Párizs 2024: készenléti tervvel készülnek a megnyitóra

Vágólapra másolva!
2023.12.21. 14:02
null
Illusztráció: AFP
A szervezőbizottság több készenléti tervvel is készül a jövő évi párizsi olimpia megnyitójára.

Emmanuel Macron francia elnök elmondta, hogy több tervet is kidolgoztak a szervezőbizottsággal, és egy jelentősebb biztonsági riasztás esetén akár át is lehet helyezni az ünnepséget.

A francia sportminiszter két és fél héttel ezelőtt egy belvárosi merényletet követően – melyben egy férfi megtámadott három embert, közülük egyet megölt az Eiffel-torony közelében – kijelentette, hogy nincs B tervük a belvárosi megnyitóra. Ez aggodalmat váltott ki a közvéleményben, mivel az európai biztonsági tisztvégviselők arra figyelmeztetnek, hogy nő az iszlám fegyveresek támadásainak kockázata az izraeli–palesztin konfliktus kirobbanása óta, ezért Franciaországban kiemelt készültség lépett életbe az ilyen jellegű támadásokkal kapcsolatban.

„Nem csak egy tartaléktervünk van, inkább rengeteg intézkedést fogalmaztunk meg a felvetődő helyzetekre – ezeket bizonyos megfogalmazásban lehet készenléti terveknek is hívni –, ezeket azonban semmilyen formában nem kívánjuk nyilvánosságra hozni” – áll a szervezőbizottság közleményében, melyben azt is kifejtették, hogy valamennyi veszélyhelyzetre kockázati forgatókönyv készült, ilyen például a hőséghullám és a kibertámadás, de a megnyitó sem kivétel.

A július 26-i megnyitón nagyjából hat és fél kilométeres szakaszon, megközelítőleg 160 hajón szállítanak majd mintegy tízezer sportolót a Szajnán, és a kalkulációk szerint a parton hatszázezer ember lesz majd jelen.

A párizsi olimpia augusztus 11-ig tart majd, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 4. között rendezik a francia fővárosban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik