FTC: A szerdai lesz az év legfontosabb mérkőzése – Zachariassen

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.07.22. 07:07
null
Kristoffer Zachariassen (Fotó: Török Attila)
A Slovan ellen gólt szerző Kristoffer Zachariassennek fájnak a szerda este történtek. A norvég középpályás szerint a Ferencváros állt közelebb a győzelemhez, s úgy véli, ha a csapat a legjobbját nyújtja a pozsonyi BL-selejtező-visszavágón, továbbjut.

 

– Sokat forgolódott az éjszaka?
– A mérkőzésen kattogott az agyam, nem jött álom a szememre – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Kristoffer Zachariassen, az FTC 28 éves norvég középpályása, aki a Slovan elleni BL-selejtező 70. percében vezetést szerzett csapatának, ám a végén 2–1-es vereség miatt bosszankodhatott. – Öt perc alatt megváltozott minden, drámai lett a végjáték. A lefújás után az orrunkat lógatva ültünk az öltözőben, érezni lehetett a csalódottságot, ami érthető, hiszen kiengedtük a kezünkből a győzelmet.

– Óriási fieszta lehetett volna a mérkőzésen, ehelyett maradt a keserűség.
– Elszalasztottuk a lehetőséget, a szurkolóink boldogok lettek volna, ha legyőzzük a Slovant, de sajnos ilyen a futball, a rövid kihagyás következtében elbuktuk a meccset. Fájnak a szerda este történtek, de azon leszünk, hogy Pozsonyban visszavágjunk.

– A hajrában úgy tűnt, eddigi legfontosabb ferencvárosi gólja győzelmet érhet, ám még a döntetlenre sem futotta a Fraditól. Különös érzelmi hullámvasutazásban lehetett része.
– Tökéletes lett volna az este, ha a gólommal nyerünk. Bevallom, a vezetés megszerzésének pillanatában biztos voltam benne, hogy győzünk. Irányítottuk a mérkőzést, az ellenfél a meccs eleji szabadrúgásán kívül alig veszélyeztetett. Ezért is volt demoralizáló, hogy a nyolcvanegyedik és a nyolcvanhatodik percben szinte a semmiből szerzett gólt a Slovan. Hideg zuhanyként ért a második, megkockáztatom, ferencvárosi pályafutásom legnehezebb percei voltak ezek.

– Megérdemelten nyert a szlovák csapat?
– Szerintem mi álltunk közelebb a győzelemhez, úgyhogy nem. Ugyanakkor az az igazság, hogy a hajrában nem voltunk annyira egyben, kiengedtük a kezünkből a mérkőzést, amiért súlyos árat fizettünk.

– Minek tulajdonítja a mérkőzés hajrájában a visszaesést?
– Nem koncentráltunk megfelelően. Hátrányba kerülve ellenfelünk szerkezetet váltott, ötről négyvédős felállásra állt át, és ez lökést adott a játékosainak, akik rendre megszerezték a második labdákat és kihasználták megingásainkat. Egymást követték a kihagyásaink, márpedig ez nem történhet meg ezen a szinten.

– Sokaknak az volt az érzése, hogy a Slovan játékosai jobb erőállapotban voltak önöknél, agilisabban futballoztak.
– A pályán nem tapasztaltam ilyesmit, a már említett öt percen kívül úgy éreztem, az történik a pályán, amit mi szeretnénk. Talán azért alakulhatott ki ez a benyomásuk, mert nem alakítottunk ki annyi tiszta helyzetet, mint előzetesen reméltük, de biztos vagyok benne, hogy mi vagyunk jobb erőben.

– Mégsem tudták feltörni a szlovákok masszív védekezését.
– Meg kell hagyni, jól bekkeltek, nem volt egyszerű feladat mögéjük kerülni, mert sok esetben tíz mezőnyjátékossal a saját térfelükön őrizték kapujukat. Hozzá vagyunk szokva ehhez a harcmodorhoz, a magyar bajnokságban is gyakran visszaállnak ellenünk a csapatok és ezúttal is akadtak ígéretes lehetőségeink: volt egy fejesem, amely után a lécen csattant a labda, Tokmac Nguennek és Adama Traorénak is volt egy-egy ígéretes lövése, de a kapus mindkétszer bravúrral védett.

– Meglepte önöket valamivel a Slovan?
– Egyedül abban nem lehettünk biztosak, milyen felállást választ, máskülönben megfelelően elemeztük a játékát.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

– Ennek ellenére a szlovákok kimondottan sok ellentámadást vezettek.
– Tisztában voltunk vele, hogy hatékonyan kontráznak, a meccs előtt beszéltük is, résen kell lennünk, mert ez az egyik legfőbb erősségük. Mindent megtettünk, hogy ne bontakozzanak ki, de időnként megesett, hogy elfutottak valamelyik szélen a labdavesztésünket követően.

– A mérkőzés előtti nyilatkozatok alapján többen azt firtatták a lelátón, lebecsülhették-e vetélytársukat. Lehet ebben valami?
– Semmiképpen, hiszen tiszteljük a Slovant. Jó csapatként tekintünk rá, amely akárcsak mi, egymást követő négy bajnoki címet nyert hazájában. Biztosak voltunk benne, hogy keményebb ellenfél lesz, mint a Tobol volt, úgy is történt.

– Miben kell változtatniuk a jövő heti visszavágón?
– Többet kell mozognunk széltében és hosszában is, nekünk kell megszereznünk a lecsorgó labdákat, és elejét kell vennünk az ellentámadásaiknak, amihez agresszivitásra lesz szükség.

– Mennyi esélyt lát a továbbjutásra?
– Továbbra is csak rajtunk múlik, mire megyünk a selejtezőben. A vereség ellenére bizakodó vagyok. Úgy tekintünk a visszavágóra mint egy kupadöntőre, mindent megteszünk a továbbjutásért. Minden bizonnyal nyíltabb lesz a meccs a budapestinél, ha a legjobbunkat nyújtjuk Pozsonyban, mi jutunk tovább. Klubunknak a szerdai lesz az év legfontosabb mérkőzése, de amint hallottam, a magyar embereknek is sokat jelentene, ha mi mennénk tovább. Szeretnénk örömet szerezni nekik, mindent megteszünk, hogy ott legyünk a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében.

Dibusz Dénes bravúrral védett – végül szomorkodott (Fotó: Török Attila)
Dibusz Dénes bravúrral védett – végül szomorkodott (Fotó: Török Attila)
Dibusz Dénes: Rémes érzés volt szerda este elhagyni a pályát
Dibusz Dénes, a Ferencváros csapatkapitánya elmondta, óriási csalódottságot érez a Slovan elleni vereség miatt, ám képesnek tartja a Fradit arra, hogy győzzön és továbbjusson Pozsonyban.

 

CSALÓDOTT JÁTÉKOSOK EDZETTEK csütörtökön a Ferencváros népligeti pályáján. A zöld-fehér együttes hiába szerzett vezetést szerda este a 70. percben Kristoffer Zachariassen góljával, a hajrában fordított a Slovan, így a szlovákok egygólos előnyből, 2–1-es budapesti sikerrel a hátuk mögött várják a Bajnokok Ligája-selejtező pozsonyi visszavágóját.

„Csalódottak vagyunk, nem telt jó hangulatban a csütörtöki edzés   – nyilatkozta lapunknak a csütörtöki gyakorlás után Dibusz Dénes. – A mérkőzésben sokkal több volt. Sajnos a végén volt egy öt-tíz perces visszaesésünk, emiatt nem tudunk előnnyel készülni a visszavágóra. Ha a teljes képet nézzük, jobbak voltunk, mint a Slovan. Az első félidő elején volt két lehetőségük, ezektől eltekintve nem jelentettek különösebb veszélyt a kapunkra. Két veszélyes távoli lövést adtunk le, valamint eltaláltuk a lécet is. A második félidőben is irányítottuk a meccset, tipikusan olyan volt az összecsapás, mint egy kupacsata első találkozója, vagyis az idegenben játszó csapat minimális kockázatot sem vállal, zártan védekezik, míg a hazaiak irányítanak, s próbálják feltörni a védelmet. A hetvenedik percben sikerült is, majd a Slovan cseréi új lendületet adtak az ellenfélnek, mi pedig nem tudtunk erre jól reagálni. Nehéz helyzetbe hoztuk magunkat, ám a párharcnak még nincs vége, képesek vagyunk győzni és kiharcolni a továbbjutást Pozsonyban.”

A szlovákok a 81. és a 86. percben szereztek két gólt: előbb egy szabadrúgás után, Guram Kasija közelről fejelte a labdát a magyar kapuba, majd Tigran Barszegjan nagyszerű megoldást választva a jobb felsőbe tekert.

„A szlovák csapat játékosai könnyedén átjöttek a középpályánkon, s a bal oldalunkon létszámfölényt alakítottak ki   – emlékezett a kapus a második gólra. –  Eldar Civic próbálta lassítani a támadást, nehéz helyzetben volt, hiszen két támadóra és két várható megoldásra kellett figyelnie, emiatt nem került annyira közel a lövőhöz, hogy érdemben zavarni tudja. El kell ismerni, gyönyörű lövést küldött a jobb felsőbe az ellenfél játékosa. Talán ha húsz centivel magasabb vagyok és tíz centivel hosszabb a karom, kivédem... Nüanszok döntenek: náluk a kapufáról befelé pattant a labda, míg nálunk az utolsó percben éppen Eldar Civic lövése után kifelé. Most nem volt szerencsénk.”

A meccs előtt a klubvezetők videót vetítettek a keret tagjainak a harminc évvel ezelőtti botrányos pozsonyi BL-meccsről, s a FTC csapatkapitánya külön elmondta a társainak, hogy a Slovan elleni párharc mennyire fontos a klubnak, s most egész Magyarországért harcolniuk kell. Ezek fényében szerinte a hozzáállással nem volt probléma, hiszen a külföldi játékosok is mindent beleadtak, ám ez most nem volt elég.

„Különleges hangulat volt, nagy erőt adtak a drukkereink, ám sajnos nem tudtuk ezt a javunkra fordítani. Óriási csalódottság, hogy elveszítettük ezt a meccset. Rémes érzés volt szerda este elhagyni a pályát, szerettük volna, ha a szurkolóink örülhetnek a lefújás után. ”

Feltűnő volt, hogy a mérkőzés végén a Ferencváros játékosai kimentek a B-közép elé, s ott Dibusz Dénes vezetésével beszélgettek a szurkolókkal – vajon mi hangzott el a fanatikusok és a játékosok között?

„A B-közép egy emberként elmondta: ez különleges párharc mindenkinek, nagyon fontos, és ki kell harcolnunk a továbbjutást. A szurkolók hozzátették, a vereség ellenére teljes mértékben mellettünk vannak, s azt akarják, hogy kiejtsük a Slovant Pozsonyban. Elmondtam nekik, mindent megteszünk, hogy továbbjussunk, s ezt a csapat is átérzi.”

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke egyetlen mondattal reagált a közösségi médiában a Slovan elleni vereségre: „Úgy néz ki, Pozsonyban kell megoldanunk...”
J. Á.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik