Elfogadható sorsolás a 2. szabadfogású kvalifikációs versenyen

Vágólapra másolva!
2008.05.02. 20:11
Magyarok nem léptek szőnyegre a második kvalifikációs viadal első napján Varsóban. Az 55 kg-ban nem volt jelöltünk, a 74 kg-ban pedig Hatos Gábor már a tavalyi vb-n kvótát szerzett. Az újabb erőpróbán 57 ország birkózói indultak harcba a súlycsoportonkénti három, összesen tehát 21 kvótáért.
Aubéli Ottó (balra)
Aubéli Ottó (balra)
Aubéli Ottó (balra)
Aubéli Ottó (balra)

Péntek este tartották a szombaton sorra kerülő három súlycsoport mérlegelését és sorsolását.

60 kg (28 induló). Wöller Gergő sorsolása tűnik a legnehezebbnek. A 16 közé jutásért is birkóznia kell, mégpedig a KNDK-beli Dzso Tong Hjok ellen, akinek nincs jegyzett nemzetközi eredménye. Mégsem túlzás azt állítani, hogy a koreai akár a súlycsoport győztese is lehet, ami azt jelentené, hogy Wöllert magával viszi a vigaszágra. A KNDK hagyományosan remek szabadfogású birkózókat nevel, különösen az alsó súlycsoportokban, de csak kevés nemzetközi erőpróbán vesz részt, gyakran még az Ázsia-bajnokságokon sem. Ha Wöller továbbjut, a Schleicher (német) – Jakovidisz (görög) mérkőzés győztese ellen folytatja. A 20 éves Tim Schleicher a juniorok között vb-második és Eb-harmadik volt, az idei felnőtt Eb-n 5. hellyel debütált – az 55 kg-ban. Themisztoklisz Jakovidisz 1995-ben junior Európa-bajnok volt, a felnőtt mezőnyben a 2004. évi Eb 4. helye a legjobbja. A másik ágon erős ellenfelek sorakoznak, alkalmasint velük kell szembenézni az elődöntőben. Ott a francia Didier Pais, aki az idén Tamperében úgy szerezte meg a második Eb-ezüstjét, hogy az elődöntőben Wöllert verte meg két menetben, 5:1, 3:0-ra. Köztük lesz az 1. fordulóban, a japán Jumoto és a mongol Ganzorig között zajló ázsiai rangadó győztese is. Jumoto indulása meglepetés, hiszen a Martigny-ban szőnyegre lépő vb-bronzérmes Takacukát helyettesíti, aki a vigaszág első mérkőzésén 2:0, 2:0-ra legyőzte Wöllert.

96 kg (21). Kiss Gergő 1-es rajtszámmal, a 16-os táblán a brit Leon Rattigan ellen kezd. A 21 éves manchesteri versenyző mind az idei Eb-n, mind Martigny-ban 12. lett. Következik a Stroia (román) – Papadopulosz (görög) összecsapás győztese. Mihai Stroia, a Steaua Bucuresti 34 éves birkózója a 2007. évi Eb-n érte el legjobbját: ötödik lett; az idein Ligeti Dániel két menetben legyőzte, akinek Martigny-ban aztán csattanósan, 8:1, 5:1-gyel vágott vissza. Joannisz Papadopulosz a 2006. évi junior Eb-n bronzérmet nyert. A másik ágon a mongol Enhamgalan Tumurhuu tűnik a legveszélyesebb ellenfélnek, aki az első kvalifikációs viadalon 7. lett.

120 kg (19). Aubéli Ottó is a 16-os tábláról indul, és a román Rares Chintoan ellen kezd, aki 2006-ban bronzérmet nyert az Eb-n; több világversenyen indult, magyar ellenféllel azonban még nem találkozott. Ha Aubéli legyőzi, akkor a Missikov (francia) – Bhullar (kanadai) meccs győztese következik. Kazbek Missikov vb-n, Eb-n még nem jutott a legjobb húsz közé. Avjan Bhullar 2004-ben pánamerikai junior bajnok lett, a tavalyi Pánamerikai Játékokon pedig bronzérmes. Az elődöntőben a fehérorosz Alikszej Masztepanov (2005 Eb-5.) vagy a mongol Csiluunbat Zsargalszajhan (az idei Ázsia-bajnokság bronzérmese) lehet az ellenfél. A döntőbe jutás olimpiai kvótát ér.

Ez a verseny az utolsó lehetőség a kvalifikáció kiharcolására. Ezidáig mindössze Hatos Gábor harcolta ki az olimpiai indulás jogát a szabadfogásúaknál.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik