Vitorlázás: Weöres Szabolcs fontos mérföldeket gyűjtött

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.12.13. 14:50
null
Fotó: Kerekes Zsombor
Sikeresen teljesítette a Retour a la Base vitorlásversenyt Weöres Szabolcs, aki így eredményes évet zárt a Vendée Globe földkörüli megmérettetésre készülve.

Sikeresen teljesítette a Retour a la Base vitorlásversenyt Weöres Szabolcs, aki így eredményes évet zárt a Vendée Globe földkörüli megmérettetésre készülve.

Weöres Szabolcs 12 nap 15 óra 18 perc és 57 másodperc után a 28. helyen ért célba a franciaországi Lorient-ban, ezzel elkönyvelhette magának a karibi Martinique szigetéről indult viadalért járó 3464 tengeri mérföldet– tájékoztatta a Szabi Ocean Racing szerdán az MTI-t.

Teljesítményének értékét növeli, hogy már a verseny elején egy víz alatti tárggyal ütközött, aminek következtében eltört a vitorlás bal uszonya, majd le is szakadt.

A Retour a la Base a jövő évben rajtoló Vendée Globe egyik fontos kvalifikációs versenye, a magyar hajós számára az volt a cél, hogy az Atlanti-óceán átszelése után épségben megérkezzen és az út során tesztelje New Europe nevű vitorlását.

„Ez nagyon fontos verseny volt, ahogy ezt már többekkel beszéltük, mert ez volt az év egyetlen szóló versenye, már tényleg felkészülés a jövő évre és a Vendée Globe-ra – beszélt a szerdai befutó után Weöres Szabolcs.– Nagyon komoly év áll mögöttünk, minden versenyen indultunk, ami az IMOCA osztályban volt, és minden versenyt teljesítettünk. Százszázalékosak vagyunk!”

Weöres Szabolcs összességében 10 168 mérföldet szerzett eddig a Vendée Globe szempontjából, ezzel pedig jó helyen áll a kvalifikációs listán. Jövő novemberben 40 vitorlázó vághat neki a szóló földkerülésnek. A világ legnehezebbnek számító sportversenyén, amelyen a résztvevőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a bolygót, eddig egy magyar hajós, Fa Nándor indult.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik