Atlétika: Kicsit késésben van a sportág – Rutherford

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2017.08.04. 08:56
null
Rajon a Manchester Unitedért és csodálattal tekint Roger Federerre (Fotó: Imago)
A brit olimpiai bajnok távolugró, Greg Rutherford szerint attól, hogy valaki tíz másodperc alatt futja a százat, még nem lesz automatikusan jó távolugró. A klasszis atléta egy konferenciabeszélgetésen a Nemzeti Sport kérdéseire is válaszolt.

 

– Mi a helyzet a sérülésével, amely miatt nem indul az idei világbajnokságon Londonban?
– Sajnos eddig a 2017-es esztendő sok nehézséget hozott magával – felelte a Nemzeti Sport kérdésére a 30 éves Greg Rutherford, 2012 olimpiai bajnok távolugrója, aki világ- és Európa-bajnoki aranyérmekkel is büszkélkedhet, a vb alatt pedig az Eurosport szakértőjeként tevékenykedik. – Néhány ínszalag sérült a bal bokámban, ez többször is kiújult az elmúlt időszakban. Ráadásul gerinc- és lágyéksérvvel is küszködöm, úgyhogy nekem befejeződött az év. Legközelebb a 2018-as fedett pályás szezon során versenyzek.

– Gyakorlatilag mindent megnyert a sportágban… Mi motiválja még?
– Szerencsés vagyok a pályafutásomat illetően. Felismertem, hogy rövid ideig tart, ezért motiválnak a folyamatos sikerek, annyi fontos versenyt akarok megnyerni, amennyit csak tudok. Ráadásul Nagy-Britanniában Jonathan Edwards, Steve Backley és sok más káprázatos atléta öröksége is jelen van. Egyszerűen szeretek versenyezni, imádom a hangulatot, a stadionok légkörét.

– Az egyéni csúcsa 851 centiméter. Mike Powell 895-ös világrekordja az 1991-es vb óta él. A lehetőségek egyre jobbak, akkor miért nem javulnak az eredmények távolugrásban?
– Bob Beamon még 1968-ban ugrott hatalmasat a mexikói olimpián, utána megközelíteni sem tudták egészen a tokiói vébéig, amely a történelem legszínvonalasabb távolugróversenye volt Powell-lel és Carl Lewisszal. Azóta nem született hozzájuk hasonló tehetségű-adottságú versenyző, hiába javultak az edzéskörülmények. Bár sokáig elképzelni sem merte senki, hogy száz méteren be tud valaki jönni 9.7 másodperc alá, megtörtént. Ez alapján azt sem lehet kizárni, hogy távolugrásban elérjük a kilenc métert, de meglepne, ha még az én életemben megtörténne.

– Usain Bolt lehetett volna Jesse Owenshez vagy Lewishoz hasonlóan sikeres távolugró?
– Ahhoz már a karrierje elején foglalkoznia kellett volna vele. Sokan azt gondolják, ha valaki hozzá hasonló sportoló, bármire képes lehet, de attól, hogy egy sprinter tíz másodpercen belül futja a százat, még nem tud automatikusan nyolc méternél nagyobbat ugrani. Láttam a videót Usain két távolugró-kísérletéről. Nem volt rossz… Elismerem, fantasztikusan gyors, de az ugráshoz ennél kicsivel több kell.

– Ki lehet az első atléta, aki betöltheti a Bolt visszavonulása után keletkező űrt?
– Fogós kérdés, mert Bolt nemcsak az atlétika sztárja, hanem az egész világé. Kicsit késésben van a sportág, hogy rövid idő alatt hozzá hasonló népszerűségű atlétát építsen fel, de tény, a dél-afrikai Wayde van Niekerk nagy tetteket vihet véghez.

– Van sportolói példaképe?
– Hosszú ideje csodálattal tekintek Roger Federerre, aki az idén újra felért a csúcsra. Kivételes sportoló és kivételes ember, képes volt a megújulásra harmincöt évesen is, ezt nem sokan tudták volna utána csinálni.

– Később is foglalkozna kommentátorkodással?
– Mindenképpen, nagyon szeretem csinálni. Élvezem a műsorkészítés folyamatát, Jonathan Edwards oldalán biztosan rengeteget tudok majd tanulni a vébé ideje alatt, mert fantasztikusan teszi a dolgát, és adok a véleményére.

– Nagy rajongója a Manchester Unitednek is; mit szól az új igazolásokhoz, és mit vár a csapattól a következő idényben?
– Nemanja Matics nagyon jó vétel! Éppen ilyen középpályás hiányzott Paul Pogba mellől, szóval örülök a szerződtetésének. Romelu Lukaku az egyik legjobb góllövő a Premier League-ben, talán tudja pótolni Zlatan Ibrahimovicot. Ahogy a sajtóban olvasom, további igazolásokra is lehet még számítani, így talán sikerül előrelépni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik