Olimpiai bajnok tanítványa szerint Károlyi Márta a „sötét oldalon áll”

Vágólapra másolva!
2008.07.22. 23:59
Az 1996-os olimpiai bajnok amerikai női tornászcsapat tagja, Dominique Moceanu egy televíziós műsorban beszélt arról, hogy milyen megpróbáltatások érték versenyzőként a Károlyi házaspár keze alatt, és azt mondta, reméli, hogy leváltják Károlyi Márta szövetségi kapitányt. A csapatvezető nem válaszolt volt versenyzője kemény szavaira, csak annyit mondott, elszomorítja, hogy a sikeres tornász csak a nehéz napokra emlékszik.
Nincs több ölelés: Dominique Moceanu élesen bírálta egykori edzőit
Fotó: Action Images (archív)
Nincs több ölelés: Dominique Moceanu élesen bírálta egykori edzőit
Nincs több ölelés: Dominique Moceanu élesen bírálta egykori edzőit
Fotó: Action Images (archív)
Nincs több ölelés: Dominique Moceanu élesen bírálta egykori edzőit
Súlyos kritikát fogalmazott meg 1996 olimpiai bajnok tornásza, az amerikai Dominique Moceanu.

Károlyi Béla és Márta volt tanítványa ugyanis kijelentette, az elit tornasportnak van egy „sötét oldala”, és nem csak ő reméli, hogy az amerikai női válogatott versenyzőit vaskézzel irányító szövetségi kapitányát leváltják.

„Ha a sportolókon múlik, ez már rég megtörtént volna” – mondta Moceanu.

A Clevelandben élő tornász felemlegette az egykori szigorú diétákat és azt a fizikai megterhelést, ami szerinte később láb-, csukló- és vállsérülésekhez vezetett.

Moceanu szerint nemcsak Károlyi Mártát, hanem férjét is el kellene távolítani pozíciójából. A minden idők egyik legjobb tornaedzőjének tartott Károlyi Béla jelenleg az amerikai edzőközpontért felel.

Jennifer Sey korábbi amerikai egyéni összetett bajnok is társa mellé állt.

Sey elmondta, hogy evészavarral küzdött, sérülései pedig testi, lelki és érzelmi károkat okoztak neki.

„Az edzők valószínűleg azt mondanák, az volt a céljuk, hogy bajnokokat faragjanak belőlünk. Erre én azt válaszolnám: jó, de milyen áron?” – panaszolta Sey, aki a nyolcvanas években versenyzett.

Károlyi Márta a pekingi olimpiára készülő amerikai válogatottal foglalkozó konferencián nem mondott semmit, csak annyit, szomorú, hogy volt tanítványa csak a nehéz időkre emlékszik, nem pedig az elért sikerekre.

„Szomorú vagyok, hogy egy olyan kiváló tornász, mint Dominique, az 1996-os olimpiai bajnok csapat tagja és az 1995-ös világbajnokság érmese képes felemlegetni a felkészülés nehezebb napjait.”

„Úgy gondolom, a lányok többsége nagyon büszke rá, hogy annyi évet végig tudott edzeni, és hogy meghozta ezért a szükséges áldozatokat. Akár az élet többi területén, itt is úgy van: ahhoz, hogy sikeres legyél, nagyon keményen kell dolgoznod” – zárta gondolatait Károlyi Márta.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik