smith, Matt Campbell)
Új-Zéland(Cody Harris, Haupai Puha)–Dánia(Niels Heinsöe, Per Laursen)
Belgium(5., Dimitri Van den Bergh, Kim Huybrechts)–Csehország(Karel Sedlácek, Adam Gawlas)
Hongkong
(Leung Kaj-fan, Lam Royden)–Lettország (Madars Razma, Janis Mustafejevs)
Wales(2., Gerwyn Price, Jonny Clayton)–Oroszország(Borisz Kolcov, Alekszej Kadocsnyikov)
Japán(Aszada Szeigo, Jamada Juki)–Skócia(John Henderson, Robert Thornton)
Írország(7., William O'Connor, Steve Lennon)–Ausztrália(Simon Whitlock, Damon Heta)
Lengyelország(Krzysztof Ratajski, Krzysztof Kciuk)–Dél-Afrika(Devon Petersen, Carl Gabriel)
Hollandia(3., Michael van Gerwen, Danny Noppert)–Brazília(Diogo Portela, Bruno Rangel)
Olaszország(Andrea Micheletti, Daniele Petri)–Spanyolország(Jesús Noguera, Toni Alcinas)
Németország
(6., Max Hopp, Gabriel Clemens)–Finnország(Marko Kantele, Veijo Viinikka)
Svédország
(Daniel Larsson, Dennis Nilsson)–Görögország(John Michael, Veniamin Szimeonidisz)
A csapatok összetétele a koronavírus miatt változhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik