B. D. K. 2021.01.28 11:55 Frissítve: 2021.01.28 12:16

Atlétika: Debrecenben ittam életemben először szénsavas vizet – Usain Bolt

Usain Bolt 14 évesen a debreceni ifjúsági atlétikai vb-n szerepelt, ám ekkor még senki sem sejtette, hogy a világ leendő valaha volt leggyorsabb embere látogat Magyarországra. A húsz évvel ezelőtti versenyt felidézte a Magyar Nemzet, amelynek exkluzív nyilatkozatot adott a világklasszis jamaicai atléta.

Usain Boltnak kellemes emlékei vannak a 2001-es debreceni ifjúsági vb-ről (Fotó: AFP)

 

„Akkor jártam életemben először Európában, és nagyon izgatott voltam az utazás miatt. A jamaicai csapat tagjaként a világ számos pontjáról érkezett emberekkel találkozhattam” – árulta el a Magyar Nemzetnek Usain Bolt, aki e-mailben válaszolt néhány kérdésre. Az akkor még 14 éves (néhány hét híján 15 esztendős – a szerk.) jamaicai sportoló nemcsak Európába repült először, hanem a 2001-es ifi vb volt az első nemzetközi versenye is.

A későbbi világklasszis 200 méteren indult Debrecenben, ahol a hivatalos adatok szerint 160 ország 1330 atlétája küzdött meg egymással.

„Nézegettük a ranglistákat, elsősorban az amerikai Jonathan Wade-re és a trinidadi Darrel Brownra figyeltünk, akinek százon már 10.24 másodperces ideje volt, de Boltról még nem hallottunk – mesélte a Magyar Nemzetnek Vas Dávid, aki szintén 200-on futott Debrecenben. – Mivel engem a hetes előfutamba osztottak be, Boltot pedig a nyolcasba, biztos, hogy a call roomban együtt várakoztunk, mert ott két-három futam versenyzőit terelték össze. Az is lehet, hogy egymás mellett ültünk, de nincs konkrét emlékem róla.”

Bolt megnyerte az előfutamot 200-on, kihasználva a nagy esélyes Darrel Brown sérülését, majd az elődöntőben tovább javított az idején, ám a 21.73-as egyéni csúcs kevésnek bizonyult a fináléba jutáshoz, ötödik lett a futamban és kiesett.

„A legjobbak néhány évvel idősebbek voltak nálam, és huszonegy másodperc környékén vagy talán még alatta is teljesítettek, ezért nekem nagyszerű tanulási lehetőség volt a verseny – reagált a Magyar Nemzet kérdésre Bolt. – Akkoriban nem edzettem túl sokat, mindössze iskola után futottam. A testem fejlődésben volt, ami normális tizennégy éves korban, és csak a rá következő évben kezdtem el jól teljesíteni.”

„Jamaicából érkezve leginkább az tűnt fel, milyen hideg volt – emelte ki Bolt a debreceni élményei közül. – Én a hőséghez szoktam, és bár Magyarországon nyár volt, estére lehűlt a levegő. Ezen kívül két dolog maradt meg bennem. Az egyik, hogy az emberek kedvesen üdvözöltek minket, a másik, hogy Debrecenben ittam életemben először szénsavas vizet. Beletelt néhány évbe, mire hozzászoktam az ízéhez. És van még valami, a Rubik-kocka! Azóta sem tanultam meg kirakni, de otthon a mai napig van egy, amelyet néhány éve kaptam egy barátomtól.”

A teljes cikket IDE kattintva olvashatja el.

2021.01.27 20:04:18

Atlétika CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. A sportba őrült hiba mérlegelés nélkül teríteni a nagy egyenlősdit. Mert ez nem politika, és napestig lehet érzékenyíteni bárkit, ám attól a biológia törvényei nem fognak megváltozni.

2021.01.25 18:14:03

Atlétika L. PAP ISTVÁN

A csehszlovák műhelyben kotyvasztott szakállas rekordokat meg sem tudják közelíteni

2020.10.30 17:28:38

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A huszonkilenc éve magyar csúcstartó vb-ezüstérmesnek mindig az járt a fejében, hogy feljebb jusson. sosem tartotta magát különösebben bátornak.

2020.10.21 18:31:06

Atlétika LÁNDORI BALÁZS

Wladyslaw Kozakiewicz világcsúccsal nyert a moszkvai játékokon – aztán csinált még valamit.

2020.10.21 22:32:44

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Meddig lehet az emberi agyat és akaratot folyamatosan halogató üzemmódban tartani? Meddig lehet abban a tudatállapotban tervezgetni felkészülést és formaidőzítést, amelyet a korábbi évtizedek alakítottak, illetve építették köré a versenynaptárt?