Szenzáció az elődöntőben, győzött a Portsmouth

Vágólapra másolva!
2010.04.11. 20:01
null
Az első Portsmouth-gól: Piquionne közelebb lövi csapatát a döntőhöz (Fotó: Reuters)
A Portsmouth labdarúgócsapata jutott be az FA-kupa döntőjébe, miután hosszabbítás után 2–0-ra legyőzte a Tottenham Hotspur együttesét.

Az első félidőben mindkét csapatnak lett volna lehetősége arra, hogy megszerezze a vezetést.  A Tottenham elsősorban Peter Crouch, a Portsmouth Frédéric Piquionne révén veszélyeztetett, ám a kapusok mindkét oldalon a helyükön voltak – némi meglepetésre a Spurs hálóját őrző Heurelho Gomesnek volt több munkája.

KIESŐBŐL KUPADÖNTŐS

Eddig hat csapat jutott be élvonalbeli kiesőként kupadöntőbe: a Chelsea (1915), a Manchester City (1926), a Leicester City (1969), a Brighton (1983) és a Middlesbrough (1997). A Pompey korábban még sosem győzte le a Spurst az FA-kupában. Ez lesz a délangol együttes ötödik fináléja.

A fordulás után a Tottenhamnek volt több gólszerzési lehetősége, de a 65. percben Crouch melléfejelt, a 73.-ban a portsmouthi Finnan mentési kísérletéből csak majdnem lett öngól, és a 75. percben is hiába fejelt Crouch közvetlen közelről – igaz, szinte az alapvonalról –, a labda a kapufán csattant. Következhetett hát a hosszabbítás.

A Premier League-ben sereghajtó (és már kiesett), csődbiztos vezette Pompey Fréderic Piquionne góljával szerzett vezetést a hosszabbítás első félidejében, miután a Spurs kapitánya, Michael Dawson elcsúszott, és nem tudott felszabadítani.

A Tottenham nagy hajrát nyitott, de Alan Wiley nem adta meg Crouch gólját, majd Vedran Corluka ziccerét lábbal (és bravúrral) mentette David James.

Az elődöntőt a 117. percben döntötte el a Portsmouth, miután Aruna Dindane tizenegyest harcolt ki Wilson Palacios mellett. A büntetőt Kevin-Prince Boateng belőtte, így a Pompey játszhatja a döntőt a Chelsea-vel. Utoljára 1997-ben jutott be kiesett csapat az FA-kupa fináléjába, akkor a Middlesbrough „kompenzálta" pocsék bajnoki szereplését.

A Portsmouth hiába vívta ki a döntőt, az már biztos, hogy nem indulhat a 2010–2011-es Európa-ligában, mivel a csődhelyzet miatt nem kért (és nem is kapott volna...) európai kupaszereplésre jogosító licencet az UEFA-tól.

FA-KUPA
ELŐDÖNTŐ
Tottenham Hotspur–Portsmouth 0–2 (Piquionne 99., Boateng 117. - 11-esből), h.u.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik