Milánói magyar légióssal és Zidane-nal kezdődik az „ifi BL”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.17. 14:37
Kedden elindul a „kis BL” is, vagyis a Bajnokok Ligája főtábláján szereplő csapatok részvételével zajló UEFA Ifjúsági Liga. A tornát a nagyok versenyéhez hasonlóan bonyolítják le, az ősszel csoportmérkőzéseket játszanak, tavasszal egyenes kieséses szisztémában küzdenek egymással az egyesületek.

„Most mutasd meg, kicsi!” – Enzo Zidane az U19-es BL-meccseken azt is megmutathatja, 
mit tanult Cristiano Ronaldótól az edzéseken
„Most mutasd meg, kicsi!” – Enzo Zidane az U19-es BL-meccseken azt is megmutathatja, mit tanult Cristiano Ronaldótól az edzéseken
„Most mutasd meg, kicsi!” – Enzo Zidane az U19-es BL-meccseken azt is megmutathatja,
mit tanult Cristiano Ronaldótól az edzéseken
„Most mutasd meg, kicsi!” – Enzo Zidane az U19-es BL-meccseken azt is megmutathatja, 
mit tanult Cristiano Ronaldótól az edzéseken
„Most mutasd meg, kicsi!” – Enzo Zidane az U19-es BL-meccseken azt is megmutathatja, mit tanult Cristiano Ronaldótól az edzéseken

 

A sorozat nem előzmények nélküli, sőt bennfentesek szerint éppen az előd „ellehetetlenítésére” jött létre, korábban ugyanis – az Európai Labdarúgó-szövetség fennhatóságán kívül – a NextGen Series elnevezésű kupában mérték össze erejüket a földrész legjobb U19-es egyesületei. A kezdeményezés a sikeres rajt és két lejátszott idény ellenére a nyáron elhalt, pontosabban a szervezők ideiglenesen felfüggesztették.

A TV-BEN IS LÁTHATÓ
Az UEFA Ifjúsági Liga mérkőzéseit az Eurosport is műsorára tűzi. Az első találkozó, amely látható lesz a csatornán a ma 17 órakor kezdődő Manchester United–Bayer Leverkusen lesz.

És nehéz elképzelni, hogy valaha életre kel, ha az UEFA Ifjúsági Liga beváltja a hozzá fűzött reményeket. A kicsik BL-je mindössze abban különbözik a nagyokétól, hogy a fiataloknál tavasszal már csak egy meccs dönt a továbbjutásról, a legjobb négy közé jutók pedig a férfi kosárlabdázókhoz és kézilabdázókhoz hasonló final fourban döntenek a végső helyezésekről semleges helyszínen (a harmadik helyért nem lesz meccs).

Nagy nevekben nincs hiány, igaz, egyelőre inkább csak a csapatok kispadján: a Manchester City korosztályos együttesét Patrick Vieira, a korábbi 107-szeres francia válogatott irányítja, a Manchester Unitedet Nicky Butt, a 39-szeres angol válogatott középpályás, a Milant pedig Filippo Inzaghi, az 57-szeres olasz válogatott csatár.

Nem mellesleg a – poszton a volt Honvéd-edzőt, Aldo Dolcettit váltó – milánói legenda magyar futballistának is osztja utasításait, hiszen a gárda tagja a 18 éves balhátvéd, Tamás Krisztián. A fiatalember valószínűleg rá is szolgál Inzaghi bizalmára, az előző hét végén ugyanis végig játszott a Lanciano elleni, 2–0-ra megnyert mérkőzésen az olasz Primavera-bajnokságban.

CITY-GYŐZELEMMEL KEZDŐDÖTT
Délelőtt Plzenben már le is játszották az első mérkőzést: a D-csoportban a Manchester City a duplázó Marcos Lopes vezérletével 4–1-re nyert a cseh csapat ellen.

„Komolyan vesszük a Celtic elleni mérkőzést, a szombati bajnokink után vasárnapra szabadnapot kaptunk, hogy kellő erőállapotban legyünk szerdán – adott betekintést a Milan előkészületeibe a magyar futballista. – Hogy az olasz közvélemény mennyire figyeli az UEFA Ifjúsági Ligát? Még kell egy kis idő, míg a nagyközönség megismeri, megszereti a sorozatot. Nekem személy szerint nagy lehetőség, hogy nemzetközi mérkőzéseken játszhatok, remélem, kezdő leszek a skótok ellen. Óriási szerencsénk, hogy Filippo Inzaghi az edzőnk, rendszeresen elmeséli saját tapasztalatait, és neki azért van miről mesélnie.”

Meg Michael Owennek is. „Az UEFA Ifjúsági Liga remek alkalom arra, hogy a játékosok lemérjék a tudásukat a legjobb európai klubok és futballisták ellen – nyilatkozta az újításról Michael Owen, aki 2001-ben majdhogynem ifistaként, 21 évesen nyerte el a földrészen szereplő legjobb labdarúgónak járó díjat, az Aranylabdát. – Az országok játékstílusa közötti különbség izgalmassá teszi a találkozókat, és sokat segít abban, hogy a pályára lépő futballisták sokoldalú, tapasztalt sportemberek legyenek. Engem bizonyára felvillanyozott volna, ha annak idején lehetőségem nyílik részt venni valami hasonló sorozatban.”

A játékosokra visszatérve: már a jelenlegi keretekben is találhatók azért olyan nevek, akik ismerősen csenghetnek – még ha nem is mindig önnön teljesítményük miatt. A Real Madrid U19-ben például bizonyos Zidane kergeti majd a labdát: Enzo Zidane, a Carlo Ancelotti segítőjeként dolgozó korábbi aranylabdás, Zinedine Zidane fia. A Bayernben pallérozódó Lucas-Julian Scholl a családi ebédnél Mehmet Scholltól kaphat tanácsokat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik