Svájc legyőzésével aranyérmet nyert férfi párbajtőrcsapatunk

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2009.07.19. 18:14
Címkék
Aranyérmet szerzett vasárnap a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású magyar párbajtőrcsapat a plovdivi vívó Európa-bajnokságon. A mieink Svájcot verték meg 45–32-re a fináléban.
Férfi párbajtőrcsapatunk aranyérmet nyert Plovdivban
Fotó: Reuters
Férfi párbajtőrcsapatunk aranyérmet nyert Plovdivban
Férfi párbajtőrcsapatunk aranyérmet nyert Plovdivban
Fotó: Reuters
Férfi párbajtőrcsapatunk aranyérmet nyert Plovdivban

A viadal honlapja szerint a magyarok vasárnap a hiányos 32-es táblán nem léptek pástra, majd a 16 között könnyed győzelemmel hangoltak a további feladatokra a britekkel szemben.

A negyeddöntőben tíz tussal verték meg az ukránokat, majd az elődöntőben az olimpiai aranyérmes Matteo Tagliariollal felálló olaszok ellen is eredményesen vívtak.

A négy között – csakúgy, mint a korábbi két találkozón – Boczkó, Imre és Rédli lépett pástra, a pekingi bronzérmes olaszoknál pedig Tagliariol mellett Francesco Martinelli és Diego Confalonieri. A kilenc asszóból hatot nyertek meg a magyarok, ezzel együtt az utolsó párharcra nagyon izgalmassá vált az összecsapás: Confalonieri 29–29-nél egyenlített, a döntő találatot azonban Boczkó vitte be.

A döntő ehhez képest sima volt a svájciakkal szemben. A magyarok hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést, a második pártól kezdve fokozatosan növelték az előnyüket, az ötödik és hatodik asszóban őrizték az addigra megszerzett hattusos különbséget, majd a hetedikben Imre 6:2-re felülmúlta Benjamin Steffent, ezzel pedig már több mint megnyugtatóvá vált a vezetésünk.

Ezt követően ugyan Rédli 7:3-ra kikapott Fabian Kautertől, de Boczkónak még így is maradt hattusnyi fórja Max Heinzerrel szemben, s a kedvező helyzetet kihasználva, az ilyenkor „szokásos” nagy rohanásban 18:11-re győzött.

A női kardcsapat is éremért vívhatott vasárnap, de elbukta a bronzmeccset. Egy arany- és két bronzérmükkel a hatodik helyen végeztek a magyarok az Európa-bajnokság nemzetek közötti rangsorában.

IMRE GÉZA NYILATKOZATA

„Részben új csapattal, a régi taktikával sikerült győznünk, fegyelmezetten tudtunk vívni, ennek lett az eredménye az aranyérem megszerzése – mondta az MTI érdeklődésére Imre Géza. – Arra kellett figyelni, hogy csak a biztos tusokat vállaljuk be, és képesek legyünk leállni a megfelelő pillanatban. Az olaszok elleni mérkőzés vége egy kicsit szorosra sikeredett, lejárt az idő, de a hirtelen halálban Boceknek sikerült tust adnia. A svájciakkal szemben nagyobb volt a különbség a végén, de azt a helyzetet sem egyszerű megoldani, mert vesztett állásnál az ellenfél folyamatosan jön, s gyakran nehéz megőrizni az előnyt.”

VÍVÓ EB, PLOVDIV

férfi párbajtőr, csapat
a 16 között
Magyarország–Nagy-Britannia 45–27
a negyeddöntőben
Svájc–Franciaország 45–32
Lengyelország–Norvégia 45–36
Magyarország–Ukrajna 45–35
Olaszország–Oroszország 21–20
az elődöntőben
Svájc–Lengyelország 42–36
Magyarország–Olaszország 30–29
a 3. helyért
Olaszország–Lengyelország 45–39
döntő
Magyarország–Svájc 45–32

AZ ÉREMTÁBLÁZAT

Olaszország 5 4
Németország 2 1 3
Ukrajna 2 2
Oroszország 1 5
Románia 1 1
MAGYARORSZÁG 1 2
Franciaország 2 5
Nagy–Britannia 1 1
Svájc 1 1
Lengyelország 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik