Rögbi-vb: Fidzsi óriásit fordított, a skótok nagyon megverték Romániát – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.09.30. 23:29
null
A fidzsi Vinaya Habosi a célterületre robog, gyakorlatilag eldöntve a meccset (Fotó: AFP)
Nagyon elrontott első félidő után összekapta magát a Fidzsi-szigetek válogatottja, 17–12-re legyőzte Grúziát a rögbi-világbajnokság szombati játéknapján, és nagy lépést tett a továbbjutás felé. A Franciaországban zajló torna dél-amerikai rangadóját az esélyeknek megfelelően Argentína nyerte meg, míg Skócia nagyon megverte Romániát.

FIDZSI-SZIGETEK–GRÚZIA 17–12

A fidzsi válogatott a korábbi hat egymás elleni mérkőzés közül csak egyet veszített el, de az első félidő után úgy tűnt, Bordeaux lehet a második grúz diadal helyszíne. A rengeteg hibával tarkított negyven perc során Luka Matkava egy, Davit Niniasvili két büntetőt a helyére küldött – eközben Fidzsi egyetlenegy pontot sem szerzett.


Ráadásul egy tízperces emberhátrány nyitotta a második játékrészt… Eljött azonban a pillanat, amikor a csapatkapitány Waisea Nayacalevut már nem lehetett megállítani, Frank Lomani értékesítette a jutalomrúgást. Nem sokkal később Lomani kapufára lőtt egy büntetőt, ám a következőt belőtte, akárcsak a második jutalomrúgást – merthogy Vinaya Habosi is a célterületre robogott, eldöntve a meccset.


A fidzsiek messze nem játszottak olyan jól, mint két hete Ausztrália ellen, de hatalmasat küzdve nagyot fordítottak, és a negyeddöntő küszöbére érkeztek.

Grúzia továbbjutási esélyei elszálltak, a Fidzsi-szigetek viszont nagyon jó pozícióban van: ha a jövő vasárnap érvényesíti a papírformát és megveri Portugáliát, Wales társaságában negyeddöntős lesz – és a múlt heti legyőzése után ki is ejti Ausztráliát!

ARGENTÍNA–CHILE 59–5

A világbajnokságok történetének első dél-amerikai párharca a várakozásoknak megfelelően alakult: Argentína már a szünetben 24–0-ra vezetett, és a 45. percben megvolt az ötödik célja is, azaz zsákba került a bónusz pont is.

A látványos támadásokat vezető „pumák” eddigi második legnagyobb különbségű vb-győzelmükkel zártak (2007-ben 60 ponttal verték Namíbiát), Chile pedig négy vereséggel fejezte be első világbajnoki szereplését – igaz, egy jól megérdemelt cél azért nekik is összejött a hajrában, a nantes-i közönség óriási ovációja közepette egy csomagbanTomás Dussaillant átszuszakolta a labdát az argentin célvonalon.

Nicolás Sánchez a 100. mérkőzését játszotta az argentin válogatottban, és játékával emlékezetessé is tette a napot: ő szerezte az első célt, értékesített hat jutalomrúgást, valamint egy büntetőt, és 20 pontja révén megjavította Gonzalo Quesada rekordját – 143 ponttal immár ő a „pumák” történetének legeredményesebb játékosa világbajnokságon. A meccs embere is ő lett.

Argentína győzelme azt is jelenti, hogy Szamoa már nem juthat be a negyeddöntőbe; a D-csoport angolok mögötti második továbbjutó helyéről a japán–argentin csata dönt október 8-án.

SKÓCIA–ROMÁNIA 84–0

A torna egyik legegyoldalúbb mérkőzésével zárult a szombati játéknap Lille-ben: Skócia irgalmatlan verést mért Romániára, keleti szomszédaink pontot sem tudtak szerezni. A skótok 12-szer nyomultak be a célterületre, az ellenállhatatlan Darcy Graham egymaga négyszer – ő lett a mérkőzés embere.

RÖGBI

VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ – szombati mérkőzések
C-CSOPORT, BORDEAUX
Fidzsi-szigetek–Grúzia 17–12
(0–9)
Az állás: 1. Wales 14 pont (3 mérk.), 2. Fidzsi-szigetek 10 (3), 3. Ausztrália 6 (3), 4. Grúzia 3 (3), 5. Portugália 2 (2)
D-CSOPORT, NANTES
Argentína–Chile 59–5
(24–0)
Az állás: 1. Anglia 14 pont (3 mérk.), 2. Argentína 9 (3), 3. Japán 9 (3), 4. Szamoa 6 (3), 5. Chile 0 (4)
B-CSOPORT, LILLE
Skócia–Románia 84–0
(42–0)
Az állás: 1. Írország 14 pont (3 mérk.), 2. Dél-Afrika 10 (3), 3. Skócia 10 (3), 4. Tonga 0 (2), 5. Románia 0 (3)

A JÁTÉKHÉT TOVÁBBI PROGRAMJA

• Szeptember 27., szerda
A-CSOPORT, LYON
Uruguay–Namíbia 36–26 (12–20)
Szeptember 28., csütörtök
D-CSOPORT, TOULOUSE
Japán–Szamoa
28–22 (17–8)
Szeptember 29., péntek
A-CSOPORT, LYON
Új-Zéland–Olaszország 96–17
(49–3)
Október 1., vasárnap
B-CSOPORT, MARSEILLE
21.00:
Dél-Afrika–Tonga
C-CSOPORT, SAINT-ÉTIENNE
17.45:
Ausztrália–Portugália

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A győzelemért 4 pont jár, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ér, és ugyancsak egy bónuszpont jár annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kap ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ ELSŐ FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A MÁSODIK FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A HARMADIK FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik