Darts: Ihász Veronika akár a döntőig is menetelhet a vb-n

L. U. M.L. U. M.
Vágólapra másolva!
2023.11.23. 15:08
null
A magyar vb-szereplők: Turai Krisztina, Ihász Veronika, Kovács Patrik, Takács Gábor és Borbély András (Fotó: Földi Imre)
Csütörtök délelőtt a Magyar Sport Házában tartotta a Magyar Dartsszövetség a jövő szombaton kezdődő, az angliai Frimley Greenben megrendezett WDF-világbajnokságot felvezető sajtótájékoztatóját, ahol mind az öt magyar játékos tiszteletét tette.

Első alkalommal jutott ki öt magyar versenyző az angliai WDF-világbajnokságra. Magyarország az egyetlen olyan nemzet, amely minden kategóriában érdekelt lesz.

A magyar küldöttség első fele, a felnőtt játékosok jövő pénteken repülnek el az angliai világbajnokságra, míg az ifjúsági játékosok december 8-án vágnak bele „a nagy kalandba”.

Balázs Gábor, a Magyar Dartsszövetség (MDSZ) elnöke szerint Ihász Veronika kedvező sorsolást kapott, amellyel akár a döntőig is menetelhet a jövő szombaton az angliai Frimley Greenben rajtoló világbajnokságon.

A lakeside-i torna nyitó napjának délutáni programjában Ihász Veronika az első fordulóban, a 16 közé jutásért az angol Jo Clements ellen áll tábla elé, őt követi majd a férfiaknál Takács Gábor, akinek az esti etapban a PDC-karrier felé kacsintgató holland Moreno Blomot kell legyőznie ahhoz, hogy a nyolcaddöntőbe jutásért összemérhesse tudását a hazai pálya előnyeit élvező címvédő Neil Duffal. A második napon Kovács Patrik az amerikai Jim Widmayerrel kezd.

„Sokkal tudatosabban készülök az idei vb-re, mint a tavalyira, és igazából most már elvárásaim is vannak magammal szemben, hiszen kaphattam volna sokkal nehezebb ágat is" – fogalmazott Ihász Veronika. Hozzátette nagyon izgul, mivel mégiscsak a világ legjobb 24 versenyzője méretteti magát a vb-n, ahol nagyon szeretne bizonyítani. A sokszoros magyar bajnok hozzátette: két győztes mérkőzéssel lenne elégedett.

Az idén négy PDC European Tour-versenyre is kvalifikáló, a WDF Hungarian Open rangosabb, ezüstkategóriás viadalának győztese, Kovács Patrik kiemelte, hogy ez az egyik, ha nem az egyetlen verseny, amire készült karrierje során és alig várja, hogy színpadra léphessen.

Az ötfős csapat másik férfi versenyzője, a PDC csapat-világbajnokságon 2015-ben Bezzeg Nándor páros partnereként történelmi győzelmet arató Takács Gábor pedig elárulta, hogy sérüléssel bajlódik, mivel két héttel ezelőtt ínhüvely- és vállízületi gyulladás szakította meg a felkészülését. Ennek ellenére bízik a gyors rehabilitációban, hiszen számára is élete egyik legfontosabb és legnagyobb eseménye lesz a vb. Ellenfele sem ismeretlen számára, eddig egy-egy győzelmet és vereséget könyvelhetett el Blommal szemben. Takács abban bízik, hogy mentálisan felül tud kerekedni ellenfelén.

A lakeside-i világbajnokságon két magyar érem már biztosan lesz. Az ifjúságiaknál ugyanis Turai Krisztina a PDC női sorozatában pallérozódó olasz Aurora Fochesatóval néz szembe a döntőben, míg Borbély András, aki Luke Littler PDC vb-részvételével világranglista vezetőként kapott meghívást, a december 9-i, esti elődöntőben az ír Adam Dee-vel kezd.

„Egy visszalépés miatt kerültem be a mezőnybe a világelsőségem révén. Ez egy hatalmas lehetőség lesz számomra, hogy az utolsó évemben bizonyítsak és nyilván szeretnék élni vele" – hangsúlyozta az MDSZ csütörtöki sajtótájékoztatóján a világranglista éllovas Borbély.

A záró napon bemutatkozó világranglista-3. Turai Krisztina úgy fogalmazott, hogy szeretné kihozni magából a legjobbját olasz ellenfelével szemben, akit még sosem tudott legyőzni.

A Magyar Dartsszövetség elnöke, Balázs Gábor arra is kitért, a lakeside-i világbajnoksággal egy időben zajlik szintén London agglomerációjában a paradarts-világbajnokság is, ahol három magyar játékos indul – álló kategóriában Nagy Zoltán és Fehérvári György, a kerekesszékesek között pedig Orbán Dávid méreti meg magát.

A szervezet első embere rendhagyó módon már a világbajnokságot felvezető sajtótájékoztatón bejelentette az év legjobb játékosait. Az év férfi játékosa Takács Gábor, a nőknél Ihász Veronika, míg az ifjúságiaknál Borbély András lett, az U23-as női kategóriában Tekauer Gréta érdemelte ki a díjat, az esztendő reménysége pedig Petrács Gergő lett. A díjakat decemberben, ünnepélyes keretek között adják át Érden.

Az elnök zárszóként bejelentette, hogy minden erőfeszítés ellenére, az elmúlt évektől eltérően a nemzetközi szövetség nem biztosít televíziós közvetítést, így csak a WDF és a magyar szövetség YouTube-csatornáján lehet majd követni a december 2-án kezdődő, kilenc napos világbajnokság eseményeit, utóbbihoz a tervek szerint magyar kommentárt is biztosítanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik