Megszakadt Orbánék jó hazai sorozata: a Bruges nyerni tudott Lipcsében!

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.09.28. 20:46
null
Vanaken góljával egyenlített a Bruges, amely később fordított is Lipcsében (Fotó: AFP)
Az RB Leipzig nem tudott javítani, a Manchester Citytől elszenvedett vereség után hazai pályán is kikapott a Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírásában – ezúttal az FC Bruges bizonyult nagy falatnak a három magyar válogatott labdarúgót, Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot és Willi Orbánt is foglalkoztató német csapatnak. A Leipzig 2019 ősze, hat meccs óta volt veretlen hazai pályán.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT

RB Leipzig (német)–FC Bruges (belga) 1–2 (1–2)
Lipcse,
Red Bull Aréna, 23 500 néző. Vezette: Slavko Vincic (szlovén)
LEIPZIG: Gulácsi – Klostermann, Orbán, Simakan (Adams, 78.) – Mukiele (Gvardiol, a szünetben), Laimer (Haidara, a szünetben), Kampl, Szoboszlai (André Silva, 58.) – Nkunku, Poulsen (Brobbey, 78.), Forsberg. Vezetőedző: Jesse Marsch
BRUGES: Mignolet – Clinton, Balanta, Hendry, Nsoki, Sobol (Ricca, 79.) – Sowah (Van der Brempt, 68.), Rits (Vormer, 79.), Vanaken, N. Lang – De Ketelaere (Wesley, 72.). Vezetőedző: Philippe Clement
Gólszerző: Nkunku (7.), ill. Vanaken (24.), Rits (41.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Öt győzelem és egy döntetlen. A hazai pályán lejátszott mérkőzéseket illetően aligha panaszkodhatott sorozatára a Leipzig, amely 2019 őszén kapott ki legutóbb a BL-ben a Red Bull Arénában. Egészen kedd estig...

A Bundesliga jelenlegi kiírásában igencsak kétarcúnak bizonyuló lipcsei alakulat kezdőjében ezúttal mindhárom magyar válogatott játékos, Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Willi Orbán is ott volt. Az ötödik percben épp Szoboszlai adott remek passzt Emil Forsbegnek, aki ziccerbe hozta Christopher Nkunkut, utóbbi pedig 10 méterről a kapuba küldte a hazai csapat vezető találatát – 1–0. Persze a helyzet ennél kissé bonyolultabb volt, a gólt ugyanis elsőre nem adták meg les címén, jó másfél perccel később mehettek csak ünnepelni a játékosok, eddig tartott, amíg a VAR-szobában a képi anyagok alapján megszületett a döntés a partjelző intésének felülbírálatáról.

Ahogy a Leipzig góljánál, úgy a Bruges egyenlítésénél is a videobíró segítségére volt szükség. S ezúttal is a pályán tévesen beintett lesállás miatt. Ezúttal Hans Vanaken volt eredményes. A Noa Lang által középre gyötört labdát lőtte tíz méterről a bal alsó sarokba úgy, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő Gulácsinak esélye sem volt a hárításra (1–1).

A kapott gól megfogta a házigazdát, Jesse Marsch csapata hiába próbálkozott hol három-, hol négyvédős rendszerben járatni a labdát, egyszerűen nem talált fogást ellenfelén. Sőt, igazán a labdát sem tudta megjáratni...

Nem úgy a hatékonyan futballozó Bruges, amely a 41. percben ismét a kapuba talált: ezúttal Vanaken megpattanó lövése után Mats Rits elé került a labda, s hat méterről nem kegyelmezett (1–2).

A szünetben megpróbálta átszervezni a német csapatot Marsch, aki kettőt is cserélt. A Leipzig innentől stabilan négy védővel futballozott, a második játékrész elején pedig úgy tűnt, át is veszi az irányítást. Ám Emil Forsberg, Nkunku, majd Josko Gvardiol lövése sem talált utat a vendégkapuba.

A Leipzig ugyan mezőnyfölényben futballozta végig a félidőt, igazán nagy rohamra nem volt képes az egyenlítésért – a pontmentés nem is jött össze. Az utolsó lehetőség Amadou Haidara előtt adódott, aki a 94. percben 17 méterről a jobb felső mellé lőtt.

A Leipzig jó hazai sorozata megtört a BL-ben.

A csoport másik meccsén a PSG két góllal verte meg a Manchester Cityt, így a francia csapat jobb gólkülönbséggel vezeti a kvartettet, a Bruges a második, a City a harmadik, míg a pont nélkül álló Leipzig a negyedik.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT
Paris Saint-Germain (francia)–Manchester City (angol) 2–0 (I. Gueye 8., Messi 74.)
RB Leipzig (német)–FC Bruges (belga) 1–2 (Nkunku 5., ill. Vanaken 22., Rits 41.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Paris SG211
3–1+24
2. FC Bruges211
3–2+14
3. Manchester City2116–5+13
4. RB Leipzig224–8–40

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

90+5. perc: Mignolet kap sárgát időhúzásért...

90+5. perc: Haidara lő 19 méterről, kissé jobbról, megpróbálja kilőni a jobb felsőt, de jó egy méterrel a kapu mellé lő!

90+3. perc: Forsberg sarokrúgása után nem alakul ki veszély a vendégkapunál.

90+2. perc: Gvardiol kap jó labdát a 16-os bal oldalánál, lendületből lő, viszont 12 méterről nem találja el a jobb felsőt. Az egyik védőn megpattant a próbálkozása, szöglet lesz!

A Leipzig 2019 ősze óta veretlen hazai pályán a BL-ben. Hat meccsen öt győzelem és egy döntetlen a németek mérlege azóta, hogy a Lyon győzni tudott itt... Most megszakadhat a jó sorozat...

Öt perc a tervezett ráadás!

90. perc: Lang kap jó kiugratást, megforgatja a védőjét majd 17 méterről, szinte középről laposan lő, pont Gulácsi elé, aki biztos kézzel fogja a próbálkozást.

89. perc: André Silva küzd meg két védővel a 16-os bal szélénél, majd kissé éles szögből, 7-8 méterről lő, Mignolet véd nagyot.

87. perc: Csak írni kellett... Balanta tarolja le hátulról Forsberget a kaputól jó 35 méterre a bal szélen. Ezért jár a meccs első sárgája.

Még nem volt sárga lap...

83. perc: Haidara harcol ki szabadrúgást a kaputól jó 27-28 méterre, szinte középről. Forsberg vállalja el az elvégzését, lő, de bő két méterrel a keresztléc fölött száll el a labdája.

80. perc: Újabb 11-es gyanús szituáció a vendégek 16-osán belül, ezúttal Adams került a földre. A hazai közönség szinte gutaütést kap, hogy megint nem mutat a büntetőpontra a játékvezető.

79. perc: Cserélt a vendégcsapat is: Rits és Sobol helyén Vormer és Ricca a hajrára!

78. perc: Simakan és Poulsen le, Adams és Brobbey be!

78. perc:
Nem jeleznek a VAR-szobából sem. Érdekes döntés...

77. perc:
Nkunku kap remek kiugratást Simakantól, Hendry mellett átveszi, majd a kapujából kifutó Mignolet mellett elemeli, aki kivetődve letarolja a franciát... A játékvezető szerint ez sem 11-es.

74. perc: Poulsen veszi át Haidara passzát a 16-os jobb oldalánál, jobbal befelé húz, igazít rajta kettőt-hármat, 14 méterről, a védők gyűrűjéből lő, megpattan, felperdül, Mignolet végül magabiztosan húzhatja le a levegőből a lelassult labdát.

72. perc: De Ketelaere helyén Wesley folytatja.

Ezt a gólt valóban nem adják meg. A Bruges támadójának talán a jobb térdkalácsa lógott lesre a videózás alapján...

71. perc: GÓL, DE LES MIATT (EGYELŐRE) EZ SEM ÉR! Lang ugrik ki a leshatárról, Simakannal a nyomában átveszi a labdát, a 16-oson belülre ér, 12 méterről, kissé jobbról lő, Gulácsi lába mellett pedig a jobb alsóba megy a labda!

70. perc: Nkunku találta véletlenül arcon Sobotot, miközben versenyt futottak a labdáért. A játékvezető nem lát okot arra, hogy szankcionálja a történteket, hiába terült el a földön teátrálisan a belga csapat védője.

68. perc: Sowah le, Van der Brempt be!

64. perc: Forsberg lő 22 méterről, enyhén balról, Balantát trafálja telibe. A bekk fejjel blokkolt, nem épp szándékainak megfelelően. Ápolni is kell.

63. perc: Gvardiol tudja némi szerencsével átvenni a labdát a vendég 16-oson belül, az ötös bal csücskének előteréből lő, Hendry blokkol fontos helyzetben.

61. perc: Forsberg adja be balról, a labda gellert kap a védőn, így kapu felé csapódik, Mignolet-nak kell résen lennie és lehúzni, miközben megküzd a berobbanó André Silvával is.

58. perc: Szoboszlai számára vége a meccsnek, André Silva áll be a helyére!

57. perc: Gvardiol lép ki a bal szélen a leshatárról, felgyorsít majd a 16-os bal szélétől centerezni próbál, középen Nkunku jön, de a közbevetődő védő blokkolni tudja az átadást, mielőtt eljutna az a franciához.

56. perc: Nkunku adja be jobbról, a lágyan benyesett labdát Forsberg fejeli kapura balról, hat méterről, Mignolet komolyabb gond nélkül húzza le.

55. perc: Haidara átadásával Nkunku marad feltűnően üresen a 16-os előterében, kapura fordul, egy ütemet kivár, majd jobbal megpróbálja a bal felsőbe emelni, de jó egy méterrel keresztléc fölé küldi végül a labdát.

Arányaiban a Leipzig egyelőre sokkal többet birtokolja a labdát a második félidő elején, mint tette azt az első félidő utolsó 15-20 percében.

52. perc: Forsberg veszi át a 16-os bal csücskénél Orbán passzát, jobbal, 17 méterről lő, de Clinton szinte nyomban blokkolja is a labdáját!

51. perc: Szoboszlai végzett el egy szögletet jobbról, laposan, a röviden helyezkedő Forsberget keresi a labdával, aki azonban nem tudja átvenni...

50. perc: Sowah lő 21 méterről, jobbról, jó a blokk!

Klostermann ment át jobb bekknek, miután az első félidőben többnyire a bal szélen tűnt fel. A Leipzig a jelek szerint átáll fix négyvédős rendszerre.

46. perc: Kettőt cserélt a Leipzig: Haidara és Gvardiol áll be, Laimer és Mukiele helyére.

46. perc: Folytatódik a mérkőzés!

SZÜNET

45+2. perc: Vége az első félidőnek!

Szórványos füttyszó a lelátón.

45. perc: Két perc a tervezett ráadás!

43. perc: Szoboszlai végezhetett el egy szögletet balról, középen Poulsen érkezik, ám a védő az utolsó pillanatban kifejeli előle a labdát.

41. perc: FORDÍT A BRUGES! Clinton Mata adja be a labdát jobbról, a hosszúnál, az ötös bal sarkánál Vanaken érkezik, kapásból lő, Mukiele blokkolja, de róla épp Rits elé csorog, aki 6 méterről a hazai kapuba lő! Gulácsi ismét kiszolgáltatott volt...

39. perc: Újabb, ezúttal kicsiben elvégzett szöglet a Bruges-től, Nsoki adja be a labdát, Poulsen tisztáz a saját ötösénél lábbal.

A gól óta inkább a Bruges akarata látszik érvényesülni, a Leipzig egy-egy kontrából volt veszélyes az elmúlt 10 percben, semmi egyéb.

35. perc: Szögletet végezhet el balról a Bruges, a beadás a hosszú irányába száll, ahol De Katelaere érkezik, éles szögből csak a kapu elé tudja visszafejelni a labdát, ahonnan Orbán határozott mozdulattal, önfeláldozóan kivágja. A magyar válogatott bekk közben kapott egy rúgást a bokájára, de szerencsére nem kell ápolni.

33. perc: Mukiele szerzett labdát a jobb szélen, felgyorsított majd a 16-oson belül megpróbált centerezni, a labda első ránézésre Nsoki kezéről vágódott le, de a játékvezető nem látott okot arra, hogy a 11-es pontra mutasson. Mukiele hiába reklamál, a VAR-szobából sem érkezik jelzés.

29. perc: Szoboszlai végezhetett el egy szabadrúgást jobbról, a kaputól jó 30 méternyire, az erőből benyesett labdára Poulsen érkezett jó ütemben, a dán 8 méterről, kissé jobbról bő két méterrel fejelt a bal felső sarok mellé!

A mai a Leipzig 26. BL-meccse, eddig 12 győzelem, három döntetlen és 10 vereség a németek mérlege.

24. perc: S hivatalosan is gól. A VAR-szobában sem láttak lest, így Vanaken találata is ér, 1–1.

23. perc: GÓL! EGYENLÍT A BRUGES! Bár elsőre les miatt ezt sem adják meg... de az első visszajátszások alapján a VAR jó eséllyel megadja majd. Vanaken ugyan középen beragadt, de a belga labdaszerzést követően a bal szélen Lang kapja a labdát, aki balról az alapvonalig vezeti, két védő és Gulácsi is kimozdul rá, laposan centerez, Vanaken pedig 10 méterről, középről a kiszolgáltatott helyzetben lévő kapus mellett bal alsóba helyez...

21. perc: De Ketelaere lövését védi Gulácsi lábbal, de les miatt ezt a védést sem húzhatjuk be a magyar kapus statisztikájába...

Az első 20 perc alapján a Lipcsénél nem túl kötöttek a posztok, az alapfelállás is játékhelyzettől függően változik, hol három-, hol négyvédős rendszer közt. Alapesetben három védőnél Szoboszlai a középpálya bal szélén mozog, többnyire befelé húzódva, ám négyvédős rendszer esetén Klostermanné a pálya bal széle, ilyenkor a jobb oldalon Mukiele lép vissza a védősorba, míg Szoboszlai sokszor középen, amolyan szervezőként bukkan fel.

Nkunku gólját ünnepli a Leipzig (Fotó: AFP)
Nkunku gólját ünnepli a Leipzig (Fotó: AFP)

17. perc: Mukiele próbálkozik meg jobbról egy távoli, közép-magas lövéssel, de nem találja el a kapu bal oldalát.

Nkunku már négy gólnál jár ebben a BL-idényben. A City ellen mind a háromszor ő talált az angolok kapujába. Korábban 18 Bajnokok Ligája-meccsen (kettőt ebből PSG-játékosként teljesített) összesen egy gólja volt.

14. perc: Orbán szerzett labdát, majd egy jó 30 méteres, lapos passzal Poulsent próbálta futtatni, Mignolet-nak kell kifutnia a kapujából és a 16-os vonalában tisztáznia a dán támadó elől.

11. perc: ÚJABB VÉDÉS GULÁCSITÓL! De Katelaere fut el a bal szélen, az ötös csücskétől laposan visszagurítja a második hullámban érkező Vanaken elé, aki 10 méterről, ballal, laposan lő, Gulácsi viszont leér a jobb alsó sarokba tartó labdára.

10. perc: De Ketelaere veszi át a labdát a pálya bal oldalánál, a felezővonaltól úgy öt méternyire, a lipcsei térfélen, két védővel a nyakán elverekszi magát a 16-oson belülre, 13 méterről, kissé éles szögből lő, Gulácsi véd nagyot lábbal. Utólag behúzzák a lest. S itt nincs is mit videózni a VAR-szobában...

Nkunkuék úgy rohantak ki a pálya szélére ünnepelni, mintha nem is lett volna a videobírós etűd.

7. perc: S MÉGIS ÉR A GÓL! Nkunku találatával tehát megszerezte a vezetést a Leipzig! 1–0

A VAR-szobában ülők azért visszanézik a dolgot. Jó másfél perce áll a játék!

6. perc: GÓÓÓÓL, de les miatt nem ér! Szoboszlai indítja a leshatáron helyezkedő Forsberget a bal szélen, a svéd szinte azonnal bepasszolja a 16-os jobb oldalánál érkező Nkunku elé, aki átveszi, majd 10 méterről kilövi a hosszú alsót, úgy, hogy még Mignolet is belekap a labdába, de védeni nem tudja! Csakhogy a partjelző behúzza a lest.

4. perc: Nkunku került földre a 16-oson belül, a játékvezető viszont a lipcsei támadót látta szabálytalannak, nem a védőjét...

A Bruges zsinórban a negyedik idényében tagja a BL-mezőnynek. Összesen kilenc részvételnél jár a sorozatban, ez a második legtöbb a belga klubok közt. Az Anderlecht 12-vel vezet.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés. A Bruges indította útjára a labdát.

Ismerős arcok: Brian Brobbey (RBL) és Noa Lang (FCB) az Ajaxban, Christopher Nkunku és Stanley Nsoki a PSG-ben, André Silva és Bas Dost a Frankfurtban futballoztak korábban együtt. Ma ellenfelekként találkozhatnak a pályán.

Lipcsében kora őszi idő, enyhén felhős ég, 14 Celsius-fok, s nem túl erős, 6 km/órás szél fogadta a játékosokat.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Gulácsi Péter bizakodó, a hazai közönség ereje sokat segíthet szerinte a Leipzignek (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter bizakodó, a hazai közönség ereje sokat segíthet szerinte a Leipzignek (Fotó: AFP)

Több mint másfél év után játszhat hazai pályán, nézők előtt Bajnokok Ligája-mérkőzést a német Bundesligában szereplő RB Leipzig – ráadásul telt ház lehet a Red Bull Arénában. Az FC Bruges elleni összecsapást megelőzően a lipcseiek magyar válogatott csapatkapitánya, Gulácsi Péter nyilatkozott.

Egészen különleges – Bajnokok Ligája-meccsre készülünk hazai pályán, amelyen a szurkolóink is ott lehetnek. Ebben az idényben már többször is bebizonyosodott, hogy mekkora szerepe van a nézőknek” – utalt a lipcseiek kapusa a Stuttgart ellen 4–0-ra és a Hertha ellen 6–0-ra megnyert hazai bajnokira.

Ami a meccset illeti, fontos, hogy megtegyük az első lépést céljaink elérése érdekében. A Bruges briliánsan játszott a Paris Saint-Germain ellen (1–1), nem vár ránk könnyű összecsapás”

A Bruges és a Leipzig ezen az estén találkozik egymással először nemzetközi kupameccsen. Érdekesség, hogy a lipcseieknek még belga ellenfelük sem volt sem a Bajnokok Ligájában, sem az Európa-ligában, holott az elmúlt négy évben állandó résztvevői a sorozatoknak.

A belga bajnok legutóbb a Borussia Dortmunddal találkozott a német klubok közül. 2020 őszén a csoportkörben mind a két mérkőzésen 3–0-s BVB-siker született. 29 meccsen 8 győzelem, 6 döntetlen és 15 vereség az FC Bruges mérlege a Bundesliga-csapatokkal szemben Európában. Vendégként pedig még egyszer sem tudtak nyerni német együttes ellen (0 győzelem, 4 döntetlen, 10 vereség).

Az első forduló a belgáknak sikerült sokkal jobban: hazai pályán 1–1-es döntetlent értek el a PSG-vel szemben. A Leipzig eközben 6–3-ra kikapott a Manchester City otthonában...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik