MTI 2020.09.15 13:52 Frissítve: 2020.09.15 15:01

Tokió 2020: a költségvetés feszesebbé tételére szólított fel egy szakértő

Bent Flyvbjerg, az oxfordi Said Business School óriásberuházásokkal foglalkozó professzora felszólította Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét, hogy tegyék feszesebbé a jövő nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékok költségvetését.

Tokióban a halasztás miatt jelentősen megnőttek a kiadások (Fotó: AFP)

Az oxfordi intézmény azt javasolja, kötelezni kellene a NOB-ot, hogy fedezze a tíz százalékát annak az összegnek, amennyivel a szervezők túllépik a tervezett költségvetést.

„Jelenleg csekély az összhang a költségcsökkentések ösztönzése és a költségekkel kapcsolatos döntések között" – idézi az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál.

Flyvbjerg professzor a Bachhoz írt levelében leszögezte, hogy csak az olimpia közvetlen, sporttal és szervezéssel kapcsolatos költségeit tanulmányozzák, a város, a régió és az ország infrastrukturális fejlesztéseinek anyagi hátterét nem.

A szakember felidézte a Los Angeles-i polgármester, Eric Garcetti szavait, aki szerint a legtöbb város soha többé nem érdeklődik az olimpiarendezés iránt, hacsak nincs olyan vezetése, amely hajlandó eladósodni, vagy kifizetni a hozzájárulást. Ráadásul Garcetti mindezt a koronavírus-járvány előtt mondta, azóta pedig még nagyobb a nyomás a városvezetőkön, hogy takarékoskodjanak.

„Reméljük, a NOB képes lesz újra vonzóvá tenni az ötkarikás játékokat a leendő házigazdák számára, nem utolsósorban azáltal, hogy hozzájárul a költségek hatékony csökkentéséhez és a költségtúllépésekhez. Véleményünk szerint ennek évekkel ezelőtt meg kellett volna történnie, de jobb későn, mint soha” – írta az Oxfordi Egyetem professzora.

A szervezőbizottság ügyvezető igazgatója, Muto Tosiro visszautasította, hogy a tokiói olimpia már a halasztás miatt felvetődő többletköltségek előtt a legdrágább lett volna a sporttörténelemben.

A NOB korábban azt közölte, hogy a halasztás körülbelül 800 millió dollárba kerül a szervezet számára, a japán szervezők azonban még nem közöltek hivatalos becslést.

A szervezőbizottság legutóbbi – tavaly decemberi – költségvetése 12.6 milliárd dollár volt, az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint azonban ez az összeg a halasztás előtt valójában 15.84 milliárd dollár volt.

Muto hangsúlyozta, hogy a költségcsökkentés érdekében a napokban is olyan egyszerűsítési intézkedésekről tárgyalnak, amelyek a következő olimpiai játékok házigazdái számára is hasznosak lehetnek majd.

2020.11.29 16:25:06

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A magyar középpályás csereként lépett pályára, de emberelőnyben is csak egyenlíteni tudtak az eszékiek.

2020.11.29 16:42:36

Minden más foci TŐKE JÁNOS, BACSKAI JÁNOS

Holender Filip kétszer betalált és adott egy gólpasszt adott a Partizan színeiben, négy góllal kikapott a TSC.

2020.11.28 15:41:23

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Két góllal nyert Nagyszombatban a listavezető, végig sokkal veszélyesebben futballozó DAC.

2020.11.27 17:44:48

Minden más foci H. D.

Van, aki majdnem megbukott miatta, van, akinek a testi épségét mentette meg • „A foci egyetlen egyéni világbajnoka.”

2020.11.26 14:26:19

Minden más foci PÓR KÁROLY

Szoboszlai menedzsere is megszólalt: „2020-at írunk, eddig még nem emeltek szót, amiért a gyerekek az ő nevükkel, arcképükkel játszanak.”