Csupasport: száguldás bringán, csaknem százhetvennel

T. N.T. N.
Vágólapra másolva!
2021.06.29. 20:21
Címkék
Az osztrák Markus „Max” Stöckl imádja a sebességet, és pályafutása során több sebességrekordot is megdöntött hétköznapi kerékpáron. Lelkesedése nem csillapodik, újabb csúcsdöntésre készül.

Százhatvanhét kilométer per órás sebességgel száguldozni egy átlagos személyautóval is rendkívüli teljesítmény, nemhogy hegyikerékpárral. Az osztrák Max Stöckl 2017 februárjában egy hétköznapi gravel kerékpár nyergében javította meg a downhill gyorsasági világrekordot, amelyet azóta senkinek sem sikerült felülmúlnia.

Mint arról korábban írtunk, ez a fajta kerékpár jóformán egyesíti az országúti bringák, a hegyikerékpárok, a cross-, a cyclocross- és a túrakerékpárok előnyeit, így nem csoda, hogy csúcstámadásra is kiválóan alkalmas.

Az osztrák kerekes 2011-ben egy nicaraguai vulkán lejtőjén ért el 164.95 kilométer/órás sebességet gravel bringán, és ezzel átadta a múltnak Eric Barone rekordját.

Hat évvel később saját világcsúcsát múlta felül, ezúttal 167.6 kilométer/órás sebességgel hasított. Mindezt egy 45 fokos lejtőn a chilei Atacama-sivatagban, négyezer méteres tengerszint feletti magasságban.

Hihetetlen, de mindössze tizenegy másodpercre volt szüksége, hogy elérje a csaknem 170 kilométer/órás sebességet az 1200 méter hosszú lejtőn. Érdemeit növeli, hogy ezt egy hétköznapi, boltban kapható gravel kerékpáron tette.

A teljes cikket elolvashatja a csupasport.hu weboldalon, ahol a videót is megnézheti a világrekord felállításáról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik